Kolumne 13. prosinca 2023.

Inzulinska rezistencija: Prehrana i savjeti nutricionistice kako da ne prijeđe u dijabetes

Andrea Bilandžija
Foto: Privatna arhiva Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma i fitness trenerica u Nutricentru u Zagrebu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Andrea Bilandžija, mag. nut. i fitness trenerica, objašnjava što je inzulin i kako nastaje inzulinska rezistencija. Objašnjava koju hranu trebaju jesti, a koju izbjegavati osobe s inzulinskom rezistencijom kako bi izbjegle da se razvije u dijabetes tipa 2, gestacijski dijabetes ili preddijabetes.

Inzulin je hormon gušterače koji pomaže glukozi u krvi ući u stanice mišića, masti i jetre, gdje se koristi za energiju. Glukoza dolazi iz hrane koju jedete. Jetra također stvara glukozu ako je potrebno, npr. u vrijeme posta. Kada se razina šećera u krvi povisi nakon jela, gušterača u krv otpušta inzulin. Inzulin zatim snižava razinu glukoze u krvi kako bi bio u normalnom rasponu.

Što je inzulinska rezistencija?

Otpornost na inzulin je kada stanice u mišićima, masti i jetri ne reagiraju dobro na inzulin i ne mogu lako uzeti glukozu iz krvi. Kao rezultat toga, vaša gušterača proizvodi više inzulina kako bi glukoza ušla u stanice. Sve dok vaša gušterača može proizvesti dovoljno inzulina kako bi prevladala slabu reakciju vaših stanica na inzulin, razina glukoze u krvi ostat će u zdravom rasponu. Inzulinska rezistencija je pokretački čimbenik koji dovodi do dijabetesa tipa 2, gestacijskog dijabetesa i predijabetesa. Otpornost na inzulin je usko povezana s pretilošću, međutim, moguće je biti otporan na inzulin bez prekomjerne težine ili pretilosti.

Možda te zanima... Kako prepoznati inzulinsku rezistenciju? Zdravlje

Što jesti, a što izbjegavati kod inzulinske rezistencije?

Pravilna kombinacija namirnica regulira inzulin i šećer u krvi. Kada imate otpornost na inzulin ta se ravnoteža gubi. Teže je vašem tijelu sagorijevati hranu za energiju. A kada se previše šećera nakupi u vašem krvotoku, možda ste na putu do predijabetesa tipa 2 ili dijabetesa. Ukratko, prehrana kod inzulinske rezistencije sadržavat će manje nezdravih masnoća, šećera, mesa i prerađenog škroba te više povrća, voća, cjelovitih žitarica, ribe i nemasne peradi. Ali može biti teško promijeniti navike. Stoga imajte na umu neke jednostavne savjete prije početka.

Usvojite zdrave navike. Radi se o promjeni pristupa hrani. Idite polako i izgradite nove navike koje mogu postati trajne.

  • Možda možete piti manje slatkih napitaka ili ih prestati piti uopće.
  • Dijeta mora odgovarati vašim okusnim preferencijama i vašem životnom stilu kako biste se držali toga. Većina ljudi na tom putu treba podršku, tako da dobar nutricionist može biti vaš veliki saveznik.
  • Nemojte preskakati obroke. Možda mislite da preskakanje obroka znači manje kalorija i brže mršavljenje. To samo povećava razinu inzulina i šećera u krvi. A to može dovesti do povećanja masnoće u trbuhu, zbog čega je vjerojatnije da će se vaše tijelo oduprijeti inzulinu.
  • Usredotočite se na kalorije i kvalitetu. Jednako je bitna i kvaliteta vaše prehrane, ali i količina namirnica koje konzumirate. Općenito, najbolje je birati cjelovitu, neprerađenu hranu i izbjegavati visoko prerađenu i pripremljenu hranu. Hrana koja je visoko prerađena, poput bijelog kruha, tjestenine, riže i gaziranih sokova, probavlja se vrlo brzo i može povećati razinu šećera u krvi. Ovo stvara dodatni stres na gušteraču, koja proizvodi hormon inzulin.
  • Zasićene masti također su povezane s inzulinskom rezistencijom. Zdrave, nezasićene masti, bolji su izbor. Konzumiranje hrane bogate vlaknima i obroka sačinjenih od više namirnica u kombinaciji, a ne samo ugljikohidrata, može usporiti probavu i smanjiti pritisak na gušteraču.
tjelovježba pretilost Možda te zanima... Ključ za kontrolu inzulina je kombinacija vježbanja i dijete, samo prehrana nema jednak učinak Zdravlje

Ovdje su neke namirnice koje možete kombinirati kako biste stvorili zadovoljavajuća zdrava jela za svaki obrok.

Povrće. Povrće ima malo kalorija i puno vlakana, što ga čini idealnom namirnicom koja vam pomaže u kontroli šećera u krvi. Najbolje opcije povrća su:

  • svježe
  • konzervirano s niskim udjelom natrija
  • smrznuto

Zdrave opcije uključuju:

  • rajčice
  • šparoga
  • zeleni grah
  • šarene paprike
  • kupusnjače kao što je špinat, raštika, kupus i kelj
  • povrće poput brokule, cvjetače i prokulica

Sokovi od povrća mogu se činiti zdravima, ali obično nisu zasitni i vlaknasti kao svježe povrće, zato birajte cjelovito povrće kad god možete.

