Zdravlje 07. listopada 2023.

Zašto žene češće imaju nuspojave na cjepivo protiv gripe?

Foto: Unsplash+ Žene su imale veći rizik od reakcija na mjestu ubrizgavanja cjepiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da žene imaju veću vjerojatnost od nuspojava cjepiva protiv gripe, a prijavile su i više reakcija na mjestu uboda, sistemskih reakcija i teških reakcija od cjepiva protiv gripe.

Za potrebe studije znanstvenici su analizirali podatke iz 18 različitih studija koje su uključivale više od 34 tisuće odraslih osoba. Otkrili su veći rizik od reakcija na mjestu ubrizgavanja (bol, oteklina ili crvenilo) kod žena u usporedbi s muškarcima, pri čemu žene starije od 65 godina imaju najveći rizik. Znanstvenici su analizirali podatke iz 18 različitih studija koje su uključivale više od 34 tisuća odraslih osoba. 

Žene su također imale veću vjerojatnost da će doživjeti sustavne reakcije na cjepivo (groznicu, glavobolju ili bolove u mišićima), a također su imale veću vjerojatnost da će doživjeti teške reakcije od cijepljenja. Prijašnje studije već su pokazale da reakcije na cjepivo mogu biti različite kod žena i muškaraca pa tako i nova studija. No, nisu istraživali zašto žene imaju gore reakcije, ali postoje neke teorije zašto bi to moglo biti tako, piše Health.

Možda te zanima... 7 čestih mitova o cijepljenju protiv gripe Zdravlje

Potencijalni utjecaj gena i hormona

“Genetske i hormonalne razlike između žena i muškaraca utječu na imunološki odgovor na infekcije i cijepljenje”, rekla je Marilou Kiely, dr. sc., glavna autorica studije i istraživačica na odjelu za mikrobiologiju, infektologiju, imunologiju i pedijatriju na Sveučilištu u Montrealu. 

Moguće je i da ključnu ulogu ima i estrogen, koji prema Williamu Schaffneru, dr. med., specijalistu za zarazne bolesti i profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt, nije pažljivo proučavan. No, Schaffner napominje za Health da se žene i muškarci ne bi trebali drugačije pripremati za cijepljenje jer je dobro poznato da cjepiva imaju te potencijalne nuspojave. 

Kiely jedino preporučuje svima da da kod kuće imaju lijekove poput acetaminofena ili ibuprofena u slučaju vrućice i da stave hladan, vlažan oblog na mjesto uboda kada dođu kući. 

Možda te zanima... Dobitnici Nobelove nagrade Kariko i Weissman za razvoj cjepiva protiv covida Zdravlje Možda te zanima... Neočekivano vaginalno krvarenje učestalije nakon cijepljenja protiv covida Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.