Hrana 03. studenoga 2011.

Gastro avanture s bundevom

Kolumnica
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kamo god se okrenem u ovo doba godine bruji se o tikvama, bučama, bundevama ili kako god ih još zvali. Iako volim tikve, čvrsto sam se odupirala ideji pisanja o njoj, da bih se napokon odlučila pisati o muškatnoj tikvi (Cucurbita moschata) koju najčešće koristim u svojoj kuhinji

Iako u svijetu postoji mnogo različitih vrsta tikvi (iz porodica lat. Cucurbita) suzila sam izbor na muškatnu tikvu (Cucurbita moschata) koju najčešće koristim u svojoj kuhinji.

Ako se prisjetimo djetinjstva i priče o Pepeljugi i tada se veličala muškatna tikva, ali u obliku kočije koja ju je odvezla na bal, gdje je upoznala princa, ljubav svog života. No, danas je umjesto Pepeljuge muškatna tikva postala kraljica jeseni. Najčešće se mogu na tržištu pronaći Butternut tikva i Muscade de Provence.

Tikve potječu iz Amerike. Nekad su se uzgajale isključivo zbog sjemenki, a kasnije se otkrilo da imaju i vrlo ukusno meso. U Europu su došle nedugo nakon otkrića Novog Svijeta.

Savjeti:

  1. Kako znati kad je tikva zrela za branje? Osim boje možeš se poslužiti trikom - gurnuti nokat lagano u koru blizu stabljike. Ako lako uđe, tikva je spremna za branje. Beru se od kraja ljeta do jeseni i moraju se pohraniti prije jakih mrazeva. Ako se ostave oko dva tjedna na svježem zraku nakon branja, tada im se kora stvrdnjuje i peteljka bolje zapečati te se poboljša okus i povisi razina šećera. Od mraza je zaštiti slamom. Idealna temperatura za čuvanje je oko i nešto iznad 10 stupnjeva - može se očuvati oko 6 mjeseci. Mogu se čuvati na hladnom mjestu do 8 tjedana od branja.
  2. Pred kraj ljeta se cvjetovi tikvi i tikvica mogu koristiti u salatama, puniti, pržiti, dinstati. Ja ih osobito volim sa špagetima (npr. špageti s mladim tikvicama i cvjetovima tikvica).
  3. Kad otvoriš tikvu za kuhanje gotovo sve je iskoristivo. Obavezno uz meso tikve upotrijebi i koštice (nema potrebe da ih kupuješ zasebno). Lagano ih propereš, staviš u pećnicu s malo maslinovog ulja i soli na 150 stupnjeva oko pola sata. Povremeno promiješaj. Kad se ispeku pažljivo oguliš i poslužiš uz juhu.
  4. Tikve su zdravo povrće - bogate su beta karotenom, te umjereno s vitaminom c i folnom kiselinom, kažu da pomažu i u borbi protiv raka… No dobro, ovo kažu za skoro sve povrće u zadnje vrijeme zar ne? Bitno je da jedeš zdravo i raznoliko. Ali ono je i više od toga.
  5. Razlika u teksturi, bojama, okusima buča ovisi o sorti tikvi. Neke su pogodnije za pečenje (butternut), od nekih se rade odlični njoki (npr hokaido), druge su pak odlične za kuhanje juha. Jedno je sigurno od svih tikvi koje sam probala, muškatna tikva (Muscade de Provence - ona od Pepeljuge o kojoj smo ranije govorili) odlična je u svim kombinacijama – i kao juha i kao punjenje za tjesteninu, pečena na salatu…
  6. Ako tikvu pečeš za raditi njoke nikad je nakon guljenja kore ne miksaj jer ćeš dobiti juhu već je pasiraj kroz pasirku za krumpir.
  7. Ako radiš juhu biti će ti potreban dobar mikser kako bi tekstura juhe bila što baršunastija. Ako ti ostanu grudice možeš se poslužiti sitom s nešto širim okama nakon što si je izmiksala.

