Dijeta 11. travnja 2013.

Engine 2 dijeta - bez brojanja kalorija

Engine-Us
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neobičan naziv Engine 2, u prijevodu ''Motor 2'', otkriva dijetu siromašnu mastima i bogatu biljnom hranom. Njen autor, Rip Esselstyn smatra da se uz pomoć njegove dijete povećava mišićno tkivo, gube suvišni kilogrami, oštri um i energizira tijelo. Doznaj osnovne principe ove dijete kao i njene prednosti i nedostatke

Principi dijete

Za početak, autor predlaže da odrediš jesi li spremna na trenutnu promjenu i izbacivanje životinjskih izvora hrane, procesiranih prehrambenih proizvoda i biljnih ulja. Ako nisi za nagle promjene, autor predlaže 28-dnevni izazov tijekom kojeg prelaziš iz ''prehrambene ekstravagancije u prehrambenu izvrsnost''. Princip je po tjednima postepeno izbacivati iz prehrane pojedine namirnice. U prvom tjednu se trebaš odreći mlijeka, mliječnih proizvoda i procesiranih namirnica, drugi je tjedan rezerviran za izbacivanje svih životinjskih namirnica uključujući ribe i jaja. Treći se tjedan izbacuje dodavanje biljnih ulja jelima dok je u četvrtom tjednu samo potrebno pridržavati se programa.

Dijeta bez kalorijskih restrikcija

Nakon 28 dana prehrana dijeti se sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki koji se konzumiraju u količinama po želji odnosno nema kalorijskih restrikcija. Dijeta dopušta i konzumaciju tofua, seitana i sojinog jogurta, ali zahtijeva zamjenu šećera prirodnim zaslađivačima te aromatiziranje hrane zamjenama za sol. Tjelovježba je važan dio Engine 2 dijete, pa autor preporučuje 20 do 40 minuta aerobne aktivnosti (npr. hodanje, plivanje, tenis) 3 puta tjedno.

Dva dana u tjednu potrebno je pratiti tzv. ''E2 program tjelovježbe'' koji podrazumijeva tri kruga vježbi snage i aerobne izdržljivosti. Vježbe su detaljno objašnjenje u autorovoj knjizi. Vježbe, recepte, kao i motivacijske video materijale moguće je naći na web stranici. Stranica ujedno nudi i online zajednicu za podršku gdje je moguće dobiti pomoć pri planiranju jelovnika te gdje su uključeni popusti za evente i škole kuhanja. Dijeta zahtijeva uzimanje vitamina B12 u obliku dodatka prehrani.

Na sljedećim stranicama doznaj neke od prednosti i nedostataka Engine 2 dijete kao i primjer jelovnika.

Prednosti i nedostaci dijete

Prednosti

Poput svih biljnih dijeta Engine 2 plan mršavljenja je siromašan masnoćama i kalorijama, a bogat prehrambenim vlaknima što doprinosi osjetu sitosti. Nema količinskih ograničenja, brojanja kalorija niti gladovanja. Dijeta je siromašna kolesterolom i zasićenim masnoćama, a bogata vitaminima, mineralima i fitokemikalijama pa ima povoljan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Jedan od najvećih problema veganske dijete je nedostatak vitamina B12, u ovom je slučaju riješen dodatkom prehrani, a pozitivno je i poticanje na tjelovježbu.  Online podrška olakšava pridržavanje dijete i može djelovati motivacijski

Nedostaci

Kratkoročno, dijeta zasigurno daje dobre rezultate no zbog prevelike restriktivnosti mala je vjerojatnost dugoročnog pridržavanja. Restriktivnost se najviše očituje u unosu masti koje u najboljem slučaju osiguravaju 15 posto ukupne energije što je premalo za normalno funkcioniranje organizma. Dijeta je ujedno manjkava na esencijalnim omega-3 masnim kiselinama i kalciju. Dodatno, zbog žitarica u kojima se nalazi fitinska kiselina koja umanjuje apsorpciju kalcija, cinka i željeza moguća je pojava šireg spektra deficita.

Mišljenje stručnjaka

Ako se odlučiš za ovu dijetu, osim za vitaminom B12 posegni za mineralnim pripravkom koji osigurava adekvatne količine kalcija, željeza i cinka te svakako razmisli o dodatnim količinama omega-3 masnih kiselina.

Na sljedećoj stranici možeš pronaći primjer jelovnika Engine 2 dijete.

Primjer jelovnika

Doručak

  • Zobene pahuljice s grožđicama, lanenim sjemenkama, orasima i sojinim jogurtom
  • Banana, kivi

Ručak

  • Pizza od integralnog tijesta s povrćem (paprika, brokula, gljive, luk)

Večera

  • Sendvič: integralno pecivo, popečak od špinata, zelena salata, rajčica

Desert

  • Pita od jabuka
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bojan_b

      odličan režim prehrane!

    • Default avatar -
      Nadyfit

      Super dijeta ja se ovako hranim vec godinu dana i treniram tako održajem tjelesnu težinu i osjecam se zadovljno i zdravo sa ovakvim načinom ishrane.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.