Zdravlje Simptomi i pomoć 28. travnja 2024.

Giht: Simptomi, liječenje i najbolji način prehrane

noge
Foto: Pexels Simptom gihta je oticanje palca na nozi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Giht najčešće počinje s jakim bolovima, crvenilom i oticanjem palca na nozi tzv. podagra. Crvenilo i bol se može proširiti i na skočni zglob i potkoljenicu. U svakom slučaju kretanje je zbog gihta jako otežano. Donosimo prehranu za giht, kako smanjiti urate u krvi, što je najbolje za giht.

Jedan od najvećih krivaca za nastanak gihta je prehrana prebogata proteinima. Kako bi se smanjili povišeni urati u krvi treba regulirati prehranu. Previše mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i eventualno mahunarki u krvotok uvodi te bjelančevine kao aminokiseline.

Što je giht i zašto nastaje? 

"Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova. U imenu ove bolesti riječ artritis upućuje na upalu. Sve što na latinskom jeziku završava na itis je upala. U ovom slučaju radi se o upali zglobova zbog povišenih vrijednosti urata tj.urične ili mokraćne kiseline i u krvi i u urinu. Te vrijednosti u laboratorijskim mjerenjima dostižu svoje maksimalne vrijednosti od oko 300 do 320 za žene, a oko 400 za muškarce", tumači dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja.

"Sav višak aminokiselina metabolizira se preko purina i pirimidina u urate, kristaliće koji se odlažu u malim zglobovima i naravno izazivaju upalu i jake bolove. Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja s posljedično slabijom cirkulacijom. Nedovoljno uzimanje tekućine otežava rad bubrega, filtriranje krvi a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline. Zato je važno uzimanje dovoljnih količina tekućine, najbolje ljekovitog čaja u količini od jedne do dvije litre dnevno", savjetuje dr. Krajina Pokupec.

Možda te zanima... Simptomi gihta i kako ga liječiti Zdravlje

S gihtom se može normalno živjeti i držati bolest pod kontrolom, a liječenje se može provoditi nesteroidnim antiinflamatornim (protuupalnim) lijekovima koji sprječavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Tih protuupalnih lijekova ima raznih vrsta, a ako liječenje ne bude učinkovito u uznapredovalom stupnju bolesti mogu se koristiti kortikosteroidi. Akutni oblik bolesti, ako se ne liječi može se razviti u kroničnu bolest, a budući da se mokraćna kiselina normalno eliminira putem bubrega, kronični giht može voditi formiranju bubrežnih kamenaca. Prognoza je loša kod oboljelih mlađih od 30 godina.

Giht prehrana: Što se smije jesti, a što treba izbjegavati?

"Prehrana za giht preporučuje hranu s niskim sadržajem purina, bogata svježim voćem i povrćem, tjesteninom, rižom i krumpirom. Čak se i vegetarijanska prehrana preporučuje ljudima koji boluju od gihta. Važno je unositi do tri litre tekućine na dan da bi se pomoglo ispiranje mokraćne kiseline kroz bubrege. Osim vode korisno je piti vodu s nekoliko kapi limuna tijekom dana", rekla je dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat za 24 sata i objasnila što jesti, a što izbjegavati u akutnoj fazi gihta:

Prehrana za giht - zabranjene namirnice 

  • integralni kruh i žitarice
  • dizana i pržena tijesta
  • svježa peciva i kruh
  • mahunarke
  • cvjetača
  • špinat
  • blitva
  • konzervirano povrće
  • orašasti plodovi
  • visokomasni mliječni proizvodi
  • gotovo sve vrste mesa
  • plava riba (bogata purinima)
  • kakao i čokolada
  • papar
  • senf
  • masni kolači s kremom
  • alkoholna pića se moraju izbjegavati jer utječu na nastanak laktata (mliječne kiseline) koja zakiseljuje dodatno organizam
  • kava (umjereno)
  • čaj (umjereno)

Prehrana za giht - dopuštene namirnice: 

  • dvopek
  • tost
  • riža
  • odstajali kruh
  • kukuruzna i pšenična krupica
  • sve korjenasto povrće (krumpir, mrkva, korabica, cikla)
  • tikvice
  • salate
  • rajčice
  • zelene mlade mahune
  • voće i voćni sokovi
  • umjereno masni mliječni proizvodi
  • kuhana bijela riba
  • jaja
  • nemasne riblje juhe
  • maslinovo ulje

Kako smanjiti urate u krvi: Pomoć iz biljaka

Oboljeli često traže savjet što je najbolje za giht, najvažnije je provoditi dijetu za giht, a pomoći mogu i neke biljke. "Čaj od koprive, maslačka, preslice, pirike, zlatnice ili breze, kamilice, vrijeska, kore vrbe. Sve ove biljke potaknut će bubrege na rad i bolje izlučivanje urina, a s njim će se iz krvi odstraniti i višak urata tj.mokraćne kiseline. Kamilica, vrba i vrijesak će ujedno djelovati protuupalno i smanjivati bolove. Ovisno o dobi, akutnim ili kroničnim promjenama,ovu čajnu mješavinu ću prilagoditi od pacijenta do pacijenta. Uz čaj se piju i biljne kapi na bazi vrbe, kamilice, bazge i maslačka ili čička. Od 50 do 100 kapi dnevno je dovoljna doza za većinu pacijenata", savjetovala je dr. Krajina Pokupec.

Nutricionistica Sandra Marić Bulat preporučila je:

  • Poriluk - stvara lužnati medij te pospješuje izlučivanje viška mokraćne kiseline putem urina. Dovoljno ga je konzumirati dva puta tjedno.
  • Ananas - sadrži enzim bromelain, koji pospješuje probavljivost proteina koji su glavni uzročnik pojave gihta te je učinkovit protiv stvaranja mokraćne kiseline.
  • Đumbir - njegova aktivna komponenta gingerol ima protuupalno djelovanje pa olakšava simptome. Može se koristiti svježe sjeckan kao začin uz jela ili kao čaj.
  • Trešnje - sok od trešanja uspješno snižava razinu mokraćne kiseline, čime pomaže oboljelima od gihta. Bogata je je antioksidansima i djeluje protuupalno.

Mnogi znaju da se poriluk preporučuje kod gihta, kao i kurkuma jer ima protuupalno djelovanje. oboljeli od gihta mogu konzumirati i kefir te mlijeko, jogurt i posni sir sa smanjenim udjelom mliječne masti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.