Dijeta 16. svibnja 2013.

Katarina J.: Želim biti fit do vjenčanja

Uspr
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Katarina Jurica kandidatkinja je u projektu ''Mršavimo zdravo''. Katarina će tijekom 6 i pol tjedana mršavjeti uz savjete stručnjaka Zdrave Krave i koristeći Modifast pripravke. Katarina ima 23 godine, radi kao komercijalist, a njezina najveća prehrambena greška je prekomjeran unos ugljikohidrata. Nutricionist Nenad Bratković ocijenio je kako je Katarina na granici pretilosti 3. stupnja

U iščekivanju vjenčanja

'Kada sam vidjela prijavnicu za projekt ''Mršavimo zdravo'' na Zdravoj Kravi, pomislila sam 'možda ovaj put baš ja budem ta, i nakon prvog razgovora i vikenda u iščekivanju stigao je poziv koji je promijenio nešto u mom životu. Ja sam jedna od dvije cure koja će imati podršku u borbi s kilogramima, bila sam presretna jer sam se u dubini sebe nadala', objašnjava Katarina.

'Bila sam već na jako puno dijeta, ali niti jedna nije dala dugoročne rezultate. Mislim i vjerujem kako bi mi stručna podrška jako dobro došla, a kako planiram vjenčanje sljedeće godine to je dodatni motiv za prijavu za projekt'. Klikni i pročitaj više o projektu!

Želim dugoročno promijeniti navike

'Prvi susret s planom i promjenama u prehrani predstavio nam je nutricionist Nenad Bratković. Ljubazan i strpljiv objasnio je što bi trebale u potpunosti izbaciti s dosadašnjeg jelovnika, a što zamijeniti. Nakon prvih mjerenja objasnio nam je što koji pojam točno znači te malo bolje pojasnio konstrukciju i sastav našeg tijela.

Moja očekivanja od ovog projekta su promjena načina prehrane, promjena mojih životnih navika, tako da i nakon projekta ne povratim izgubljene kilograme. Već sam isprobala Modifastove proizvode, shake je jako ukusan i dugo zadržava osjećaj sitosti, zamjenske čokoladice su također jako ukusne, a na juhe se tek trebam naviknuti'.

Na sljedećoj stranici potraži nutricionističku analizu Katarininog stanja i savjete nutricionista Nenada Bratkovića!

Mišljenje Nenada Bratkovića

Katarina je vodila svoj dnevnik prehrane, kojim sam se poslužio, uz ostale metode nutricionističke obrade, a kako bih se bolje upoznao s njezinim prehrambenim navikama. Prvo da krenem s pozitivnim čimbenicima u Katarininoj prehrani: ona ima naviku ispijati i više nego preporučene količine vode, od 2,5 litre na više. Razlog zašto Katarina ima i potrebu za pijenjem vode, jest u njezinoj aktivnosti i vrsti posla kojim se bavi, ali i činjenicom da je masno tkivo koje je kod nje ekscesivno, ima ulogu i izolatora.

Samom navikom ispijanja vode, omogućena je povoljna hidracija koja je vrlo bitna u redukcijskim dijetama i nerijetko predstavlja prepreku. Ovdje nećemo imati problem s time, tim više što je Katarina kao kandidatkinja vrlo spremna na suradnju i promjene. Kroz liječničku obradu koju preporučujem, treba napraviti status lipida u krvi, glikemije (šećera u krvi) te kontrolu krvnog tlaka.

Možda ne bi bilo loše napraviti kontrolu genetičkih faktora, preko tzv. polimorfizama, kako bi se doznalo ima li u nastanku Katarinine debljine ulogu i genetika (navodi da su u obitelji skoro svi pretili).

Dva su osnovna problema u Katarininoj prehrani: 

  1. Istovremen pretjeran unos ugljikohidrata, i to onih jednostavnih, te manjak proteina u njezinoj prehrani. U primjeru dnevnika prehrane, unos proteina praktički i nije postojao, što je rezultiralo i izmjerenom vrijednošću procjene smanjene proteinske mase. Stoga i „spori“ metabolizam.
  2. Nepostojanje pravilne strukture obroka, s time da je večera uvijek završila s obiljem ugljikohidrata.
    U takvom scenariju, debljina je neizbježna.

Procjena

Za Katarinu sam napravio procjenu i mjerenje antropometrijskih podataka. S 23 godine i 165cm, ona ima 106,5 kg, s procjenom udjela masnog tkiva od 52,2% što je stavlja u skupinu osoba vrlo ugroženog zdravlja, prije svega onih s mogućnošću nastanka metaboličkog sindroma: dijabetesa tipa 2, povišenog krvnog tlaka, kolesterola i triglicerida. K tome ide u prilog i raspodjela masnog tkiva u njezinom tijelu koja je tipično kruškolikog (ginoidnog) tipa.

Rezultat smanjenje tjelesne aktivnosti i vrlo podcijenjenog unosa proteina, rezultirala je i smanjenom izmjerenom i procijenjenom mišićnom masom, koja iznosi svega 21,6%. Najbitnije od svega je da je Katarina u 2. stupnju pretilosti, na graničnom području da prijeđe u 3., vrlo težak stupanj pretilosti. Takvo stanje, debljinu opisujemo kao proupalnu bolest koju treba ozbiljno shvatiti. Stoga je upozorena na opasnosti za zdravlje i stanje u kojem se nalazi i nužnost višemjesečnog provođenja redukcijske dijete koja ne smije biti vrlo niskog energetskog unosa. Cilj je kroz prehranu, program i smjernice koje sam joj dao, povećati unos kvalitetnih proteina u prehrani; dijelom od toga bit će osigurano i Modifast zamjenskim obrocima te svakako kontrolirati ukupni cjelodnevni energetski unos. No, bitnije od kalorijskog unosa jest da svaki obrok koji sam sastavio u programu, ima i hranjivu vrijednost, npr. da sadrže i „dobre“, za zdravlje povoljne masti i prije svega određenu količinu proteina, koji imaju funkciju i smanjenja signala gladi, povećanja sitosti i postepenog povećanja mišićne mase što je ključno u poboljšanju kvalitete Katarinine prehrane.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      aranearanea

      Baš sam se pitala koga su izabrali i zašto...i drago mi je da je ova cura izbor. Vjenčanje je najvažniji dan većini cura...i svi želimo izgledati taj dan poput princeza... čestitke curi... želim joj puno uspjeha.

    • Default avatar -
      Metask

      Normalno da se treba uznojiti ali bez dodataka poput ovog http://brzo-mrsavljenje.blogspot.com/ i slicnih gotovo je nemoguce postici nesto u tako kratkom roku.

    • Default avatar -
      kokakola

      budimo realni- treba se malo i oznojiti!! upiši se u teretanu, skok na orbitrek, s vremenom ubaci koju spravicu, vježbaj svaki dan sat vremena i da vidiš. vježbanje je zdravo! šiškaj 'čarobne napitke'!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.