Eko 25. siječnja 2024.

Koliko često biste trebali prati svoju višekratnu bocu, čak i kada ju koristite samo za vodu?

Foto: Pexels Bocu za višekratnu upotrebu potrebno često prati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci se slažu da je bocu za višekratnu upotrebu potrebno često prati, ali hoće li to biti svaki dan ili svakih nekoliko dana ovisi o tome kako je koristite.

Iako su boce za višekratnu upotrebu ekološki prihvatljivije u odnosu na jednokratne boce, i one imaju mane - mogu sadržavati puno mikroba i prljavštine. Prema Martinu Bucknavageu, stručnjaku za sigurnost hrane na Sveučilištu Penn State, nepranje boce povećava rizik od nakupljanja mikroba. "Svaki put kad boca nije čista i u njoj ima vlage, to će uvijek podržati rast mikroorganizama poput bakterija i plijesni. Bakterije su u vašim ustima i okolišu pa će doći i do vaše boce", rekao je Bucknavage za Health. Zbog toga bi te bakterije mogle biti i potencijalna opasnost za zdravlje. 

Možda te zanima... EU zabranila jednokratne plastične proizvode, više nećeš moći koristiti slamke i štapiće za uši Eko

Pranje ovisi o načinu korištenja i od čega je boca napravljena

Ako svoju bočicu koristite svakodnevno, dr. Donald Schaffner, profesor znanosti o hrani na Sveučilištu Rutgers preporučuje pranje jednom tjedno ili svakih nekoliko dana. Ali način na koji je boca spremljena i od čega je napravljena može utjecati na to koliko često biste ju trebali prati. “Ako je boca u ruksaku ili torbici, a otvor boce dolazi u doticaj sa ostalim stvarima, vjerojatno će se brže zaprljati nego da je samo držite pokraj sebe cijeli dan”, objasnio je Schaffner.

Schaffner je dodao da plastika može biti pogodnija za širenje mikroorganizama jer je grublja od nehrđajućeg čelika ili stakla što znači da može imati više pukotina u koje se bakterije mogu zavući. Plastika također može apsorbirati mirise.

Bucknavage preporučuje pranje boce nakon svake upotrebe, posebno ako u nju ne stavljate samo vodu, već kavu ili slatka pića koja omogućuju lakše raznožavanje bakterija i, u manjoj mjeri, plijesni. Ipak, ako nemate vremena oprati cijelu bocu baš svaki dan, stručnjaci preporučuju da barem operete otvor boce i čep. 

Bocu možete najbrže oprati u perilici za posuđe, ako se naravno može u njoj prati. Ručno pranje također može funkcionirati ako koristite deterdžent za pranje suđa i četku za pranje boca kako biste očistili sitne brazde i pukotine u kojima se bakterije lako nakupljaju. Bucknavage preporučuje i povremeno dezinficiranje boce vrućom vodom i bijelim octom ili razrijeđenom otopinom klora. Nakon pranja pustite da se vaša boca dobro osuši tako da ne ostane vode u njoj. 

Ako primijetite neobičan miris ili nakupljanje taloga u boci, vrijeme je za temeljito pranje boce. To vrijedi i za tamne mrlje što može ukazivati na plijesan, te sluzavi biofilm koji izlučuju mikroorganizmi. Ukoliko se toga ne možete riješiti, kupite novu bocu. 

Čak i ako vaša boca dođe u kontakt s organizmom koji uzrokuje bolest, hoćete li se razboljeti ili ne ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući broj mikroorganizama koji se u njoj nalaze i snagu vašeg imunološkog sustava. Naravno, rizik od bolesti nikada nije ravan nuli, a bakterijska infekcija može uzrokovati povraćanje, proljev i druge gastrointestinalne simptome. Ako je primjerice vaša boca puna plijesni, stručnjaci kažu da pijenje iz nje može uzrokovati iritacije na očima, sinusima, nosu i plućima.

Možda te zanima... 4 tajne o plastičnim bocama koje proizvođači ne žele da znaš Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.