Fitness 10. lipnja 2020.

Kako koristiti niske temperature za liječenje ozljeda i uklanjanje boli?

1/2
Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krioterapija je pojam koji podrazumijeva korištenje niskih temperatura sa svrhom liječenja ozljeda i uklanjanja boli.

Krioterapija se preporučuje za primjenu na sve svježe (akutne) ozljede (naravno ne na one u kojima je ozlijeđena koža i gdje postoji krvarenje). Pa tako se tu mogu ubrojiti uganuća, sva istegnuća, bilo mišića, tetiva ili ligamenata, te udarci u meka tkiva ili kosti.

Možda te zanima... Kako ublažiti bol u mišićima i zglobovima na prirodan način? Fitness

Nakon primjene krioterapije odnosno terapije ledom prvo što osjetimo je smanjenje bolnosti. Osim ovog direktnog analgetskog učinka, hlađenje tkiva sužava krvne žile, usporava metabolizam i smanjuje pretjeranu upalnu reakciju koja može voditi u još veće razaranje tkiva. Upravo radi navedenog krioterapija je idealni terapijski tretman kod nastanka akutnih ozljeda. 

 | Author: PR Foto: PR

Zasigurno najpraktičnija i često primjenjivana metoda hlađenja jesu kreme i gelovi s efektom hlađenja. Gotovo svatko tko se bavi trčanjem (a i drugim sportovima, naravno) ima kod kuće barem jednu kremu,gel ili sprej za hlađenje, protiv bolova. Takvi preparati većinom sadrže ekstrakt mentola, koji u dodiru s kožom dovodi do osjećaja hlađenja.

 | Author: PR Foto: PR

Ovakvi proizvodi djeluju uglavnom tako da ublažavaju bolnost na mjestu primjene, a hlađenje je postignuto utrljavanjem na bolno područje što dodatno pruža osjećaj olakšanja ozlijeđenog tkiva. Ako vam se dogodi trauma tijekom aktivnosti koristite Perskindol Cool gel koji sadrži najveću količinu mentola na tržištu. Intenzivno i dugo hladi, smiruje reakciju tkiva na traumu i osigurava brz oporavak. Najčešće se koristi u slučaju sportskih ozljeda i za brz oporavak nakon fizičkog napora.

 | Author: PR Foto: PR

Perskindol je medicinski proizvod koji se radi na nemasnoj osnovi, te kao takvi brže prodiru u kožu i ne ostavljaju masni osjećaj nakon utrljavanja na tretirano mjesto, stoga koža i dalje može disati. 

Naravno, krioterapija u vlastitoj izvedbi nije nešto što bi trebalo pružiti trajno terapijsko rješenje, tako da kod težih ozljeda svakako je potrebno potražiti stručno mišljenje, ali kod blagih istegnuća, iščašenja bit će jako dobra pomoć. 

Možda te zanima... Kako ublažiti bol mišića nakon treninga, a održati korisne učinke upale? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.