Zdravlje 05. ožujka 2024.

Najstarija osoba proslavila 117, i dopustila znanstvenicima da je proučavaju

Foto: X
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najstarija osoba na svijetu Maria Branyas Morera napunila je 117 godina, a znanstvenici se nadaju da bi španjolska umirovljenica mogla pomoći u otkrivanju tajne dugog života.

Morera je rođena u San Franciscu 1907. godine za vrijeme drugog vala bubonske kuge. Obitelj se odlučila vratiti u Španjolsku 1915. tijekom Prvog svjetskog rata nakon što se njezin otac Josep razbolio. Na kraju je umro od tuberkuloze na brodu tijekom povratka, a njegova sada stogodišnja kći ozlijedila se pri padu tijekom istog putovanja i kasnije otkrila da je izgubila sluh na jedno uho. Zatim je preživjela dva svjetska rata, pandemiju španjolske gripe, Španjolski građanski rat i nedavno Covid-19.

Službenu titulu najstarije osobe na svijetu dobila je nakon smrti francuske časne sestre André u siječnju 2023. godine. Morera je aktivna korisnica društvene mreže X i redovito obavještava svojih 16.000 pratitelja o tome kako joj ide. Jučer je napisala: "Dobro jutro, svijete. Danas punim 117 godina. Stigla sam dovde."

dugovječnost Možda te zanima... Mitovi o dugovječnosti kojima ne bi trebala vjerovati Zdravlje

Iznimno zdravlje s obzirom na dob gospođe Morera privuklo je pozornost znanstvenika. Znanstvenik Manel Esteller rekao je za španjolsku novinsku kuću ABC: "Ona je potpuno lucidna. S impresivnom jasnoćom sjeća se događaja iz vremena kad je imala samo četiri godine i nema nijednu kardiovaskularnu bolest, uobičajenu kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer u obitelji ima nekoliko članova starijih od 90 godina".

U nastojanju da pomogne drugima, Morera je pristala podvrgnuti se nekim znanstvenim ispitivanjima. Već su prikupili uzorke njezine sline, krvi i urina te će ih usporediti s uzorcima njezine 80-godišnje kćeri. Uzorci će omogućiti znanstvenicima da proučavaju Morenine gene i pomoći u razvoju lijekova koji bi se mogli boriti protiv bolesti povezanih sa starenjem.

Morera ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju starost pripisuje 'redu, miru' i 'držanju podalje od otrovnih ljudi'. Prioritet joj je bio život bez stresa, a u domu u katalonskom gradu Olot, živi od svoje 92. godine. Svirala je klavir, čitala novine i vježbala svako jutro do svoje 105. godine. Covidom se zarazila u 113 godini i oporavila se za nekoliko dana. Prošle je godine odlučila kako više neće odgovarati na novinarske upite za intervjue jer joj treba mir i spokoj.

Možda te zanima... Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati Hrana

Čudotvorni jogurt

U prosincu 2022. Morera je podijelila savjete o prehrani svojoj vojsci pratitelja: "I jedan savjet ako mi dopuštate. U doba kad se neprestano pojavljuju dijete i čudotvorne namirnice za zdravlje, potrebno je spomenuti jogurt - namirnicu za cijeli život s beskonačno mnogo pozitivnih učinaka na tijelo", napisala je na X-u.

Morera se s 23 godine udala za katalonskog liječnika Joana Moreta koji je umro prije više od 46 godina, u 72. godini. Na njegovu godišnjicu smrti napisala je kako će ga uvijek nositi u srcu.

U intervjuu za katalonski dnevnik La Vanguardia u listopadu 2019. prisjetila se kako je televiziju prvi put gledala 15. prosinca 1960. kad je belgijski kralj Baudouin oženio španjolsku aristokratkinju Fabiolu de Moru. Vidjela je kako joj umiru roditelji, trojica braće i sestra, jedno od troje djece kao i suprug.

Titula najstarije osobe koja je ikad živjela pripada Jeanne Louise Calment čiji je život trajao 122 godine i 164 dana, prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.