Dijeta Dijetni savjeti 17. listopada 2017.

5 naizgled zdravih namirnica za doručak koje bi trebala izbjegavati u širokom luku

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ok, vjerujemo da si već upoznata s time što trebaš izbjegavati ujutro, poput kroasana, peciva, krafni i slično, jer i sama znaš da su štetne u bilo koje doba dana. No, za ovih 7 namirnica sigurno nikada nisi pomislila da bi trebala izbjegavati za vrijeme doručka.

1. Pahuljice

Naizgled zdrave, pahuljice (cornflakes) su često pretrpane dodanim šećerima i nemaju dovoljno nutritivnih vrijednosti koje će te opskrbiti energijom za početak dana, poput proteina i vlakana. Kao rezultat ovog obroka, osjetit ćeš vrlo uskoro kruljenje u želucu nakon par sati (ako ne i ranije), koje će učiniti krafne u pekari za vrijeme pauze na poslu privlačnijima nego ikada. 

Umjesto toga, pripremi si zobene pahuljice, a kako bi bile mekanije ujutro, ostavi ih preko noći da se namaču u vodi ili nekome mlijeku. One su lagane za pripremiti i dat će ti 'gorivo' za cijelo jutro. 

zobena kaša Možda te zanima... Jednostavna zobena kaša za zdrav početak dana za velike i male Hrana

2. Gotovi sendviči iz trgovine 

Sendvič s jajima i sirom može biti energetska bomba - ako ga sama napraviš. Većina zapakiranih i gotovih sendviča iz trgovine ili pekare mogu na sebi imati etiketu 'zdravog',  ili 'integralnog', no istina je da su puni natrija, konzervansa i nezdravih masti. Čak i oni koji nisu u pakiranju i čine se svježima, su uglavnom toliko veliki da bi u biti mogli nahraniti dvoje ljudi te su pretrpani kojekakvim nadjevima, a to ni ne skužiš u navali jutarnje gladi i sve 'strpaš' u sebe prije nego trepneš.

U tom slučaju možeš si uvijek pripremiti integralni tost ili tortilju s kajganom.

3. Nemasni jogurt s aromom 

Iako bi jogurt i ostali fermentirani mliječni proizvodi općenito trebali biti dobri za svaki organizam, oni nažalost nisu uvijek pravilno spravljeni i time nisu jednako korisni niti zdravi. Jogurti s okusima, poput voća, meda, i sličnih dodataka , uglavnom sadrže toliko šećera koliko i prosječna buhtla s čokoladom koja se kupa u šećeru u prahu. A neka istraživanja pokazuju da izbjegavanje masti u proizvodima i kupnjom umjetno reduciranih masti iz njih, u biti pridonosi dobivanju kila. 

Ako ne uživaš toliko u okusu običnog jogurta, učini ga zanimljivim dodatkom meda, agavinog ili javorovog sirupa ili voćem. Također pripazi da bude punomastan, jer će ti samo takav pomoći u mršavljenju. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Tost s mazivim maslacem 

Čak i ako odabereš integralni, komad kruha s "lažnim" maslacem koji su 'odmah spremni za mazanje', daleko je od idealnog doručka. Takvi namazi kao prvo, sadrže veliku količinu trans masti, opasnih, sintetičkih masti koje mogu povećati razinu lošeg kolesterola u krvi te povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. Kao drugo, u njima nema gotovo nikakve nutritivne vrijednosti poput proteina, voća ili povrća. 

Ako ne može zamisliti doručak bez tosta, jedi ga u kombinaciji s malo pravog maslaca

5. Kava

Iako je kava potvrđeno dobra za tvoje zdravlje, šalica iste ti ne može dat sve potrebno ujutro umjesto jednog pravog, cjelovitog obroka. Kofein iz kave ti može umrtviti osjećaj gladi na neko vrijeme, no ne zadugo. Umjesto same, popij ju uz neki obrok ili ako ju baš moraš samu iskapiti čim otvoriš oči, obavezno van ponesi sa sobom neku laganu užinu, poput voća i sira ili sendvič s maslacem i orašidima. Bit ćeš si zahvalna. 

Možda te zanima... Dosadila vam je kava svako jutro? Imamo pravo rješenje za vas! Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.