Eko 25. srpnja 2012.

Iza sebe ostavi samo otisak stopala

Stopala_U_Pijesku
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod zelenim ili odgovornim putovanjem podrazumijeva se očuvanje prirodnog i kulturološkog okruženja mjesta koje posjećuješ. Ne moraš nužno platiti više da bi putovala zeleno. Ima zelenih prenoćišta za svaki džep, od hostela do luksuznih hotela

Ne zaboravi da su ekološki načini prijevoza kao što su biciklizam, šetanje ili javni gradski prijevoz često jeftiniji načini putovanja od taksija ili iznajmljenog automobila. Zeleni turist pazi na očuvanje biljaka, divljih životinja i voda i odnosi se s poštovanje prema lokalnoj kulturi i načinu života.

Umjesto aviona, vlak

Prijevoz, osobito zračni, najviše utječe na okoliš. Prema dostupnim istraživanjima, let od Zagreba do Lisabona proizvede ugljičnog dioksida po putniku kao jedan SUV u dva tjedna. Da bi smanjila negativan utjecaj na okoliš, možeš pokušati za kraće relacije koristiti vlak umjesto aviona,  u Europi su vlakovi brzi i česti.

Pri izboru automobila, biraj najmanji i bez dodatne opreme koja troši dodatno gorivo. Ideš li na duže cestovno putovanje, razmisli o hibridnom automobilu ili o iznajmljivanju auta koji troši manje goriva od tvog. Kad god je moguće, koristi javni prijevoz umjesto taksija ili iznajmljenog auta.

Koliko se često mijenja posteljina?

Postoji mnogo web stranica na kojima možeš pronaći popise hotela i noćenja koji nude ekološki osvješten boravak, bilo gdje u svijetu. Te web stranice su dobar početak tvog zelenog putovanja. Provjeri koji program recikliranja hotel provodi za aluminij, plastiku, papir.

Imaju li gosti mogućnost korištenja ručnika i posteljine više dana, umjesto da se mijenjaju svaki dan? Što hotel čini da bi smanjio potrošnju (energetski učinkovita rasvjeta, smanjeni mlaz vode u toaletima i tuševima, alternativni izvori energije kao što su solarna energija ili snaga vjetra)?


Ugasi svjetla!

Iako nisi u zelenom hotelu ili prenoćištu, tijekom boravka možeš napraviti nekoliko jednostavnih koraka da bi tvoj boravak bio ekološki prihvatljiviji. Možeš skratiti vrijeme tuširanja i zatvoriti vodu dok pereš zube. Kad izađeš iz sobe, isključi sve električne uređaje kao što su klima-uređaj, grijanje, TV, svjetla i ostalo.

Možeš zamoliti da ti se ručnici i posteljina ne mijenjaju svaki dan. Ponesi svoju čašu za ispiranje usta i toaletne proizvode, umjesto da koristiš one koji su ti ponuđeni. Ako pak koristiš hotelske toaletne proizvode, ponesi ih rabljene sa sobom i iskoristi kod kuće ili nastavku puta. Upoznaj se s hotelskim programom recikliranja i načinom na koji tretiraju smeće. Ukoliko tvoj hotel ne reciklira, ponesi prazne boce i ostale predmete te ih sama recikliraj.

Kupuj lokalno - djeluj globalno!

Kada si u razgledavanju vodi se izrekom – ne odnosi ništa osim razglednica, ne ostavljaj ništa osim otisaka stopala. Putuj u obilaske s ekološki osviještenim agencijama. Prije nego što rezerviraš, pitaj za veličinu grupe, vode li lokalni stanovnici razgledavanje i koja je vrsta noćenja. Tijekom obilaska biciklom, vodi računa o otpadu i baci ga samo u označene koševe ili ga ponesi sa sobom. Ukoliko roniš pazi da ne oštetiš osjetljive ekosisteme koralja i sedimenata.

Kupuj lokalne proizvode kad god je to moguće. Tako ćeš pomoći lokalnoj ekonomiju i osjetiti okus domaće kuhinje!

WWF Savjeti za turiste

Petra Petrač iz WWF - World Wide Fund for Nature (Svjetski fond za prirodu) za Hrvatsku dala je nekoliko savjeta kako se ponaša zeleni turist:

  • Putovanje bilo kojim prijevoznim sredstvom koje se pokreće na fosilna goriva potiče klimatske promjene, pa takva vozila treba izbjeći. Općenito treba se koristi prijevoz koji najmanje zagađuje okoliš.
  • Pokušaj izbjeći izlete zrakoplovom, naročito one kraće do 500 km zbog velikih emisija CO2. Najmanje emisija ima vlak pa njega toplo preporučamo.
  • Na putu do odredišta gdje provodiš godišnji odmor, možeš posjetiti neko zaštićeno područje (Hrvatska ima 7 nacionalnih parkova i 11 parkova
    prirode).
  • Na odredištu što manje vozi automobil. Najpoželjnija je šetnja ili vožnja biciklom, a ako baš negdje moraš voziti, koristite javni prijevoz.
  • Potraži smještaj koji ima certifikat o održivom turizmu ili odsjednite u pasivnim kućama (energetski efikasan smještaj koji ima solarno grijanje.
  • Umjesto da boraviš u velikim hotelskim kompleksima, okreni se ekoturizmu u seoskim gospodarstvima čime ćeš pomoći razvoj lokalne zajednice te uživati u domaćim delicijama.
  • Jedi lokalnu hranu, i to je način kako se može smanjiti ekološki otisak
  • Odaberite turističke agencije i dobavljače koji podržavaju održivi razvoj.
  • Izbjegavaj štetne rekreativne aktivnosti, sportove koji imaju štetan utjecaj na okoliš, odnosno uznemiravaju životinjski svijet (vožnja motorima po šumama, primjerice).
  • Pazi kakve suvenire kupuješ! Razmislite dvaput prije nego kupiš neki proizvod napravljen od ugroženih vrsta: školjke, koralje... Sve to može biti i ilegalno!
  • Zbrinjavajte vlastiti otpad - sve što ponesete u prirodu ponesite sa sobom iz prirode.

O WWF-u?

U pet desetljeća koliko postoji, WWF je postao jedna od najvećih i najuglednijih nezavisnih svjetskih organizacija za zaštitu prirode. S više od pet milijuna pristalica na svih pet kontinenata, WWF ima predstavništva u više od 90 zemalja i može slobodno tvrditi da je odigrao ključnu ulogu u razvoju međunarodnog pokreta za očuvanje prirode.

Počevši od 1985. godine, WWF je uložio više od milijardu američkih dolara u više od 12,000 projekata. Svi ovi projekti i aktivnosti igraju važnu ulogu u kampanji čiji je cilj da se zaustavi ubrzana degradacija okoliša na Zemlji kao i da se potaknu njeni stanovnici da žive u većoj harmoniji sa prirodom.

WWF je od male grupe entuzijasta posvećenih divljim životinjama prerastao u globalnu mrežu koja ima podršku ljudi iz svih sfera života, koji, kao i WWF, brinu o dobrobiti našeg planeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.