Hrana Zdravi recepti 18. srpnja 2023.

lassi od manga, savršen hladni desert za vruće dane

lassi
Foto: Pexels Lassi od manga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lassi je tradicionalni ayurvedski napitak za hlađenje tijela kojem se pripisuju i određene dobrobiti za zdravlje. Osnovni sastojak ovog napitka je jogurt, a dolazi u raznim verzijama slanim, slatkim, s voćem ili mentolom.

Možete koristiti pulpu manga iz konzerve ili svježi ili smrznuti mango narezan na kockice. Ako koristite svježi, upotrijebite zreli, slatki mango. Ako mango nije dovoljno zreo, bit će previše opor i poželjet ćete dodati više šećera ili meda nego što biste željeli. Malo mljevenog kardamoma posutog po vrhu savršeno zaokružuje ovaj napitak.

Sastojci:

  • šalica manga izrezanog na kockice
  • šalica jogurta
  • pola šalice mlijeka ili biljnog napitka
  • 4 čajne žlice meda ili nekog zdravog šećera
  • prstohvat kardamoma (ako želite)
  • led (ako želite)

Priprema

Stavite sve sastojke u blender i blendajte dvije minute. Ako želite da vaš mango lassi ima milkshake konzistenciju i vani je jako vruće dodajte i kockice leda.

Možda te zanima... 3 hranjiva mliječna napitka koji hlade, a dobri su i za dijetu! Zdravlje

Koristi lassija za tijelo i um

Lassi je drevno piće porijeklom iz regije Punjab (sjeverna Indija i istočni Pakistan). To je napitak s jogurtom, vodom, začinima i ponekad voćem. Nastao je negdje oko 1000. godine prije Krista i navodno ima ljekovita svojstva - smiruje želudac i um. U lassiju se  obično uživa nakon jela kao podrška probavi. Postoje i slane i slatke verzije pića, a tradicionalno su se posluživale u glinenoj čaši, zvanoj kulhar. Na vrh se prije posluživanja može dodati još malo zgrušanog vrhnja (malai). Danas postoji toliko mnogo različitih varijanti, čak i lassi od čokolade i karamele.

Mango lassi, izvrstan je za rashlađivanje tijekom vrućih ljetnih dana. Kardamom je tradicionalni izbor začina za lassi od manga, ali možete probati i bilo koji od svojih omiljenih začina poput cimeta, kurkume, muškatnog oraščića, kumina, šafrana, možda malo paprike ili kajenske paprike ili kombinaciju začina.

Možda te zanima... 14 najboljih sastojaka za smoothie koji potiču mršavljenje plus 4 recepta Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.