Voće

Konzumirajte voće jer sadrži:

  • Vlakna
  • Vitamin
  • Minerale

Odaberite svježe ili smrznuto voće. Konzervirane vrste bez dodanih šećera također su dobre, ali nemaju vlakana kao svježe i smrznuto voće.

Birajte voće koje ima više vlakana, kao što su:

  • jabuke
  • bobičasto voće
  • zelene banana
  • grožđe
  • šljive
  • breskve.

Izbjegavajte voćne sokove jer mogu povisiti šećer u krvi jednako brzo kao i obični gazirani sokovi. Čak i nezaslađeni sokovi ili oni s oznakom "bez dodanog šećera" bogati su prirodnim šećerima.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi vam daju kalcij koji vam je potreban za jačanje zuba i kostiju. Birajte manje masne mliječne proizvode, nezaslađeno mlijeko i jogurt ili kefir. Preskočite punomasno mlijeko i punomasne jogurte jer je visok unos zasićenih masti, koje se nalaze u životinjskim mastima, povezan s inzulinskom rezistencijom. Ako ne podnosite laktozu, probajte nezaslađeno alternativno mlijeko kao što je obogaćeno sojino mlijeko ili opcije kravljeg mlijeka bez laktoze. Rižino i bademovo mlijeko također su alternativne opcije mlijeka, ali imaju vrlo malo proteina ili nutritivne vrijednosti.

Cjelovite žitarice

Hrana od cjelovitih žitarica dobra je za osobe s inzulinskom rezistencijom. Bogate su:

  • vitaminima
  • vlaknima
  • mineralima

Neki ljudi vjeruju da je izbjegavanje svih ugljikohidrata važno za sprječavanje dijabetesa, ali zdravi, cjeloviti, neprerađeni izvori ugljikohidrata, dobar su izvor goriva za vaše tijelo. Međutim, i dalje je potrebno kontrolirati količinu koju unosite. Važno je usredotočiti se na odabir zdravih, neprerađenih žitarica što je više moguće. Također je korisno jesti ovu hranu kao kombinirani obrok, s proteinima i masnoćama, jer vam one mogu pomoći da izbjegnete skokove šećera u krvi. Kako biste dobili preporučenu količinu hranjivih tvari, težite proizvodima koji na etiketi navode sastojke cjelovitih žitarica.

Primjeri su:

  • cjelovito zrno pšenice
  • cjelovita zob i zobene pahuljice
  • bulgur
  • kukuruz od cijelog zrna ili kukuruzno brašno
  • smeđa riža
  • ječam od cijelog zrna
  • cijela raž
  • divlja riža
  • kvinoja
  • proso
  • heljda
Možda te zanima... Držite inzulin pod kontrolom i izgubite do tri kilograma u 10 dana Dijeta

Grah i mahunarke

Grah je izvrstan izvor vlakana. Sporo podižu razinu šećera u krvi, što je plus za osobe s inzulinskom rezistencijom. Ako nemate vremena, konzervirani grah je dobra alternativa sušenom grahu. Samo pazite da ocijedite i isperete grah iz konzerve ili odaberite opciju "bez dodane soli" jer može sadržavati puno natrija.

Riba

Riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, uobičajenog stanja za osobe s dijabetesom. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju:

  • losos
  • skuša
  • haringa
  • sardine
  • tuna
  • kalifornijska pastrva

Međutim, kao i kod svake druge hrane, ograničite ribu koja je pohana ili pržena. Odlučite li se jesti pečenu ribu, pazite da bude pečena na zdravijem ulju.

Možda te zanima... 4 savjeta kako smanjiti kalorije jelima prilikom kuhanja Dijeta

Perad

Birajte pileća ili pureća prsa, izbjegavajte konzumaciju peradi s kožom jer je koža bogata zasićenim mastima i kolesterolom. Od ostalog mesa birajte ono manje masno poput svinjskog filea ili lungića, kotleta, junećeg buta. Možete povremeno konzumirati i mljevenu govedinu s nižim udjelom masti ili koristiti mljevenu puretinu kao alternativu.

Vegetarijanski izvori proteina također bi mogli biti izvrsna opcija.

Dobri izbori su:

  • soja
  • tempeh
  • grah
  • tofu
  • mahunarke

Zdrave masti

Orašasti plodovi, sjemenke i maslac od orašastih plodova i sjemenki sadrže:

  • zdrave masti
  • magnezij
  • proteine
  • vlakna

Orašasti plodovi i sjemenke također sadrže malo ugljikohidrata, što će koristiti svima koji pokušavaju kontrolirati šećer u krvi. Omega-3 masne kiseline korisne za srce također se nalaze u nekim orašastim plodovima i sjemenkama poput lanenih sjemenki i oraha. Ali budite pažljivi! Orašasti plodovi, iako su vrlo zdravi, također su bogati kalorijama. Mogu dodati previše kalorija vašoj prehrani, ako nisu pravilno raspoređeni.

Vodite računa o tome kako se pripremaju orašasti plodovi i sjemenke. Neke grickalice, kao i maslac od orašastih plodova i sjemenki, sadrže dodani natrij i šećer. To bi moglo povećati kalorije i smanjiti hranjivu vrijednost orašastih plodova ili maslaca od orašastih plodova. Avokado i masline također su idealan izbor. Preporučuje se kuhanje s maslinovim uljem umjesto čvrstih masnoća.

Za više informacija o radu Andree Bilandžije posjetite nutricentar.hr i Instagram nutri.coach

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.