Eko 30. lipnja 2020.

'Srpanj bez plastike' ponovno je pred nama, na koji način ćeš ga ti obilježiti?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plastic Free July ili 'Srpanj bez plastike' globalni je pokret i izazov u kojem se milijuni ljudi odriču jednokratne plastike kroz cijeli mjesec srpanj kako bi pomogli rješavanju problema i bili dio rješenja protiv zagađenja plastikom na ulicama, unutar naših zajednica, šuma i oceana.

Jesi li znala da znanstvenici procjenjuju da će do 2050. u svjetskim oceanima biti više plastike nego ribe? Stoga, najbolji način za smanjenje plastičnog zagađenja je preispitivanje i smanjenje onoga što konzumiramo, to jest odbijanje plastičnih proizvoda. Srpanj bez plastike tako donosi razne ideje koje će tebi i milijunima drugih širom svijeta pomoći da smanjiš plastični otpad za jednokratnu upotrebu kod kuće, na poslu, u školi, pa čak i u svojem lokalnom ili kvartovskom kafiću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Join millions of people reducing their plastic waste. Plastic Free July is a global movement that helps millions of people be part of the solution to plastic pollution – so we can have cleaner streets, oceans, and beautiful communities. Will you be part of Plastic Free July by choosing to refuse single-use plastics? Sign up at the link in bio and tag 2 friends to invite to join you this year. We are looking forward to making a difference together. 💙🐟🌏 PS This video was made at the beginning of 2019 when there were 120 million participants (you know how we believe in reusing and recycling 😉). Last year there were 250 million participants!

A post shared by Plastic Free July®️ (@plasticfreejuly) on

Globalnom pokretu Srpanj bez plastike, koji je nastao u Australiji 2011. godine, pridružilo se preko 250 milijuna sudionika u 177 zemalja. Stoga, priključi mu se i ti jer ako napraviš malenu promjenu, to će kolektivno donijeti veliku razliku u našim zajednicama. Dakle, cilj ovog pokreta je mijenjanje ponašanja pojedinaca kroz jedan mjesec, a zatim mijenjanje cijelog sustava.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Odluči se na koji način ga želiš obilježiti

Jedna od najboljih stvari o Plastic Free July izazovu je da možeš odabrati izazov koji će odgovarati baš za tebe, tvoje prijatelje i obitelj. Možda će ti ovo biti prvi pokušaj obraćanja pažnje na plastiku koju trošiš svakodnevno, a možda si svoje prve korake već napravila i sada si spremna za novi izazov.

Možda te zanima... 6 načina kako smanjiti uporabu jednokratne plastike Eko

Stoga, nije važno hoćeš li 'samo' izbaciti plastične slamke i zamijeniti ih metalnima, hoćeš li bolje razvrstavati svoj otpad ili sakupljati plastične boce i vrećice ili ćeš se odvažiti na cijeli dan, tjedan ili mjesec bez korištenja plastičnih predmeta, važan je samo tvoj naum i dobra volja.

4 dokumentarca o onečišćenju plastikom koji će ti otvoriti oči!

Napravi plan

Sada kada si se odlučila za ono što želiš napraviti za vrijeme Srpnja bez plastike, napravi plan. Prođi kroz svoju kuću i napravi popis stvari koje su plastične i koje više nećeš koristiti.

Možda te zanima... Napravi sama prirodni dezodorans ili losion bez štetnih sastojaka Eko

Pa tako, možeš potrošiti svoj dezodorans do kraja i zatim napraviti sama svoj proizvod. Također, u ono vrijeme u mjesecu umjesto tampona i menstrualnih uložaka, koristiti možeš menstrualnu čašicu. Zatim, kada je pitanje odjeće i obuće, možda je upravo srpanj mjesec kada bi trebala proć kroz svoj ormar i 'reciklirati' neke od starih kombinacija i tako osim što ćeš pomoći, uštedjet ćeš i nekoliko kuna.

Kada je u pitanju čišćenje, jednom kada potrošiš svoja sredstva, probaj dobro poznati i stari recept čišćenja uz pomoć octa, limuna i sode bikarbone. Mnogo je načina, a ključno je samo da napraviš plan kako bi ti lakše bilo u budućnosti i prijaviš se na izazov ovdje!

Možda te zanima... Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma Eko Možda te zanima... "Živjela sam bez plastike mjesec dana: Uočila sam 4 promjene!" Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.