Zdravlje Simptomi i pomoć 11. studenoga 2016.

Za sve koji rade za računalom: prirodan način ublažavanja suhih očiju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tipični simptomi vezani uz suho oko su: osjećaj stranog tijela u oku, ''pijesak'' u očima, pečenje, žarenje, umor očiju, bol u očima, te zamagljen vid. S obzirom na moderan način života ovaj je problem sve učestaliji.

Što je točno sindrom suhog oka?

Sindrom suhog oka je kronična bolest, dakle cilj terapije je ublažiti simptome i spriječiti moguće komplikacije. Ukoliko je moguće, potrebno je  eliminirati ili smanjiti čimbenike koji pogoršavaju simptome suhog oka te naglasiti važnost treptanja (prosječno 16 puta u minuti, što znači svake 4 sekunde jednom).

Osnovna terapija je supstitucijska i čine ju umjetne suze u obliku kapi ili gela. Za osjetljive oči danas imamo puno mogućnosti u izboru umjetnih suza, a ono što je novo jesu kapi bez konzervansa u monodozama, koje dobro podnose i osobe s osjetljivim očima. Česti korisnici umjetnih suza su nositelji kontaktnih leća, posebno mekanih kontaktnih leća, kod kojih je suhoća češća, pa treba uvijek provjeriti smiju li se suze kapati preko leća.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prirodan načini ublažavanja suhoće očiju

Pasta s limunovim sokom

Pomiješaj brašno od narančaste leće, kurkumu u prahu, pire od rajčice i limun kako bi izradila pastu. Stavi ovu pastu ispod zahvaćenog oka svaki dan kako bi ublažila suhoću. Ovo je jedan od savjeta preuzetih s portala Wellnessbin.

Laneno ulje

Ovo ulje se preporučuje u slučaju suhih očiju jer je jako bogato omega-3 masnim kiselinima. Preporučuje se konzumacija u salatama i jelu, ali u slučaju suhoće očiju oblog s ovim uljem može pružati olakšanje.

Lan450X300_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krastavci

Krastavci su općenito korisan za tretiranje upaljenih područja, a ujedno najpoznatija vrsta povrća koja se koristi za natečene i umorne oči. Ako želiš najbolji mogući učinak, hladne kriške krastavca stavi na oči svako jutro jer ćeš tako smanjiti otečenost i suhoću očiju. Koristi ih odmah nakon rezanja i ostavi na očima oko 20 minuta.

Najzdravije namirnice svijeta: krastavac

Krumpir

Ploške krumpira stavi na oči nekoliko minuta prije spavanja te makni prije nego zaspiš. Na taj način će sutradan oči biti hidratizirane, a spriječit ćeš peckanje i osigurati olakšanje. 

Nije sve u mrkvi: Top pet namirnica za zdravlje očiju

Prije primjena ovih savjeta, svakako se posavjetuj s lječnikom i oftamologom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.