Zdravlje 14. studenoga 2014.

Dijabetes tipa 2, suvremena 'pošast'

Dijabu
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od dijabetesa tipa 1 znatno učestaliji je dijabetes tipa 2, njime je zahvaćeno oko 92 posto oboljelih od šećerne bolesti. Povezan je s načinom života, odnosno debljinom, nedovoljnom tjelesnom aktivnošću te s pušenjem. Iako kod takvih bolesnika gušterača proizvodi inzulin, stanice su na njega neosjetljive, a posljedice su slične kao kod dijabetesa tipa 1 jer šećer ostaje u krvi, a ne ulazi u stanice

Sindrom Zapadnog svijeta

"Dijabetes tipa 2 nastaje zbog oštećene tolerancije za glukozu, organizam luči sve više inzulina, gušterača se vremenom iscrpljuje i lučenje inzulina se smanjuje, što na kraju dovodi do razvoja šećerne bolesti. Povezan je sa životnim navikama i zadobiva svojstva epidemije u Zapadnom svijetu, iako je riječ o nezaraznoj bolesti. Prekomjerna tjelesna težina, pretjerani unos ugljikohidrata i masnoća, te nedovoljna tjelesna aktivnost, sve to može 'pomoći' nastanku dijabetesa. Dijabetes tipa 2 se nažalost otkriva relativno kasno kad se već pojave određene komplikacije. Često se javlja nakon 40. godine života, čemu pogoduje nakupljanje masnog tkiva u području trbuha koje se dovodi u vezu s inzulinskom rezistencijom", objasnila je Tanja Pekez Pavliško dr. med. Osobe čiji su rođaci u prvom koljenu bili dijabetičari izloženi su 40 postotnom riziku tijekom života. Pušači su podložniji šećernoj bolesti tipa 2 i njegovim komplikacijama.

Simptomi

Bolest obično počinje postupno i napreduje polagano, a simptomi se ne moraju pojaviti godinama, čak desetljećima. Kod je bolest već uznapredovala javljaju se sljedeći simptomi:

  • Prekomjerna žeđ
  • Pojačano mokrenje
  • Umor
  • Zamagljen vid
  • Gubitak težine
  • Kod žena su česte vaginalne gljivične infekcije
  • Promjene na desnima
  • Trnci i žarenje u ekstremitetima

Dijabetičari bi uvijek uz sebe trebali imati tvrde bombone, sok ili paketiće šećera u slučaju da im padne šećer

Moguće posljedice koje uzrokuje dijabetes

  • Srčani infarkt
  • Moždani udar
  • Promjene na koži, otvaranje rana
  • Gubitak vida
  • Kronične bubrežne bolesti

Liječenje

"Dijabetes tipa 2 može se dijagnosticirati i liječiti u ambulanti obiteljske medicine. Postoji niz osnovnih pretraga koje se rade u laboratorijima doma zdravlja. Liječnici preporučuju redovito godišnje mjerenje glukoze u krvi svim osobama starijim od 45 godina. Test kojim se glukoza u plazmi mjeri natašte (GUK) postao je standardnim dijagnostičkim testom. To je jednostavan krvni test koji se radi nakon osam sati gladovanja. Test tolerancije glukoze je složeniji. Najvažnije je kontrolirati glikozirajući hemoglobin (HbA1C) koji pokazuje prosječne tromjesečne vrijednosti glukoze u krvi. Jednom godišnje se mora napraviti pregled očnog dna te mikroalbuminurija (pregled mokraće koji ukazuje na rano oštećenje bubrega). Ako vrijednosti glukoze zadovoljavaju može se započeti samo s dijetom koja je obavezna za obje vrste dijabetesa, ali ponekad to nije dovoljno te se uzimaju lijekovi. Na tržištu postoji čitav niz lijekova koji su sigurni za uporabu", objasnila je Tanja Pekez Pavliško

Pročitaj kako se radijski voditelj Trpimir Vicković nosi s dijabetesom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.