Ljepota i relax 31. kolovoza 2016.

Poznata dermatologinja otkriva tajnu lijepe i mlade kože

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među najvažnijim pozitivnim učincima termalne vode su njeno antioksidativno, zaštitno, umirujuće i hidratizirajuće djelovanje. Termalne vode dobro utječu na sve tipove kože, a naročito za vrijeme ljetnih vrućih dana te nakon ljeta za vraćanje vlažnosti dehidriranoj koži.

Termalna voda izvire na termalnim izvorima čija je temperatura viša za 8,3°C od okolne temperature zraka. Ovisno o izvorima gdje se nalaze i kroz koje podzemlje prolaze, mineralne vode se razlikuju po sastavu. Termalni izvori se koriste još od antičkih vremena za liječenje različitih bolesti kao što su: poboljšanje cirkulacije u organizmu, pozitivan utjecaj na elastičnost i čvrstoću vezivnog tkiva, ublažavanje bolova koštano-mišićnog sustava te ublažavanje  mišićnog spazma, eliminiranje toksina iz organizma, jačanje imunološkog sustava. U dermatologiji se koriste za liječenje mnogih kožnih bolesti kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, ekcem i svrbež te za svakodnevnu njegu osjetljive kože.

Zašto je dobro koristiti termalnu vodu?

Upotreba termalne vode u dermatologiji posljednjih je godina u naglom porastu bilo da se koristi samostalno u obliku spreja ili kao sastojak drugih dermokozmetičkih pripravaka.

Njihova učinkovitost je potvrđena mnogobrojnim istraživanjima koja su objavljena u vodećim međunarodnim časopisima iz područja dermatologije. Među najvažnijim pozitivnim učincima termalne vode navodi se njeno antioksidativno, zaštitno, umirujuće i hidratizirajuće djelovanje.

Termalne vode dobro utječu na sve tipove kože, a naročito za vrijeme ljetnih vrućih dana, te nakon ljeta za vraćanje vlažnosti dehidriranoj koži od sunca.

Saznaj pet navika za snažnu kožu u svakoj dobi.

Odlične protiv alergija i nakon brijanja

U slučaju alergija i opeklina od sunca te nakon brijanja i depilacije termalna voda će smanjiti osjećaj svrbeža, žarenja i zatezanja kože jer djeluje protuupalno i umirujuće.

Najčešće se koristi u obliku spreja za hidratizaciju kože lica, vrata i dekoltea mada se može nanijeti na bilo koji drugi dio tijela. Zbog sadržaja minerala i elemenata u tragovima termalna voda ostavlja film na koži koji ima ulogu u zadržavanju vlage i spriječava transepidermalni gubitak vode i na taj način povećava hidrataciju.

Može se koristiti u kućnoj upotrebi kao i u dermatološkoj ordinaciji nakon raznih tretmana kao štu su pilinzi i laseri. Primjenjuju se vrlo jednostavno tako da se sprej rasprši na kožu i pričeka nekoliko minuta da se posuši nakon čega se nanese krema.

Također se može nanijeti na kožu lica kao fiksator šminke. Doziranje termalne vode nema ograničenja i nanosi se na kožu prema potrebi. Najpoznatiji izvori termalne vode koji se koriste u dermatologiji su: Avene, Uriage, Vichy i La Roche-Posay. Razlika između tih proizvoda je u vrsti i količini minerala i elemenata u tragovima. Na tržištu se nalaze u obliku spreja zaštićena od vanjskog zagađivanja tako da su bakteriološki čisti.

Tekst je napisala: dr. Maja Ceković, spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Saznaj više o termalnoj vodi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.