Native sadržaj Znam što jedem 15. ožujka 2024.

Kratki vodič kako čitati deklaracije na namirnicama

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jasne informacije o onome što jedemo privilegija su koju nismo uvijek imali, a danas nam pomažu donijeti najbolje odluke za svoje tijelo - ako znamo kako čitati deklaracije.

Nekada su pristup važnim informacijama o sastavu hrane koju jedemo imali samo stručnjaci poput nutricionista ili liječnika, no danas su nam te informacije dostupne na pakiranju gotovo svakog proizvoda. Tako smo i sami dobili priliku donositi svjesne odluke oko onoga što jedemo. Ipak, mnogi i dalje nisu sigurni kako čitati deklaracije i što se uopće na njima nalazi te smo zato pripremili vodič koji će vam pomoći da bolje upoznate namirnice koje jedete. 

Što se sve nalazi na deklaraciji?

Prema pravilima Europske unije i same države, deklaracija na proizvodu mora imati točno propisane informacije koje su točne, jednostavne za vidjeti i razumjeti, ne smiju biti zavaravajuće ili se lako obrisati s proizvoda. Također, propisane su i obavezne informacije koje pakirani proizvod mora sadržavati: 

  • Naziv hrane
  • Popis sastojaka (uključujući sve aditive)
  • Informacije o alergenima
  • Količina određenih sastojaka
  • Oznaku datuma (najbolje upotrijebiti do / upotrijebiti do)
  • Zemlju podrijetla, ako je potrebno radi jasnoće za potrošače 
  • Ime i adresa subjekta poslovanja s hranom sa sjedištem u EU ili uvoznika
  • Neto količina
  • Bilo kakvi posebni uvjeti čuvanja i/ili uvjeti uporabe
  • Upute za uporabu ako su potrebne
  • Razina alkohola za napitke (ako je veća od 1,2%)
  • Deklaracija o prehrambenoj vrijednosti.

Prema zakonu EU-a i/ili nacionalnom zakonu, neki prehrambeni proizvodi također mogu zahtijevati prikaz određenih upozorenja koja se odnose, primjerice, na sastojke koji nisu preporučeni za konzumaciju djece (kao što je kofein).

Popis sastojaka

Na deklaraciji mora biti jasno istaknut popis sastojaka u proizvodu i obavezno mora sadržavati popis svih sastojaka koji se nalaze u hrani, uključujući aditive poput bojila, konzervansa ili pojačivača arome. Sastojci su poredani prema količini koju sadrži u gramima, odnosno od sastojka kojeg težinski ima najviše, prema sastojku kojeg ima najmanje. Ipak, postoje proizvodi koji su iznimka ovih pravila te ne sadrže popis sastojaka budući da se radi o jednom sastojku. Tako popis sastojaka nećemo vidjeti na svježem voću i povrću, medu, octu, kavi, soli, vodi i slično. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Veličina porcije

Jedna od prvih oznaka na deklaraciji je veličina porcije i dodatno broj porcija u pakiranju. Veličine porcija su standardizirane kako bi se olakšalo uspoređivanje sličnih namirnica te su prikazane u poznatim jedinicama, najčešće gramima. Veličina porcije odražava količinu koju ljudi obično pojedu ili popiju te ne predstavlja preporuku o tome koliko biste trebali pojesti ili popiti.

Prosječna hranjiva vrijednost

Svi podaci o hranjivim tvarima obično su prikazani u obliku tablice, a odnose se obično najprije na 100 g ili 100 ml proizvoda, a zatim na jednu porciju. Prva informacija koju možemo dobiti je kalorijska vrijednost proizvoda izražena u kilodžulima (kJ) i kilokalorijama (kcal) koja nam govori koliko energije dobijemo konzumirajući proizvod. Uz kalorijsku vrijednost nalaze se i informacije o sadržaju makronutrijenata - ugljikohidrata, masnoća i bjelančevina odnosno proteina. Često se na deklaracijama nalaze i detaljnije informacije o njima, primjerice koliko ukupnih ugljikohidrata čine šećeri, vlakna ili primjerice koliko ukupnih masnoća čine zasićene masne kiseline.

