Eko Eko dom 22. veljače 2017.

Kineski vertikalni vrtovi godišnje će apsorbirati 25 tona ugljičnog dioksida

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kinesko društvo se zbog svoje ogromne industrije suočava s velikim ekološkim problemima koji godinama sve više prijete zdravlju ljudi. U nizu mjera koje Kinezi poduzimaju kako bi se nosili s tim problemom pažnju je najviše privukla nedavna odluka o gradnji vertikalne šume.

Ideja o gradnji vertikalne šume na prvu vjerojatno zvuči poprilično neobično, što ne čudi, obzirom da će u kineskom gradu Nanjingu izniknuti prva takva šuma u Aziji, a treća u svijetu.

Ona je samo dio kineskog plana o gradnji čitave flote konstrukcija u duhu s prirodom. Prethodila joj je izgradnja rekordnog broja staklenih mostova diljem Kine, a osmislili su čak i stakleni sanitarni čvor, prenosi portal foxnews.com.

Tornjevi visoki preko 200 metara

Vertikalna šuma će se graditi naizmjeničnim kombiniranjem zelenih spremnika i balkona, po uzoru na već poznatu vertikalnu šumu u Milanu.

Svako naselje može biti ekološko

Projekt je nazvan Zeleni tornjevi Nanjinga, a planira se gradnja 2 takva tornja. Vrtovi će biti visoki preko 200 metara, a krasit će ih više od 1100 stabala i 2500 biljki penjačica.

Svo to zelenilo će pokriti površinu od preko 6000 kvadratnih metara. Biljke će na godišnjoj razini apsorbirati 25 tona ugljičnog dioksida, a istovremeno proizvoditi 60 kilograma kisika dnevno.

Eko namještaj od prirodnog drva

Više od ekologije

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pošto su Kinezi ipak jako praktičan i poslovno orijentiran narod, tornjevi će imati i poslovnu primjenu. Tako će se u većem tornju smjestiti uredi, muzej i Škola za ekološku arhitekturu, a na samom vrhu tornja privatni klub.

Manji toranj će biti dom hotela Hyatt s 247 soba i krovnim bazenom. U prizemlju će se nalaziti trgovine, zelena tržnica, restorani i konferencijska dvorana.

Završetak gradnje ovih ekoloških tornjeva očekuje se 2018. godine, a čitav projekt će se odvijati pod palicom arhitektonske tvrtke Stefano Boeri, koja je već projektirala ovakve vrtove u Milanu i Lausannu.

Postoji li šansa za oporavak planeta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.