Eko 18. rujna 2013.

Urbani vrtovi zavladat će Hrvatskom

Natasa
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekipa Zdrave Krave bila je u Sopotu gdje je prošli tjedan uređen prvi gradski vrt u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba. Razgovarali smo s korisnicima parcela koji su već ubrali prve jesenske plodove i s glumicom Natašom Janjić koja podržava ekološki uzgoj i pazi gdje i kakvo voće i povrće kupuje

Cjelodnevnom volonterskom akcijom uređenja gradskog vrta Sopot obilježena je prva u nizu 'zelenih' akcija u sklopu projekta Urbani vrtovi Zagreba. Akciji se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio sjenicu za druženje i svečano dodijelio ključeve nove kućice za alat te donacije korisnicima vrtova. Edukativne radionice vodili su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a prisutni su se mogli priključiti uređenju cvjetnjaka koji je uz stručno vodstvo akademskih slikara i kipara, izrađen od autoguma i pretvoren u instalaciju.

Uskoro i u drugim gradovima

Ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela omogućena je proizvodnja vlastite hrane zainteresiranim građanima u srcu grada. Urbani vrtovi su primjer održivog korištenja gradskog zemljišta i potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu. Najavljeno je  da će se projekt 'Urbani vrtovi' organizirati i na drugim lokacijama u Zagrebu i Hrvatskoj. Ljerka Brajčić, umirovljenica iz Dugava pokazala nam je svoju parcelu i objasnila što joj znači komad zemlje koju obrađuje u blizini svoje zgrade: "Bavim se gljivarstvom već godinama, tako da mi je ovo divna nadopuna. Preko medija sam čula za akciju i prijavila se, a u lipnju sam dobila parcelu i zasadila je. Sve što sam zasadila lijepo je rodilo - već sam imala ciklu, blitvu, jedem grah iz svog vrta. Rajčice mi nisu još dozrela zato što nema sunca, ali i ako ostanu zelene napravit ću turšiju.

Sad se moram riješiti korova, staviti gnojivo i zasaditi zimske kulture. Iako sam gradsko dijete o vrtlarenju učim iz knjiga, preko televizije i iz razgovora sa susjedima. Osim što mi vrtlarenje godi kao rekreacija, imala sam i prinose tako da nisam sve morala kupovati na placu. Osim toga puno mi znači i što ništa nije prskano pesticidima, naime ne smijemo stavljati nikakve kemikalije – sve mora biti eko. Jako sam zadovoljna i veselim se svakom svom plodu."

Ponosna vlasnica lubenice od 11 kilograma

Anđelka Pejaković, dipl. agronom prije dva tjedna na svojoj parceli u Sopotu ubrala je lubenicu od 11 kilograma: "Jedva sam je donijela doma, bila je izvrsnog okusa, a spoznaja da je iz mog vrta učinila ju je još slađom. Čitala sam u tisku za ovu mogućnost i onda sam otišla na stranice Gradskog ureda za poljoprivredu i javila se. Prvih 20 godina svog života živjela sam na selu, a moja obitelj se bavila poljoprivredom, tako da smo moj otac i ja prodavali voće i povrće na splitskoj tržnici. Zatim sam otišla na fakultet u Zagreb i ostala ovdje, tako da dvadeset godina nisam radila na zemlji, ali sad ponovno nastupa poljoprivredni ciklus. Posadila sam rajčice, papriku, mrkvu, špinat, blitvu, peršin, celer, mahune, tikvice, cvijeće za ukras, krastavce, kupus, kelj, lubenice. Posadila sam i jagode, ali su mi se osušile. Rad na zemlji me odmara, a budući da će biti još novih parcele drago mi je da će i ostali zainteresirani dobiti ovu mogućnost."

Nataša voli eko voće i povrće

Na događanju je nastupio Žare Šerfedžija orkestar Zagreb sastavljen od poznatih glumaca Gorana Navojca, Nataše Janjić, Marija Mirkovića, Roberta Ugrine te Rakana i Ivane Rushaidat. Orkestar je oformljen ove godine povodom Pula film festivala na kojem su izvodili popularnu glazbu iz filmova, a kako je Nataša Janjić rekla, ponude za nastupe su nastavile stizati tako da band i dalje svira. "Podržavam ekološki način uzgoja, tako što prilikom kupnje pazim na podrijetlo i način uzgoja namirnica. Često spravljam sokove i važno mi je da povrće i voće nije špricano. Iako ponekad sumnjam i u kvalitetu namirnica koje kupim u trgovinama zdrave hrane, ipak sam njihov vjerni kupac. A tko ima sklonost prema vrtlarstvu, ovi gradski vrtovi su sjajna prilika da osoba točno zna što stavlja na svoj stol", rekla je Nataša Janjić.

Art Orchestra za kraj cjelodnevne akcije

Za kraj cjelodnevne akcije priređena je vrtna zabava koja je akademske slikare i kipare okupila u unplugged svirci Art Orchestra, a prisutni su se mogli osvježiti Ožujskim pivom i okrijepiti zalogajima restorana Gastro Globus. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj, mnogobrojni građani u veseloj i radnoj atmosferi dokazali su da je zajedničkim trudom moguće stvoriti zelenu oazu u Zagrebu. Ovom prvom suradnjom organizatora projekta i građana te prijatelja projekta Zagrebačke pivovare, Peveca, Samoborke i Zdrave Krave, Zagreb je svrstan među svjetske metropole koje tako potiču zajedničko druženje i koristan rad građana s ciljem proizvodnje hrane za vlastite potrebe.

Više o projektu pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.