Kolumne 16. srpnja 2018.

Proteinski tiramisu bez jaja i mliječnih proizvoda

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tiramisu, omiljena ljetna talijanska poslastica koje se nikako nisam željela odreći kad sam krenula s veganskom ishranom. Sad već poučena iskustvom, znala sam da mora postojati način kako pripremiti ovaj desert, a da on bude ukusan, zdrav i bez proizvoda životinjskog podrijetla.

Tofu

Ne nemoj okretat očima, daj mu šansu i dopusti da te očara baš kao što je i mene. Daj mu šansu iako nisi vegan, jer su nutritivne vrijednosti ovog deserta odlične. Malo kalorija, puno proteina i prava eksplozija okusa za nepce. 

Da, da tofu. Tofu je glavni glumac zdrave biljne prehrane. Kod mene se na tanjuru može naći gotovo svakodnevno, bilo u slanoj ili slatkoj varijanti. Tofu je sir od soje koji se proizvodi od sojinog mlijeka pomoću koagulanata kao što je limunska kiselina, nigari ili kalcijev sulfat.

U trgovinama zdrave hrane i u većim supermarketima može ga se pronaći u različitim oblicima poput svježeg tofua, svilenog tofua (idealan za kreme i kolače), dimljenog tofua, tofu namaza, tofu salame ili pak začinjenog tofua. Tofu je iznimno  bogat bjelančevinama, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, ima malo masnih kiselina koje su većinom nezasićene. 

Kalorijski je siromašan. Dobar je izvor vitamina B skupine, kalcija, kalija,fosfora i željeza. Proteini tofua su vrlo lako probavljivi, a iskoristivost nutrijenata iz ove namirnice je vrlo visoka. Ono što tofu čini posebnim je njegova stvarno velika moć poprimanja okusa, jer je on sam po sebi, naravno ako nije prethodno začinjen, neutralnog okusa. 

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Sastojci:

  • 400 grama svilenog tofua ili mekani nezačinjeni tofu
  • 3 velike žlice bademovog maslaca
  • 3 velike žlice kakao maslaca
  • 3-4 žlice agavinog ili javorovog sirupa
  • 1 mala žlica burbon vanilije
  • 2-3 velike žlice kokosovog vrhnja za šlag ili punomasnog kokosovog mlijeka
  • 200 ml jake kave ili ječmene kave 
  • Sirovi kakao prah 
  • Bobičasto voće po želji (maline, ribizl, borovnice...)
  • Paket piškota ili domaći biskvit bez jaja (recept u nastavku)

Za biskvit bez jaja (po želji):

  • ¾ šalice brašna
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice  praška za pecivo
  • ½ žličice himalajske soli
  • ½ žličice burbon vanilije
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 3 žlice agavinog ili javorovog sirupa
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1/3 šalice vode
Možda te zanima... Sezona višanja: Schwarzwald chia puding Kolumne Možda te zanima... Sirova torta s malinama i pistacijama Kolumne

Priprema:

1. Ako ćeš biskvit raditi sam upali pećnicu na 180°. Pripremi lim za pečenje. Najbolje da koristiš papir za pečenje.  

2. Pomiješaj sve tekuće sastojke i odvojeno sve suhe sastojke za biskvit. Tekućim sastojcima lagano dodaj suhe uz stalno miješanje ručnim mikserom

3. Pripremljeno tijesto izlij u pripremljeni lim i nekoliko puta s njim lupi po stolu kako bi izašli mjehurići i tijesto se razvuklo po limu. Peci 10-15 minuta ovisno o pećnici. 

4. Kad je biskvit gotov izvadi ga iz pećnice i stavi u posudu u kojoj ćeš slagati tiramisu. Možeš koristiti i čaše. 

5. Biskvit koji je još topli natopi pripremljenom kavom

6. Ako ćeš koristiti piškote onda preskoči gore navedene korake. Skuhaj kavu, pripremi posudice. U kavu namači piškote i slaži ih u posudu.

7. Rastopi na pari kakao maslac.

8. U blender dodaj tofu, bademov maslac, agavin ili javorov sirup,vaniliju, kokosovo vrhnje za šlag ili punomasno mlijeko. 

9. Ako koristiš mekani, a ne svileni tofu možda ćeš morati dodati koju žličicu vrhnja ili mlijeka više.. 

10. Sve izblendaj i dodaj rastopljeni kakao maslac te još jednom izblendaj. Možeš dodati malo sirovog kakao praha ili 1 žličicu ječmene kave u kremu.

11. Probaj i dodaj još sladila ako ima potrebe. 

12. Krema će biti tekuća neka te to ne zabrinjava. Stisnut će se u hladnjaku taman koliko treba. 

13. Izlij kremu na poslagane piškote ili biskvit. Možeš slagati i u više redova. Zadnji red obavezno završi kremom i gore pospi sirovim kakao prahom. 

14. Kad je remek djelo posloženo tiramisu stavi u hladnjak 2-3 sata, a najbolje bi bilo preko noći. 

15. Ukrasi bobičastim voćem po želji i posluži hladno. 

16. Uživaj!

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      makan

      bez ugljikohidrata bjelanćevina i vlakana, dakle voda s okusom kave

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.