Ljepota i relax 04. srpnja 2013.

Nakon sunčanja smiri kožu lavandom

Moreu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako izgoriš prilikom sunčanja ili imaš burne reakcije na ubode insekata doznaj koja eterična ulja ti mogu biti od koristi. Za umirenje kože nakon uboda insekta kapni kap lavande ili čajevca na mjesto uboda, savjetuje naša kolumnistica aromaterapeutkinja Petra Brzović

Gospinom travom izliječi opekline

Ako na ljetovanju dođe do opekotina, eterično ulje koje će ti čudesno pomoći je lavandino. Prvo što trebaš učiniti je izvući toplinu iz tijela pa napuni kadu s hladnom vodom i ledom te legni u kadu desetak minuta. Nakon toga nanesi lavandu na opekotine, imajući pritom na umu da će kap lavande biti dovoljna za prilično veliku površinu kože. Do sljedećeg jutra koža će izgledati zdravo no, izbjegavaj izlaganje suncu još sljedeća dva dana.

U slučaju opekotina odlično je dodati eterično ulje lavande u macerat gospine trave (kantarion) (na 100 mililitara gospine trave dodaj 40 kapi lavande) te tu mješavinu nanesi na kožu. Iako je gospina trava izrazito blagotvorna za njegu opečene kože, nikako ju nemoj koristiti prije izlaganja suncu jer može izazvati efekt fotosenzibilnosti.

Bademovo ulje smanjuje mučnine

Nakon sunčanja, nanesi na tijelo ulje koja će prolongirati preplanulost i nahraniti kožu: u 70 mililitara bademovog ulja i 30 mililitara jojobinog ulja dodajte 10 kapi lavande, 5 kapi paprene metvice, 2 kapi geranija i 2 kapi pačulija. Ako imaš mogućnost nabaviti dragocjeno eterično ulje smilja – možeš napraviti prekrasnu mješavinu za svakodnevnu njegu kože, a osobito će ti pomoći u regeneraciji kože nakon sunčanja (zbog intenzivnog mirisa i izrazito blagotvornog djelovanja par kapi smilja na 100 mililitara baznog ulja bit će dovoljno). Smilje je jedno od ulja za koje ti nikad ne treba biti žao odvojiti više novaca – stostruko će ti vratiti.

Kada osjećaš iscrpljenost od vrućine nanesi lavandu ili eukaliptus na sljepoočnice, stražnju stranu vrata, gornju stranu trbuha i duboko diši.
Povišenu temperaturu ćeš sniziti tako da namočiš tkaninu u vodu u koju si dodala eterična ulja eukaliptusa, lavande i paprene metvice te nakon toga namočenom tkaninom hladi tijelo. Kod mučnina, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva masiraj trbuh s 20 mililitara bademovog ulja u koje si dodala 2 kapi paprene metvice, 2 kapi lavande i 5 kapi đumbira.

Citronela tjera insekte

Da bi se zaštitila od insekata napuni nekoliko posuda s vrućom vodom u koju si kapnula eterično ulje lavande, paprene metvice, citronele, eukaliptusa ili pačulija te ih stavi uz prozore ili na druga mjesta gdje bi insekti mogli ući u sobu. Prije spavanja kapni dvije kapi eteričnog ulja na vatu i stavi je blizu kreveta. Za sprječavanje slijetanja insekata na kožu upotrijebi lavandu i citronelu. Za umirenje kože nakon uboda kapni kap lavande ili čajevca na mjesto uboda i vrlo brzo će nestati crvenilo i svrbež. Eterična ulja geranija i paprene metvice pomoći će ti da što lakše podneseš povratak kući odnosno u ured nakon duljeg odmora.

Želim ti ugodan i bezbrižan odmor!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.