Zdravlje 18. siječnja 2023.

3 napitka koja snižavaju krvni tlak

Foto: Pexels Čaj od hibiskusa pomaže u kontroli krvnog tlaka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zabrinuti ste zbog visokog krvnog tlaka? Isprobajte ove napitke koji u kombinaciji s redovitom tjelovježbom i pravim planom prehrane mogu pomoći u sprječavanju i kontroli hipertenzije.

Već je poznato da za kontrolu krvnog tlaka trebate izbjegavati jako slanu hranu ili onu s puno masnoća, no znate li da postoje napitci kojima možete kontrolirati krvni tlak? Ispijanje ovih napitaka pomoći će dovesti krvni tlak pod kontrolu, no važno je zapamtiti da oni nisu zamjena za zdrave navike koje uključuju redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu. Ako ste odlučili popraviti svoj krvni tlak, uvrstite ova tri napitka u svakodnevni jelovnik. 

Mlijeko smanjene masnoće

Fosfor, kalij i kalcij su tri minerala koja se nalaze u mlijeku, a pomažu u kontroli krvnog tlaka. Mlijeko će biti još korisnije ako odaberete ono obogaćeno vitaminom D. Rezultati istraživanja iz 2019. objavljenog u The American Journal of Clinical Nutrition pokazuju da su muškarci i žene koji su kroz šest tjedana konzumirali pet ili šest porcija mlijeka smanjene masnoće, jogurta i sira imali niže vrijednosti krvnog tlaka za 4,5 odnosno tri jedinice u odnosu na one koji su konzumirali manje takvih namirnica. Znanstvenici koji su proveli istraživanje tvrde da bi povećan unos takvih namirnica također mogao spriječiti pojavu hipertenzije. 

Čaj od hibiskusa

Prema istraživanju iz 2019. objavljenom u Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research, ispijanje čaja od hibiskusa može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Sudionici istraživanja su pili dvije šalice čaja od hibiskusa svako jutro tijekom mjesec dana što je rezultiralo značajnim sniženjem krvnog tlaka u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije pila čaj. Obje skupine su uz to savjetovane o zdravim životnim navikama i promjenama u prehrani za smanjenje krvnog tlaka.

Čaj od hibiskusa sadrži antocijane i druge antioksidanse. U preglednom radu iz 2020. objavljenom u Frontiers in Pharmacology, znanstvenici objašnjavaju da antocijanini, kao i drugi antioksidansi, mogu pomoći krvnim žilama da se odupru oštećenjima koja mogu uzrokovati njihovo sužavanje. Mnoge mješavine biljnih čajeva sadrže hibiskus koji im daje jarko crvenu boju i opor okus. Skuhajte si pun čajnik čaja na početku dana i ispijajte ga kroz dan. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Nar je bogat kalijem i drugim nutrijentima koji pomažu održati srce zdravim

Sok od nara

Ako se brinete zbog svog krvnog tlaka, pomoći vam može sok od nara. Nar je bogat kalijem i drugim nutrijentima koji pomažu održati srce zdravim, a sok od nara sadrži tri puta više antioksidansa od zelenog čaja ili crno vina. Pregledni rad iz 2017. objavljen u Pharmacological Research pokazao je da redovito ispijanje soka od nara može značajno smanjiti krvni tlak. Jedno od istraživanja uključeno u rad pokazalo je da ispijanje soka od nara poboljšava sistolički krvni tlak bez obzira na to koliko su ga tjedana sudionici pili. Pripazite samo da kupujete čisti sok od nara, a ne onaj s dodanim šećerima. 

Oprezno s alkoholom 

Koja čaša crnog vina neće toliko štetiti, no ako ispijanje čaše vina postane svakodnevna navika, krvni tlak bi mogao značajno porasti. Isto vrijedi i za druge vrste alkoholnih pića. U literaturnom pregledu iz 2020. u Cochraneovoj bazi podataka sustavnih pregleda, znanstvenici su pronašli vezu između visokog unosa alkohola i dugoročnog povećanja krvnog tlaka i broja otkucaja srca. Ipak postoje i dobre vijesti. Smanjite li konzumaciju pića, vaš krvni tlak se može poboljšati već za dva do četiri tjedna, objašnjavaju stručnjaci. Za kontrolu krvnog tlaka slijedite smjernice American Heart Association: Muškarci ne bi trebali konzumirati više od dva pića dnevno, a žene od jednog. 
 

Možda te zanima... Hipertenzija: Liječnik i nutricionistica objašnjavaju kako tlak držati pod kontrolom Zdravlje Možda te zanima... 13 namirnica koje snižavaju krvni tlak Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.