Još jedna oznaka koju možemo pronaći u tablici prosječne hranjive vrijednosti su količina soli, ali i određenih vitamina i minerala. Takve informacije nisu obavezne, ali ih ponekad proizvođači žele istaknuti. Obavezno ih je istaknuti u slučaju da proizvod ima određenu tvrdnju poput "smanjena količina soli" ili slično. 

 | Author:

Preporučeni unos za prosječnu odraslu osobu

U posljednjem stupcu tablice prosječne hranjive vrijednosti nalazi se i informacija koja govori na koji način jedna porcija doprinosi preporučenoj dnevnoj količini pojedinog nutrijenta. Izražava se u postotku, a odnosi se na prosječnu odraslu osobu koja dnevno unosi 8400 kJ ili 2000 kcal. 

Rok trajanja

Kod odabira namirnica nije važno gledati samo sastav, nego im trebamo pristupiti i iz perspektive zdravstvene ispravnosti hrane. Zato će se na svakoj namirnici pronaći nekoliko ključnih informacija o periodu u kojem je hrana, ako je pravilno skladištena, sigurna za konzumaciju. Razlikujemo dva glavna pojma - "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Prvi pojam govori nam da hranu svakako trebamo iskoristiti do navedenog datuma jer nakon toga nije moguće garantirati da je sigurna za konzumaciju. Drugi pojam, "najbolje upotrijebiti do" označava vremenski period u kojem je hrana kvalitete kakvu garantira proizvođač te da će nakon tog datuma njezina kvaliteta opadati, no ne mora nužno odmah postati manje sigurna za konzumaciju. Razumijevanje ovih pojmova i razlikovanje datuma koje predstavljaju može vam pomoći zaštiti se od trovanja hranom, ali isto tako i osigurati da će manje hrane završiti na otpadu. 

Što se još može naći na deklaraciji, a nije obavezno?

Određeni proizvodi mogu biti obogaćeni vitaminima, mineralima ili primjerice sadržavati manje količine masnoća, soli, konzervansa ili drugih dodataka. U tom slučaju se na proizvod dodaje određena prehrambena ili zdravstvena tvrdnja. Proizvođači i uvoznici smiju promicati prehrambene i/ili zdravstvene prednosti svojih prehrambenih proizvoda ako su one znanstveno dokazane i u skladu s pravilima EU-a u pogledu označivanja, prezentiranja i oglašavanja. Neke od najčešćih su:

  • Niskokalorično - Za tekućine, ova tvrdnja znači da sadrži manje od 40 kcal na 100 ml, odnosno za krutu hranu manje od 20 kcal na 100 g
  • Bez kalorija - Proizvod ne sadrži više od 4 kcal na 100 g
  • Smanjene masnoće - Za tekućine, ova tvrdnja znači da sadrži manje od 1,5 g masti na 100 ml, odnosno za krutu hranu manje od 3 g masti na 100 g
  • Bez šećera - Proizvod ne sadrži više od 0,5 g šećera na 100 g ili 100 ml
  • Izvor vlakana - Proizvod sadrži minimalno 6 g vlakana na 100 g ili minimalno 3 g vlakana na 100 kcal
  • Visok sadržaj proteina - Barem 20 % energetske vrijednosti dolazi od proteina
  • Smanjen sadržaj određenog sastojka - U slučaju makronutrijenata, odnosi se na minimalno 30 % smanjenja količine određenog sastojka u usporedbi sa sličnim proizvodom, no u slučaju mikronutrijenata, odnosi se na 10 % smanjenja u usporedbi sa sličnim proizvodima.

Kada izbaciš sve suvišno, ostaje samo slasno! PIK Natur je inovativna linija mesnih proizvoda bez dodanih nitrita i fosfata, namijenjena svima koji žele uživati u mesnim narescima, ali istovremeno pažljivo čitaju deklaracije i vole znati što jedu. Iako se PIK Natur šunka, mortadela, parizer i trajna kobasica proizvode s određenim prilagodbama u procesu proizvodnje i imaju izmijenjene recepture, zadržale su svoj originalni, svima poznati okus. Uz to ne sadrže pojačivače aroma, umjetna bojila, gluten ni soju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.