Hrana Analizirali smo 25. studenoga 2016.

9 razloga zbog kojih bi trebala jesti točkaste banane

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Puno ljudi izbjegava banane sa crnim točkicama misleći da su prezrele, nisu dobre ih jednostavno ne vole. No nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su one odlične za zdravlje, piše Life Hack.

Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Banane s crnim točkicama sadrže tvar TNF - faktor nekroze tumora koji uništava stanice raka. Jedenje takvih banana zato može pomoći u prevenciji raka. 

Liječe žgaravicu

Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu kod loše probave. Lako su probavljive i ne pričinjavaju želucu nikakve poteškoće. Naprotiv, ako imaš problema s probavom ili sa žgaravicom, pojedi bananu za instantno olakšanje. 

Reguliraju krvni tlak

Kako bi održala odgovarajuću vrijednost krvnog tlaka važno je u prehranu uvrstiti namirnice bogate kalijem, a banane su jedna od takvih namirnica. Također sadrže vrlo malo natrija koji potiče rast krvnog tlaka. 

5 namirnica koje imaju više kalija nego banane

Smanjuju depresiju

Sadrže triptofan, aminokiselinu koja je tijelu neophodna da bi proizvodilo serotonin, neurotransmiter nužan za smirenost, dobar osjećaj kao i za dobar san. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pomažu kod zatvora

Bogate vlaknima, banane u prehrani mogu pomoći vratiti normalno djelovanje crijeva te time omogućuju prevladavanju problema bez posezanja za laksativima.

Daju energiju

Ako se osjećaš umorno, na poslu si ili ideš na trening, a nemaš snage - pojedi bananu. Ona će ti dati puno energije zbog svog jedinstvenog sastava, ali na zdrav način. Kalij iz nje spriječit će grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžuju tjelesnu izdržljivost. Zato umjesto slatkiša ili kave, radije biraj bananu. 

Dobre su ako imaš čir na želucu

Zbog svoje mekane strukture i lake probavljivosti točkaste banane su idealne za sve koji se pate sa želučanim problemima. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Super prijatelj u borbi protiv anemije

Banane su bogate željezom i zato idealne ako se boriš s anemijom ili trenutačnim manjkom željeza u krvi. 

5 kombinacija koje će ti povisiti razinu željeza u krvi

Pomažu kod menstrualnih bolova

Visoka razina kalija u točkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane obiluju i vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u tijelu tijekom "onih dana u mjesecu". 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.