Eko Eko dom 21. rujna 2016.

Savjet dana: kako na prirodan način vratiti bjelinu rublju

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno ćeš se složiti kako svi odjedni predmet, ali i ručnici te plahte izgledaju najbolje, pa možemo i reći najelegantnije u bijeloj boji. Bijela boja im daje minimalistički izgled. Nažalost, bijele tkanine se vrlo brzo prljaju i s vremenom poprimaju sivi ili žuti ton.

No, zato imamo mogućnost ubaciti bijelo rublje u pranje s nekim snažnim izbjeljivačem i žuti tragovi znoja će nestati. Ipak, ova strategija je učinkovita, ali tu se javlja problem s kupovnim izbjeljivačima je nisu najsigurniji. Osim što je izbjeljivač otrovan kada se proguta, korištenje istog prilikom pranja rublja može pogoršati astmu, a smatra se da je pranje s rublja s izbjeljivačem čak povezano s rizikom od dišnih bolesti kod djece.

10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma

Prirodni izbjeljivač rublja koji možeš pripremiti kod kuće

Srećom, otkrivanom ti potpuno prirodan nadomjestak za kupovni izbjeljivač, a uz koji će bijele plahte, ručnici i majice ponovno izgledati kao novi. Riječ je o soku od limuna. Naime, limunska kiselina je prirodni sastojak koji omogućuje izbjeljivanje i posvjetljivanje tkanine, a jednako je učinkovita kao konvencionalni proizvodi za izbjeljivanje tkanina.

Dodaj 1/4 ili pola šalice limunovog soka (idealno bi bilo kada bi imala domaći, svježi limun) u posudu perilice rublja i to zajedno s deterdžentom kako bi posvjetlila rublje ili uklonila žute i sive mrlje. Budi oprezna te svakako izdvoji šareno, odnosno obojano rublje jer će zbog sok od limuna baš kao i izbjeljivača izgubiti boju. Dodatni bonus pri korištenju soka od limuna prilikom pranja je to što će tvoje rublje mirisati na ovo citrusno voće i izgledati svježe.

Saznaj kako ručnike zadržati što dulje mekanim i čistim!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.