Dijeta Zdrava i vitka bez gladovanja 11. listopada 2017.

5 načina kako smršaviti bez rezanja unosa ugljikohidrata

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Navala popularnih dijeta koje ili smanjuju ili sasvim zabranjuju unos ugljikohidrata obećava rezultate, no ne i dugoročne. Izgubiti težinu bez izbacivanja tjestenine, pizze, kruha i slasnih kolača zvuči skoro nemoguće, no postoji način kako ih jesti i mršaviti!

Kolac2 Možda te zanima... Zašto popularne dijete ne uspijevaju? Dijeta

Paleo, Dukan, LCHF, pa čak i nedavno oživljenje Atkinsonove dijete, sve su dio trenda dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata. Njihova popularnost nije slučajna, jer ovakvi načini prehrane garantiraju brzo gubljenje kilograma, no - ne i dugoročne rezultate

Izbacivanjem ugljikohidrata ne možeš dugo ostati mršava

Heather Caplan, sportska nutricionistica iz Washingtona kaže da se "većina naših prehrambenih navika bazira na ugljikohidratima te ih je vrlo lako smanjiti izbacivanjem slatkiša, deserata, grickalica i prerađene hrane. To će dovesti do gubitka težine i osjećaja ugode u vlastitom tijelu".

No, ovakav pristup prehrani ima svoja ograničenja u pogledu gubljenja težine i utjecanja na tvoje zdravlje.

Ugljikohidrati su gorivo za mozak i nadbubrežne žlijezde

"Nakon nekog vremena, izbacivanjem svih ugljikohidrata, dolazi do metaboličkih implikacija, pogotovo ako se iz prehrane izbacuju i masti" - objašnjava Ellie Kempton, vlasnica Simply Nourished, centra za holističko liječenje u Denveru. "Čak i ako se odlučiš na povećanje masti i rezanje ugljikohidrata u prehrani, i dalje će ti trebati određena količina ugljikohidrata koji služe kao 'gorivo' za mozak, nadbubrežne i tiroidne žlijezde, sve organe koji su ključni za proizvodnju energije, spavanje i održavanje težine.", nastavlja.

Možda te zanima... Pogled na hranu iz oka trkača - ugljikohidrati: kalorije ili gorivo za tijelo? Fitness

Obe nutricionistice zagovaraju odricanje visoko prerađene hrane, koja je česta u svakodnevnoj prehrani, pogotovo onih koji žive brzim stilom života. 

Kempton naglašava: "Učim sve svoje klijente da jednostavno smanje unos prerađenih šećera i ugljikohidrata. Zazirem od potpunog izbacivanja istih, jer kod dijete bazirane na takvom načinu mršavljenja, gubitak kilograma ima kratak rok trajanja".

Zato ti donose savjete kako mršavjeti, a pritom se i dalje počastiti tanjurom tjestenine za neki od obroka:

1. Jedi polako

Da bi se organizam potaknuo, svaki obrok moraš jesti najmanje 20 minuta. "Time će se potaknuti proizvodnja probavnih enzima, što će ti reći kada si uistinu sita", kaže Kempton. Tako ne moraš strepiti od prejedanja i onog osjećaja težine i uspavanosti nakon jela.

Hamptons_Dijeta Možda te zanima... Koja je visoko proteinskadijeta najbolja: Dukanova, Atkinsova ili Ketogena? Dijeta

2. Jedi prema osjećaju 

Nutricionistica Caplan upozorava na to da velik broj žena poseže prema grickalicama bez razmišljanja koliko i što jedu, što vodi do neželjenih kilograma. Umjesto toga, kaže "Obrati pozornost na ono što te čini sitom i zadovoljnom. Sigurno je da te keksi od 100 kalorija neće dugo držati, a ako se malo više osvijestiš oko svoje prehrane, možeš jesti ono što će te i s malo kalorija održati sitom kroz duže vrijeme".

3. Zamijeni, ne izbacuj!

"Sve prerađene šećere i ugljikohidrate pokušaj zamijeniti s nečim kvalitetnijim prije nego ih sasvim izbaciš iz prehrane" - preporučuje Kempton - "Na primjer, umjesto šećera uvrsti datulje u svoju prehranu ili med, a umjesto proizvoda od prerađenog brašna, probaj rezance od tikvica ili kruh od cvjetače".

4. Grickaj pametno

Grickalice su uvijek 'sklizak teren' za one koji su na dijeti. Kempton kaže da "Općenito, grickalice u svojim sjajnim i šarenim paketićima su hrana na koju se najlakše 'navući'. Moj najdraže grickalice su orašidi i sjemenke, sušena puretina, grčki jogurt s cimetom ili hrskavi pečeni slanutak, sve što možeš zapakirati i ponijeti sa sobom bilo gdje".

5. Reguliraj stres u svom životu

Caplan kaže kako "Mi često ne vodimo računa o tome kakvu ulogu stres i manjak sna mogu imati na nakupljanje kila. Pronađi načine kako smanjiti stres u svom životu i osiguraj si dovoljno sna kako bi mogla regulirati svoju težinu."

Vožnja_Bicikla_1450X300_1 Možda te zanima... Kako sam izgubila 35 kilograma unosom masti i vožnjom bicikla! Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.