Eko 05. listopada 2020.

5 najboljih pasmina ako patiš od alergija na pse

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psi su čarobna i savršena bića koja mogu svima učiniti život malo boljim... osim ako nisi alergična na pseću dlaku, a u tom je slučaju sve prilično loše. U redu, to bi moglo biti malo pretjerano, ali patiti od alergija na pse i imati psa može biti prilično teško.

Možda misliš da je maženje slatkog psa vrijedno curenja nosa ili suhog grla, ali bilo bi sjajno da se ne osjećaš užasno čim ti pas priđe, zar ne?

Srećom, ima nade čak i za one s jakim alergijskim simptomima: postoje neke pasmine koje se odlično slažu s ljudima koji pate od alergija, tako da cijela obitelj može nesmetano uživati s kućnim ljubimcem.

Možda te zanima... Razdvojeni zbog koronavirusa: Pas proputovao 16 tisuća km kako bi ponovno bio sa svojom obitelji Eko

Potpuno hipoalergeni pas ne postoji, ali svejedno možeš pronaći pasmine koje se ne linjaju toliko i stoga ne utječu toliko loše na alergičare. Linjanje je, naposljetku, glavni problem - kada se perut kućnog ljubimca oslobodi, pokreće simptome alergije. Manje linjanja znači manje pseće peruti u zraku.

Donosimo ti listu 5 najboljih pasmina ako patiš od alergija na pse.

Kovrčavi bišon

Psi koji su dobri za osobe s alergijama i dalje mogu biti super pahuljasti, a kovrčavi bišon je živi dokaz za to. Ovi preslatki mali psi su nježni, sretni i razigrani. Ali što je najvažnije, imaju bijelu hipoalergenu dlaku koji neprestano raste i ne linja se, stoga su izvrsni za ljude s alergijama. Oni su i dalje mekani i baršunasti. Kovrčavi bišon također je vrlo prilagodljiv i dobro se slaže s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Jorkširski terijer

Ti slatki psići, obično poznati i kao “Yorkiji”, izvrsni su za alergičare jer se ne linjaju i nemaju puno peruti. Zapravo, yorkiji nemaju krzno, imaju finu, svilenkastu dlaku, što je još jedan razlog zbog kojeg su izvrsni za sve koji imaju alergije. Ali, bitna stvar je da zbog te jedinstvene dlake, ovi psi trebaju izuzetno puno njege. Njihovu dlaku treba četkati gotovo svaki dan kako bi se izbjegle petljanja dlake i čvorovi, a također ih je potrebno redovito kupati i šamponirati.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Shih tzu

Poput yorkija, shih tzui imaju više “ljudsku” dlaku nego krzno, pa se smatraju hipoalergenim psom. Ali, također poput yorkija, i njima je potrebno prilično njege kako bi održali dlaku urednom i čistom. Shih tzui se ne linjaju kao drugi psi, a njihovo redovito četkanje može smanjiti količinu peruti koju proizvode. Što bi još trebala znati o tim malim psima? Izuzetno su dragi i lagani, a maleni su i preslatki. Kako ih ne bi zavoljela?

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Pudla

Pudle su super mekane, poput plišanih životinja, ali su i dalje hipoalergene. Njihova jedinstvena dlaka nalikuju na vunu i ne linja se, stoga odbacuju manje peruti od ostalih pasa. Također imaju sjajnu osobnost zbog koje su jako voljeni. Pametni su, lako se dresiraju, slažu se s drugim psima i djecom i jednostavno je zabavno biti u njihovoj blizini. Ovo je još jedna pasmina koja zahtijeva puno njege, ali ta se njega isplati kada je rezultat društvo ovako zabavnog i dobrog psa.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Basenji

Ovi preslatki psi se ne linjaju i imaju vrlo malo peruti, što je izvrsno za one koji imaju alergiju na pse. Opisani su čak i kao vrlo "slični mačkama", pogotovo kada se govori o njihovom osobnom dotjerivanju i čišćenju. Još jedan bonus? Ne laju! To smanjuje slinjenje koje bi mogle izazvati alergijsku reakciju. Stvaraju neobičnu “jodlajuću” buku i može ih biti teško trenirati jer su ponekad tvrdoglavi, no i dalje, Basenji je jedna vrlo simpatična i šarmantna pasmina.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

World Dog Finder

Stranica World Dog Finder olakšava odgovornim uzgajivačima pronaći nove i sretne domove za njihove štence, a skloništima za životinje i raznim udrugama posvećenima spašavanju napuštenih pasa daje bolju mogućnost da pronađu nove obitelji za svoje štićenike. 

Putem zanimljivih članaka i činjenica koje se svakodnevno objavljuju na stranici, World Dog Finder pruža edukaciju uzgajivačima, skloništima za životinje i novim vlasnicima pasa, osiguravajući na taj način da su svi koji imaju dovoljno sreće da žive sa psom, dovoljno informirani o tome što mogu očekivati od suživota sa psom, što raditi, te posebice što NE raditi, a kako bi osigurali da su njihovi dlakavi prijatelji sretni, zdravi i sigurni

Pas-2 Možda te zanima... Svjetski dan pasa: 23 činjenice koje možda nisi znala o njima Eko Možda te zanima... Psi više slušaju svoje vlasnice nego vlasnike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.