Zdravlje Zdravlje žena 02. listopada 2019.

Šokantno: Žena razvila tešku infekciju lubanje zbog čišćenja uha štapićima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Štapići za uši su jedan od omiljenih higijenskih proizvoda koji se može koristiti u više svrha, a većina ljudi ih, prilikom čišćenja uši, koristi na krivi način.

Svakodnevna navika čišćenja uha pamučnim štapićima skoro je bila smrtonosna za 37-godišnju Australku Jasmine, prenosi That's life.

Jasmine je ispričala kako je godinama prije toga patila od polaganog gubitka sluha i "zujanja" u lijevom uhu, a onda je počela osjećati i tupu bol prilikom čišćenja uha. Nakon što je gubitak sluha postao ozbiljniji i više nije čula ni svoje sinove kada bi joj nešto rekli, odlučila je otići doktoru, koji joj je dao antibiotike misleći da je riječ o infekciji, no ništa se nije promijenilo.

Možda te zanima... Što znači kada uho boli i koji su simptomi ozbiljne upale? Zdravlje

Nakon nekog vremena i istih simptoma, pojavila se krv, te joj je muž rekao kako mora otići opet doktoru, koji joj je naposljetku preporučio testiranje sluha koje je dalo rezultate da Jasmine pati od umjerene gluhoće u lijevome uhu.

Obzirom da je u to vrijeme imala samo 37 godina, doktor ju je svejedno preporučio specijalistu za uho, grlo i nos, otorinolaringologu, koji ju je nakon obavljenoga CT-a posjeo i rekao "Trebali ste me doći vidjeti prije četiri ili pet godina."

Objasnio joj je kako ima tešku bakterijsku infekciju koja je zahvatila dio lubanje iza uha. "Vi trebate operaciju još jučer", rekao joj je.

To se sve dogodilo u veljači 2018., a u travnju je trebala stati pred oltar sa svojim budućim mužem, nakon čega su imali isplaniran medeni mjesec u svibnju.

No, specijalist ju je upozorio kako bi zbog infekcije mogla umrijeti, ako ona prođe lubanju i dođe do mozga, tako da je umjesto medenoga mjeseca bila zakazana operacija. Nakon vjenčanja, Jasmin je otišla na operaciju prilikom koje joj je kirurg morao rekonstruirati ušne kanaliće i izvaditi tkivo zahvaćeno infekcijom.

Možda te zanima... Problemi s ušima: Psihosomatska pozadina i rješenja Zdravlje

Nakon što se probudila iz anestezije, kirurg ju je upitao što je stavljala u uho. "Samo higijenske štapiće, pamučne štapiće za čišćenje uha", rekla je.

"Koliko duboko ste ih gurali?", upitao ju je kirurg.

Došli su do zaključka kako je prilikom čišćenja uši, Jasmin preduboko gurala higijenske štapiće te je komadić pamučnoga vrha ostao odlomljen u uhu te se tu stvorila infekcija.

Unatoč operaciji, njen sluh ostao je narušen. Da bi čula svoje ukućane, zamoli ih da kada pričaju budu s njene desne strane, jer kako i sama navodi "petarda bi mogla puknuti pored mojeg lijevog uha, a ja ne bi ništa čula."

Sada je prošlo više od godine dana od operacije i situacija je i dalje ista. Jedina opcija za bolji sluh jest slušni aparat. Jasmin sada ide na redovne preglede kod svojeg doktora i specijalista, te ih je pitala da li je mogla učiniti nešto drugačije, na što su joj oni dogovorili - "preduboko ste gurali štapić prilikom čišćenja uha i činili ste to prečesto, nemojte to raditi."

Možda te zanima... Od 2020. u Hrvatskoj bez plastičnih tanjura, pribora za jelo i štapića za uši Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.