Fitness 21. studenoga 2016.

Trening koji uključuje skakanje povećava gustoću kostiju kod žena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom četveromjesečnog istraživanja, 60 žena u dobi od 25 do 50 godina povećale su gustoću kostiju za 0,5 posto tako što su svakodnevno u dva navrata skočile najviše što su mogle deset puta, uzimajući kratki predah (30 sekundi) između svakog skoka.

Navedeni rezultati objavljeni su u listu “American Journal of Health Promotion”.

Ako se gustoća kostiju najbrže povećava za vrijeme adolescencije, proces se usporava tijekom godina, a vrhunac se događa oko 25. godine i potom opada, piše portal Magazin. Pet do sedam godina nakon menopauze žene mogu izgubiti i više od 20 posto gustoće kostiju a da bi stvar bila gora, što je osoba starija, manja je vjerojatnost da će baviti aktivnostima koje utječu na jačanje kostiju.

Primjer treninga za mršavljenje uz uže za preskakanje

Kosti-630 | Author: Infografika Foto: Infografika

Naša studija pokazala je značajne prednosti, pri čemu žene moraju svakodnevno u svoj trening uključiti skakanje da bi bilo rezultata, a treba imati na umu da je ženama s godinama sve teže popraviti gustoću kostiju”, kaže voditelj studije dr. Larry Tucker.

“U studiji nisu sudjelovale žene s osteoporozom, jer se skakanje u tom slučaju ne preporučuje”, dodaje dr. Tucker.

Skakanje umjesto trčanja ili plesa - bi li i ti probala ovo?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.