Zdravlje 30. lipnja 2023.

Oticanje vulve: Zašto se događa i kako ublažiti nelagodu?

žena plaža bikini
Foto: Unsplash Oticanje može biti posljedica iritacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gljivična infekcija i grub seks samo su neki od razloga zašto se može javiti oticanje intimnog područja.

Intimno područje može biti osjetljivo i podložno raznim promjenama, a jedna od uobičajenih tegoba s kojima se žene mogu suočiti je oticanje vulve. Iako to može izazvati zabrinutost, važno je razumjeti da oticanje vulve može imati različite uzroke i često je bezopasno. U nastavku istražujemo moguće uzroke oticanja vulve i dajemo savjete za ublažavanje simptoma.

Nakon spolnog odnosa

"Žene mogu primijetiti blago oticanje vulve ili vaginalnog područja nakon seksa. Obično se ne radi o nečemu zabrinjavajućem", kaže Sara Twogood, dr. med., asistentica kliničke opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Južna Kalifornija za Cora Magazin. "Seksualna uzbuđenost uzrokuje povećan protok krvi u području spolnih organa i može izgledati kao oticanje", dodala je.

"Seks je kao i bilo koja druga aktivnost koja stvara udarce", objašnjava ginekologinja Kathryn Garren: "Ako kontinuirano udaraš neko područje tijela, to područje će početi oticati. To objašnjava zašto možeš primijetiti oticanje vulve i nakon vježbi kao što je vožnja biciklom".

Oticanje može biti osobito uočljivo tijekom grubog seksa i obično nije ništa što treba izazvati brigu te obično traje samo nekoliko sati. Twogood dodaje da ako iritacija ne nestane ili ako se javlja krvarenje, trebalo bi obaviti pregled kod liječnika.

Tijekom trudnoće

Vaginalno oticanje je uobičajeno tijekom trudnoće zbog povećanog protoka krvi, hormona, pritiska na zdjelično područje kako plod raste i općeg oticanja koje se javlja u tijelu. "Većina žena primjećuje to na udovima (rukama i nogama), ali može biti značajno i u području vulve", kaže Twogood. Također napominje da trudnice mogu primijetiti istaknute krvne žile na području vulve koje se vide ispod kože.

Alergijske reakcije

"Alergijske reakcije uzrokuju imunosni i upalni odgovor koji uključuje oticanje, crvenilo ili svrbež", kaže Garren. Sličan uzrok, objašnjava Twogood, povezan je s nečim što se naziva kontaktni dermatitis koji se ponekad miješa s alergijom. "Kontaktni dermatitis nastaje kada tvar, npr. deterdžent za pranje rublja, parfem i slično, oštećuje kožu ili izloženo područje".

Kako biste izbjegli oticanje od alergije ili kontaktnog dermatitisa, Garren predlaže da izbjegavate parfeme u sapunima, tamponima, ulošcima i deterdžentima kad god je to moguće. "Također je važno nositi pamučno donje rublje koje ne iritira kožu", dodaje.

Donje rublje gaćice | Author: Pexels Foto: Pexels Sredstva za pranje rublja mogu izazvati kontaktni dermatitits

Gljivične infekcije

Upala koja se javlja tijekom gljivične infekcije zapravo može uzrokovati blago oticanje. Oticanje se javlja zato što prisutnost gljivične, bakterijske ili spolno prenosive infekcije potiče tijelo da oslobađa upalne markere koji uzrokuju oticanje kako bi pomogli ukloniti infekciju iz tijela. 

Privremeno oticanje i iritacija također se mogu javiti kod korištenja određenih vaginalnih krema i gelova za gljivične infekcije. To je češće kod jednodnevnih i trodnevnih tretmana, kaže Twogood, te dodaje da zato obično preporučuje sedmodnevni tretman za liječenje gljivične infekcije jer je blaži prema koži. Garren napominje da će oticanje nestati čim tijelo završi borbu protiv infekcije. "Oticanje ne bi trebalo trajati duže od sedam dana ako se pravilno liječi", zaključila je.

Drugi mogući uzroci oticanja

"Infekcija poput celulitisa ili apscesa može uzrokovati oticanje. Takva vrsta infekcije u području vulve češća je kod žena s oslabljenim imunosnim sustavom, poput onih s HIV/AIDS-om i loše kontroliranim dijabetesom", objašnjava Twogood. Ciste također mogu biti uzrok oticanja vulve ili vagine, a najčešća je takozvana cista Bartolinijeve žlijezde. "Otvorena rana može povećati rizik od infekcije, a teško je reći je li rana uzrokovala infekciju ili infekcija uzrokovala ranu", zaključila je ginekologinja.

U bilo kojem od ovih slučajeva, posebno ako oticanje postane primjetno ili neugodno ili se javljaju neobično krvarenje, promjene na koži, kvržice, izmjene u mirisu i/ili iscjetku, Garren kaže da je najbolje odmah posjetiti liječnika kako biste utvrdili izvor oticanja.

Kako ublažiti oticanje vulve?

Postoji nekoliko načina na koje možete ublažiti oticanje kod kuće, uključujući nanošenje hladnih obloga na otečeno područje. Ako imate alergijsku reakciju, Twogood kaže da antihistaminici mogu pomoći, dok ibuprofen može pomoći kod upale i boli. "Slane kupke mogu pomoći kod iritacije i upale", pojašnjava i ističe da takvi tretmani ponekad mogu iritirati ili privremeno sakriti temeljni uzrok, pa ako simptomi traju dugo ili se vraćaju unatoč kućnim lijekovima, dobra je ideja posjetiti ginekologa radi dijagnoze.
 

Možda te zanima... Pet razloga zašto vagina svrbi, a nije gljivična infekcija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.