Fitness 03. svibnja 2011.

Novi trend pilates plesa osvaja svijet

Mirela_Ples-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cardio-Tramp trening, atletic conditioning na spravi V2Max, upotreba stabilizacijskih jastuka, ali i spoj pilatesa i plesa samo su neki od novih trendova u pilatesu. Mirela Anić, vodeća hrvatska pilates stručnjakinja, objasnila je zašto je ova metoda vježbanja danas popularnija nego ikada

Pilates je nova era treninga

Pilates, inteligentni sustav treninga osmišljen prije sto godina, svojom popularnošću dokazuje kako nije samo prolazan trend tjelovježbe već nova era treninga. Zbog cjelovitog pristupa tijelu i umu, dobre mjere vježbi snaženja i mobiliziranja, jedan je od najaktualnijih treninga, a njegovi elementi nalaze se u svim rekreativnim, rehabilitacijskim i sportskim programima. 

Razgovarali smo sa Mirelom Anić, vodećom hrvatskom pilates stručnjakinjom, certificiranom trenericom i edukatoricom pilates metode, autoricom niza Pilates DVDa i suvlasnicom Body & Mind Studija Pilates i stekli pravi dojam o pilatesu te doznali koji su novi pilates trendovi.

Mirela je nedavno posjetila jedan od najvećih edukacijskih centara pilates metode, Stott Pilates u Torontu, gdje je održan godišnji edukacijski tjedan namijenjen ovlaštenim edukatorima metode. IT Week ugostio je renomirane predavače i master trenere i ponudio velik broj zanimljivih predavanja.

Stalnim učenjem do napretka

'Kao jedini certificirani edukator pilatesa u regiji, svake godine poučavam velik broj studenata i upravo zbog njih imam dužnost pohađati ovakve skupove koji su garancija napretka svih nas uključenih u edukacijski sustav', kaže Mirela i dodaje kako je došlo do velike ekspanzije pilates opreme i programa. 

'Najnoviji dodatak popularnoj reformer spravi je trampolin daska, koja se insertira u mašinu i omogućuje pliometrijski trening u ležećoj poziciji. Ovaj kondicijski pilates trening zove se Cardio-Tramp, a doprinosi redukciji potkožnog masnog tkiva i jača mišiće na neinvazivan način. Zato može biti uključen u postrehabilitacijske programe.

Već poznata sprava V2Max predstavlja novu eru pilates sprava na kojoj su smišljeni atletski programi namijenjeni naprednim rekreativcima ili profesionalnim sportašima. Atletic conditioning na V2Max-u obuhvaća niz novih trodimenzionalnih i unilateralnih vježbi, vježbi u stojećoj poziciji koje su pravi izazov za tijelo', priča Mirela.

Na edukacijskom tjednu predstavljene su i neke nove platforme specifične po svojoj nestabilnosti i obliku, kao što su stabilizacijski jastuci, edge i polu roller. Na svakom od njih dizajnirani su novi pilates programi koji proširuju njihovu primjenu i učinkovitost.

Spoj pilatesa i plesnih tehnika

Pilates metoda se stalno razvija i produbljuje sukladno znanstvenim istraživanjima i zahtjevima suvremenog čovjeka. Dolazi do sve veće fuzije pilatesa sa drugim trenažnim tehnikama koji predstavljaju nove pilates programe, no ne i nove metode, jer se unatoč posebnostima temelje na izvornoj pilates filozofiji i principima.

Od ranije su poznati spojevi pilatesa sa spinningom i drugim cardio programima - spinnolates, cardiolates, kao i spoj pilatesa i yoge - yogilates, pilates infused yoga.

'Danas su sve aktualniji spojevi pilatesa sa plesnim tehnikama te spojevi pilatesa sa treninzima snage i kondicijskim treninzima - core workout, functional training, atletic conditioning, progressive conditioning. Jedan od programa koji posebno vole muškarci je spoj pilates sa TRX suspenzijskim treningom', kaže Mirela.

Do različitih programa temeljenih na pilatesu dolazi zato što je pilates najučinkovitiji trening centra tijela koji je nužan i lako uklopljiv u druge trenažne sisteme.

Razvijaju se i specifično sportski i rehabilitacijski pilates programi, kao što su pilates za golfere ili druge rotacione sportove - hokej, bejzbol, tenis, rukomet, nogomet, pilates za parkinsovu bolest, multiplu sklerozu, osteoporozu, skoliozu te druga specifična stanja i bolesti.

Pilates je dostupan velikom broju ljudi

Kombinirani pilates programi mogu uključiti sve pilates sprave ili neki rekvizit i sastavni su dio ponude pilates centara i fitness klubova u Hrvatskoj i svijetu. Iako ih je bolje provoditi u malim trenažnim skupinama, danas ih možemo naći i u velikim grupama, a broj polaznika u grupi i educiranost trenera određuje cijenu.

Mirela kaže da je dobra posljedica ovakvih fuzija dostupnost pilatesa većem broju ljudi.

'Važno je napomenuti da je za učinkovitost i sigurnost svih pilates programa, nužno barem osnovno pilates obrazovanje trenera i dobro poznavanje drugih tehnika koje se dodaju pilatesu', govori Mirela.

Kontinuirano ulaganje u znanje primarno je u Mirelinom radu, jer o njemu ovise rezultati klijenata i kvaliteta rada njenih studenata. Zato će nove informacije usvojene u Torontu ugraditi u svoj način rada i poslovnu politiku Body & Mind Studija Pilates i povećati učinkovitost usluga.

Pilates je sklad tijela i uma

'Za razliku od Body & Mind Studija Pilates, Hrvatska je u nezavidnoj poziciji zahtijeva promjene i sustavno informiranje institucija, struke i korisnika usluge. Treba ukazati na obvezatnost specijalističkog obrazovanja i posjedovanje licence kako bi se zaštitio klijent i zanimanje pilates trenera.

Danas u Hrvatskoj ima puno neovlaštenih trenera i inventora, koji koriste neinformiranost tržista kako bi ostvarili profit, no nadam se da ćemo s vremenom nadići takve načine i našim radom odati priznanje vizionaru i inventoru Josephu H. Pilatesu', priča Mirela i dodaje da uz pravog pilates trenera možeš uvidjeti dubinu i sadržajnost metode koja ima blagotvoran učinak na tvoje kretanje i osjećanje.

'Uz vrhunskog pilates trenera svaki trening bit će inspiracija u kojem će se obnavljati tvoja energija i motiviranost prema životu. Samo uz trenera koji ima znanje, strast i kreativnost, upoznat ćeš ono što uistinu jest pilates - putovanje za cijeli život, putovanje ka skladu tijela i uma', zaključuje Mirela.

Više info: www.bm-pilates.com

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Provjerim pa ti javim :)

    • Default avatar -
      smokvica

      ovo mi je tako primamljivo dali mozda znate ima li takav program u zadru?!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.