Priprema s guštom

  1. Prosij brašno i stavi ga na jedan kup. U sredini napravi rupu te u nju dodaj jaja i dvije žličice maslinovog ulja. Jaja zatim izmuti vilicom. Polako im dodaj brašno počevši s ruba kupa. 
  2. Kružnim pokretima vilicom muti brašno i jaja sve dok smjesa ne postane homogena. Pazi da se rubovi kupa ne razbiju zato da se jaja ne bi razlila po radnoj površini. Ostatak brašna koji je ostao na rubu, ravnomjerno rasporedi preko homogene smjese počevši od rubova kupa prema sredini. Stisni rukama s donje strane i oblikuj lopticu.
  3. Mijesi smjesu nekoliko minuta i povremeno lagano pobrašni površinu na kojoj radiš da se ne bi lijepila.
  4. Kada dobiješ čvrstu homogenu smjesu oblikuj lopticu, zamotaj je u prozirnu foliju i ostavi da odstoji oko pola sata u frižideru.
  5. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izreži bundevu na pola i očisti od koštica.
  6. Izreži bundevu na deblje kriške (oko 5-6 cm debljine).
  7. Posloži kriške na papir za pečenje na lim za pečenje te peci 25-30 min. Kad je bundeva pečena izvadi je iz pećnice i ostavi da se malo ohladi te je propasiraj kroz pasirku za krumpir.
  8. Nasijeci luk na kolutiće i pirjaj ga na četiri žlice maslinovog ulja dok ne postane staklenast. Nakon pet minuta dodaj mu nasjeckane komade muškatne tikve veličine oko 3 cm i kosani češnjak. Pirjaj oko dvije minute na laganoj vatri i zatim dodaj vodu u količini dovoljnoj da prekrije tikvu.
  9. Kuhaj još petnaestak minuta dok tikva ne omekša.
  10. Izmiksaj juhu sa štapnim mikserom. Miksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Dodaj soli po želji. Ostavi sa strane na toplom dok ne prirpemiš roladu od tjestenine i muškatne tikve.
  11. Stavi lonac s vodom na vatru i ostavi neka voda zakuha.
  12. Pripremi nadjev za tjesteninu:
  13. U propasiranu tikvu naribaj četvrtinu muškatnog oraščića. Dodaj 1 žlicu maslinovog ulja. Dodaj malo soli. Sve dobro izmiješaj. Dodaj svježe naribani parmezan). Još jednom dobro promiješaj da dobiješ kompaktnu smjesu. Ovisno o vrsti tikve ako je smjesa vodenasta dodaj manje tikve ili povećaj omjer parmezana.
  14. Zatim pobrašni površinu ili dasku na kojoj ćeš razvaljati tijesto.
  15. Razvaljaj tijesto na tanko povremeno dodajući brašno na površinu da se ne zalijepi. Tijesto razvaljaj što tanje, na debljinu ako je moguće manje od 1 mm (bit će ti lakše ako imaš mašinu za razvlačenje tijesta).
  16. Odreži pravokutnik od tijesta veličine oko 20x15 cm. Kratko skuhaj u kipućoj slanoj vodi da bude al dente i procijedi pažljivo.
  17. Prebaci tijesto na papir za pečenje. Na njega ravnomjerno raspredi punjenje od tikve i parmezana. Lagano zamotaj roladu služeći se papirom za pečenje.
  18. Izreži roladu pažljivo na ploške (trebat će ti dobar nož) debljine 2 cm i po dva komada pažljivo serviraj na tanjur. U tanjur oko rolade dodaj juhu od muškatne tivke. Polij maslinovim uljem i dodaj nekoliko pečenih sjemenki od tikve. Dobar tek!

Zdravo guštaj,

Tvoja Marinela

Juha od muškatne tikve

Za kraj evo recepta moje juhe od muškatne tikve. Vodila sam se time da je jednostavnije uvijek najbolje. S time da ako se jednostavnosti doda i neki osobni ''touch'' tada dobiješ jedno sasvim novo jelo koje se može poslužiti kao predjelo za posebne prigode ili nedjeljne ručkove.

Sastojci za juhu:

  • 500 g muškatne tikve
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • litra i pol vode
  • maslinovo ulje
  • sol
  • sjemenke od tikve

Sastojci za tjesteninu:

  • 100 g brašna
  • 1 jaje

Sastojci za punjenje rolade od tjestenine:

  • 100 g pečene i propasirane muškatne tikve
  • 30 g svježe naribanog parmezana
  • muškatni oraščić
  • sol
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      moreno

      Mjesto na kojem se može naručiti svježa eko butternut tikva ili butternut brašno koje je također odlično za juhe i ostale pripravke - http://exotic-pannonia.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.