Eko 07. lipnja 2023.

9 namirnica koje su toksične za pse

Foto: shutterstock Hrana koju često konzumiraš i dobra je za tebe možda neće biti zdrava i za tvog psa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psi su naši stalni pratitelji koje obožavamo, a najviše nas prate u stopu kad pripremamo hranu ili jedemo. Gotovo je nemoguće odoljeti njihovim očima koje mole za samo jedan maleni zalogaj. Ali dijeljenje hrane koju konzumiramo sa psima može biti opasno, a postoji i nekoliko svakodnevnih namirnica koje su posebno otrovne za pse.

Veterinarka Deborah Linder objašnjava za Prevention da svaka pasmina ima svoje potrebe kada je u pitanju hrana te da životinje ne metaboliziraju hranu na isti način kao i ljudi. Dakle, hrana koju često konzumirate i dobra je za tebe možda neće biti zdrava i za vašeg psa. Stoga je najbolje izbjegavati davati hranu koju jedete svom psu, osim ako niste sigurni da mu neće štetiti.

Reakcije na hranu otrovnu za pse razlikuju se ovisno o vrsti hrane, veličini psa i količini koju je progutao. "Otrovne tvari mogu uzrokovati blage nuspojave, poput želučanih tegoba, do teških, poput smrti", kaže Tina Wismer iz američkog Centar za kontrolu otrovanja životinja. Ponekad se pas može razboljeti od jednog zalogaja, ali gutanje velike količine može biti kobno.

Ako sumnjate da je pas pojeo nešto što nije smio, nazovite veterinara što prije. “Vrijeme može biti ključno i najbolje je doći do hitne pomoći što je prije moguće”, kaže Linder. Također, nemojte kod psa izazivati povraćanje osim ako vam to ne preporuči veterinar.

Najbolje je ipak minimizirati rizik u kući. Držite smeće nedostupnim, ne ostavljajte ruksake ili torbe na podu, pazite da hrana ne ispadne tijekom kuhanja i nikada ne ostavljajte tanjure ili čaše bez nadzora gdje im ljubimac može pristupiti, čak ni na višim kuhinjskim površinama. Pas je pametniji i možda je motiviraniji nego što mislite pa se lako može dočepati tanjura s kolačićima. A ako imate novog ljubimca čije navike još ne poznajete, budite još oprezniji.

Ako želite dijeliti hranu, odaberi hranu u kojoj pas može sigurno uživati, poput mlade mrkve, zelenog graha ili lubenice. I nikada nemojte pretjerivati jer prevelike količine bilo koje hrane mogu uzrokovati gastrointestinalne poremećaje ili pridonijeti debljanju. 

Čokolada, kava i čaj

Wismer za Prevention napominje da čokolada sadrži teobromin i kofein, vrste metilksantina. Metilksantini mogu uzrokovati povraćanje i proljev, dahtanje, pretjeranu žeđ i mokrenje, hiperaktivnost, abnormalni srčani ritam, drhtanje, napadaje i smrt. Tamnija čokolada je opasnija od mliječne čokolade, a čokolada za kuhanje sadrži najviše razine metilksantina. Kava i čaj također sadrže te tvari i nikako se ne smiju davati psima. 

Možda te zanima... "Pas mi je spasio život: Njuškao je i lizao nogu na kojoj mi je rastao melanom" Zdravlje

Luk, vlasac i češnjak

Ova hrana može izazvati iritaciju probavnog trakta i dovesti do oštećenja crvenih krvnih stanica i anemije. "Iako je češnjak ponekad sastojak hrane i poslastica za kućne ljubimce, njegova toksičnost ovisi o dozi", kaže Linder. Češnjak ili luk u prahu također mogu predstavljati problem ako ih ljubimac konzumira u dovoljno velikim količinama.

Grožđe i grožđice

Ako se proguta u velikim količinama, ova hrana može uzrokovati želučane tegobe, letargiju i akutnu ozljedu bubrega. Ipak, Linder napominje da se ne zna točno koja je toksična komponenta u ovoj hrani, iako nova teorija ukazuje da bi vinska kiselina u grožđu mogla biti toksična za pse. Zanimljivo je da količina vinske kiseline može varirati ovisno o vrsti grožđa, načinu uzgoja i stupnju zrelosti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vinska kiselina u grožđu mogla ni biti toksična za pse

Orašasti plodovi

Gutanje bilo koje vrste orašastih plodova, koji sadrže velike količine ulja i masti, može uzrokovati povraćanje, proljev i pankreatitis, potencijalno smrtonosnu upalu gušterače. Wismer dodaje da su orasi makadamije još je opasniji i mogu izazvati slabost, depresiju, povraćanje, drhtanje i hipertermiju kod pasa. Hrana koja sadrži velike količine orašastih plodova također može biti problem. 

Alkoholna pića

Wimser naglašava da pivo, vino i druga alkoholna pića i prehrambeni proizvodi koji sadrže alkohol mogu uzrokovati povraćanje, proljev, smanjenu koordinaciju, otežano disanje, drhtanje, komu, pa čak i smrt kod pasa. Ni pod kojim okolnostima svom psu ne smijete davati alkohol, stoga držite čaše s pićem izvan njegova dohvata dok uživate u njima i makni sve čaše s ostacima pića sa stola.

Citrusno voće

Stabljike, lišće, kore, sjemenke i plod citrusa sadrže različite količine limunske kiseline. Wismer objašnjava da je limunska kiselina eterično ulje koje može izazvati iritaciju, pa čak i depresiju središnjeg živčanog sustava kod pasa ako se proguta u značajnim količinama. 

Depresija kod pasa Možda te zanima... Depresija kod pasa: Kako je prepoznati i liječiti? Eko

Pljesniva hrana

Wimser napominje da plijesan koja raste na nekoj hrani, posebno orašastim plodovima, mliječnim proizvodima i nekim žitaricama, može sadržavati mikotoksine, koji uzrokuju želučane tegobe i teške tremore i napadaje kod kućnih ljubimaca.

Ksilotol

Iako ovo nije specifična hrana, Linder napominje da se ovaj uobičajeni umjetni zaslađivač koristi u mnogim različitim proizvodima i može biti smrtonosan za pse. Nalazi se u žvakaćim gumama i bombonima, pasti za zube, dodacima prehrani, namazima kao što je maslac od kikirikija, pekarskim proizvodima, proteinskim pločicama i shakeovima te mnogim različitim proizvodima bez šećera. Gutanje ksilitola može dovesti do blagih želučanih tegoba i povraćanja te napadaja te može doći zatajenja jetre i smrti unutar nekoliko dana.

Lijekovi

Wismer napominje da su i lijekovi bez recepta i lijekovi koji se izdaju na recept opasni za pse, uključujući ibuprofen, vitamin D, biljne dodatke prehrani, nikotinske flastere, antidepresive, lijekove za srce i lijekove za ADHD koji se izdaju na recept. Čak i lijekovi za kućne ljubimce mogu biti opasni ako se predoziraju. 

karakter psa ne može se predvidjeti vrstom pasmine Možda te zanima... Karakter psa ne određuje pasmina, pokazalo je istraživanje Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.