Eko 24. kolovoza 2023.

Japan započeo ispuštanje radioaktivne vode iz Fukushime u Tihi ocean, Kina prosvjeduje

Foto: Thomas Mukoya/Reuters Prosvjedi protiv puštanja radioktivne vode u ocean
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Japan je danas počeo ispuštati tretiranu radioaktivnu vodu iz katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima u Tihi ocean. Za to je dobio odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), unatoč velikom otporu Pekinga i lokalnih ribarskih organizacija. Kina je odmah objavila trenutnu opću zabranu uvoza svih plodova mora iz Japana.

Južna Koreja, nekoć otvoreni kritičar planova, rekla je da prihvaća znanost koja stoji iza otpuštanja, ali je prestala javno podržavati pristup Japana zbog zabrinutosti južnokorejske javnosti oko sigurnosti hrane.

Operater elektrane, Tokyo Electric Power (Tepco), ispumpao je malu količinu vode iz elektrane u četvrtak, dva dana nakon što je japanska vlada odobrila plan. Tepco je rekao da je ispuštanje počelo u 13:03 po lokalnom vremenu. Ispuštanje, za koje se očekuje da će trajati 30 do 40 godina, izazvalo je bijes u susjednim zemljama i zabrinutost među ribarima da će uništiti njihovu industriju jer se potrošači klone plodova mora ulovljenih u i oko Fukushime. 

 | Author: Thomas Mukoya/Reuters Foto: Thomas Mukoya/Reuters Pogled iz zraka prikazuje nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi oštećenu tsunamijem koja je počela ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu u Tihi ocean, u gradu Okuma

Kineska vlada kritizirala je planirano ispuštanje vode, nazivajući ga "krajnje sebičnim i neodgovornim". "Ocean je zajedničko vlasništvo cijelog čovječanstva, a nasilno pokretanje ispuštanja nuklearnih otpadnih voda iz Fukushime u ocean krajnje je sebičan i neodgovoran čin koji zanemaruje međunarodne javne interese", priopćilo je pekinško ministarstvo vanjskih poslova. Upozorava se na potencijalnu "sekundarnu katastrofu koju će izazvati čovjek za lokalno stanovništvo i cijeli svijet" nakon izvorne katastrofe u Fukushimi 2011. “Ispuštanjem vode u ocean, Japan širi rizike na ostatak svijeta i prenosi otvorenu ranu na buduće generacije čovječanstva”, izjavila je Kina.

nuklearna eksplozija Možda te zanima... Kako se zaštititi u slučaju nuklearne eksplozije? Eko

Voda je pročišćena, ali u njoj je ostao tricij

Voda će se u početku ispuštati u skromnim količinama i uz dodatne provjere, rekao je Tepco, a očekuje se da će prvo ispuštanje, ukupno 7.800 kubičnih metara, trajati oko 17 dana. Komunalno će poduzeće započeti ispuštanje "pažljivo i s malim količinama", rekao je dužnosnik zadužen za prerađenu vodu, piše Guardian.

 | Author: Thomas Mukoya/Reuters Foto: Thomas Mukoya/Reuters Prosvjedi protiv puštanja radioktivne vode u ocean

Voda koja će se ispuštati u Tihi ocean tretirana je tehnologijom za uklanjanje većih štetnih tvari, međutim tom tehnologijom ne može se filtrirati tricij, radioaktivni izotop vodika koji se smatra relativno bezopasnim jer, prema Tepcu, emitira vrlo slabu razinu zračenja i ne nakuplja se unutar ljudskog tijela. Kritičari ispuštanja kažu da nedostatak dugoročnih podataka znači da je nemoguće sa sigurnošću reći da tricij ne predstavlja prijetnju ljudskom zdravlju ili morskom okolišu.

Greenpeace je rekao da radiološki rizici nisu u potpunosti procijenjeni te da su biološki utjecaji tricija, ugljika-14, stroncija-90 i joda-129 – koji će biti ispušteni – “zanemareni”.  Tepco je rekao da će prva serija ispuštene vode sadržavati oko 190 bekerela tricija po litri – znatno ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za vodu za piće od 10.000 bekerela po litri. Voda će biti ispuštena maksimalnom brzinom od 500. 000 litara dnevno. Međunarodne agencije za atomsku energiju tvrdi da će ispuštanje imati zanemariv utjecaj na ljude i okoliš.

Možda te zanima... Kako se koriste tablete joda i kome mogu pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.