Psiha i seks 09. studenoga 2023.

5 znakova da je vaš partner sebičan u krevetu i što učiniti

par
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seks je za mnoge ugodan, strastven i stvara osjećaj povezanosti među osobama, ali ti dobri osjećaji uglavnom se pojavljuju kada je i jednoj i drugoj osobi cilj zajedničko uživanje. Ako se jedan od partnera fokusira samo na postizanje svog vrhunca, to je definitivan pokazatelj da je sebičan u krevetu.

Ipak, ponekad je teško sa sigurnošću znati je li vaš partner sebičan u krevetu Ili ponašate li se vi sami tako. Na primjer, u žaru strasti vaš partner možda neće primijetiti da vam ne daje ono što vam je potrebno da doživite orgazam i da se osjećate jednako zadovoljno kao i on. No, dobra vijest je da se to može promijeniti kako bi bio pažljiviji prema vašim potrebama što može pomoći da oboje više uživate u seksu. A ako je vaš partner taj koji je možda previše usredotočen na sebe, moguće je da pokazuje neke znakove sebičnosti u krevetu. No, postoje načini na koje možete zatražiti ono što vam je potrebno da doista postignete orgazam koji zaslužujete.

Vi radite sav "posao"

Ako vam partner primjerice ne ponudi oralni seks nakon što ste ga zadovoljili istim, možda je više fokusiran na svoj užitak zbog čega ćete ostati bez pažnje koja je i vama potrebna. “Znate da je vaš partner sebičan u krevetu kad samo leži očekujući da vi radite sav posao oko stvaranja erotskog okruženja”, kaže za Well+Good seksualna terapeutkinja i seksologinja Jenni Skyler. 

Skyler dodaje da se sebični partner obično neće upustiti u dodirivanje druge osobe. No, ponekad to možda ne želi raditi zbog neke prijašnje traume jer je dodirivanje okidač za njega pa se to često pokazuje kao sebičnost. U drugim slučajevima, sebični partner samo očekuje da će biti obožavan, bez da uzvrati istom mjerom. U svakom slučaju, ako vaš partner ne radi ono što vi radite, vrijeme je za razgovor. Bez obzira na uzrok, važno je uspostaviti komunikaciju u spavaćoj sobi kako biste podijelili ono što vam je potrebno, a što trenutno ne dobivate. U nekim slučajevima, osobito kada postoji povijest traume, traženje stručne pomoći poput partnerske terapije može biti od pomoći.

Možda te zanima... Ups, više ne uživamo u seksu! Najčešći razlozi Psiha i seks

Predigra se ne događa često

Postoji vrijeme i mjesto za brzinski seks, ali ako vaš partner redovito preskače predigru, to bi moglo značiti da samo pokušava odmah prijeći na stvar i više je usmjeren na svoj krajnji cilj nego postupno povećanje vašeg zadovoljstva. Postoje različiti tipovi ljubavnika, ali komunikacija o seksu ključna je za ispunjenu vezu. Trebao bi pitati što trebate i želite.

“Znate da je vaš partner sebičan u krevetu kada ga ne zanima u čemu uživate i kada ima svoj plan i ide naprijed bez da provjeri što treba vama”, kaže Skyler. Najbolji način da pristupite ovoj situaciji je da budete iskreni sa svojim partnerom i pitate ga zašto ignorira vaše zahtjeve ili žuri bez da vidi za što ste raspoloženi. 

Ne prihvaća vaše želje

Iako postoje različite vrste sebičnosti, znat ćete da je vaš partner sebičan u krevetu ako ne prihvati dobro povratnu informaciju. “On će obično na vaše povratne informacije ili zahtjeve odgovoriti obrambeno ili ljutito, a iako to često dolazi iz njegove vlastite nesigurnosti, pokazuje se sebično”, kaže Skyler.

A ako vi niste otvoreni za povratne informacije, seksualna terapeutkinja Jennifer Litner savjetuje da istražite zašto se opirete. Zapitajte se što vas sprječava da otvoreno poslušate partnerove prijedloge. Može biti korisno razmišljati o povratnim informacijama kao o prilici da seks bude ugodniji za vas oboje. “Povratne informacije su uistinu sredstvo za 'podmazivanje' seksualnog zadovoljstva”, kaže Litner.

Fokusiran je samo na svoj užitak

Sebičan partner može od vas tražiti da mu udovoljite onako kako on to želi i odbija isprobati nešto novo. Osim toga, može izgubiti interes za seks nakon što dobije ono što želi. “Zapamtite da se seks odnosi na obostrano zadovoljstvo i zahtijeva aktivnu pažnju da bi se to dogodilo”, kaže Litner. Također može postojati pozitivna sebičnost, kada su potrebe vašeg partnera zadovoljne pa se on želi fokusirati samo na vaše zadovoljstvo.

Možda te zanima... 10 žena otkriva što je za njih dobar seks Psiha i seks

Osjeća da ima pravo na seks

"Ako je vaš partner sebičan u krevetu, smatrat će da ima pravo na razne seksualne aktivnost, bez razmišljanja da bi seks trebao biti suradnja između vas dvoje", objašnjava Skyler. Takav stav obično će imati oko oralnog seksa, a može vas i forsirati na seks kada niste raspoloženi. Seks je važan u vezi, ali ipak mora biti sporazuman.

Može se dogoditi i suprotno, gdje se vi ili vaš partner možete povući od seksa, što također može biti sebično, jer se radi o nespremnosti da se intimnost održi živom. Skyler savjetuje da vi i vaš partner pronađete zajednički jezik i naučite raditi zajedno kako biste se intimno povezali i bili pažljivi prema međusobnim seksualnim potrebama.

Što učiniti u vezi sebičnog partnera?

U početku će vam možda biti neugodno, ali najbolji način da riješite stvari bit će jednostavan razgovor s partnerom i rješavanje sebičnosti. "Razgovarajte s njim, slušajte ga i pitajte kako to da je njegov seksualni užitak prioritetniji od vašeg", kaže seksualna terapeutkinja Jackie Golob. Važno je da ne napadate partnera i da pokušate mirno stupiti u kontakt. " Možete reći da ste razmišljali o vašem seksualnom životu i pitajte ga kako možete uravnotežiti svoje želje, seksualne potrebe, predigru i njegu nakon toga'", savjetuje Golob. Jednostavno pitanje želi li razgovarati o problemu sada ili kasnije odličan je prvi korak. Golob također napominje da je važno to učiniti bez ikakvih distrakcija.

No, ako ste pokušali s partnerom o tome razgovarati barem dva do tri puta, a on nije bio voljan razgovarati, vrijeme je da odete. "Otiđite ako osjećate da se ništa nije promijenilo i ako već neko vrijeme izražavate ovo mišljenje. Kada osjetite da se vrtite u krug, prestanite", savjetuje Golob. 

Možda te zanima... Stvari o kojima brinu žene i muškarci tijekom seksa Psiha i seks

Zbog čega je netko sebičan partner i može li se promijeniti?

Mnogo je razloga zašto bi netko mogao biti sebičan ljubavnik. "Toksična muževnost, obiteljska dinamika u kojoj se ne vidi što je zdrava veza, nedostatak privrženosti tijekom odrastanja, nedostatak emocionalne svijesti i vještina, a također i učenje kako biti u seksualnom odnosu neki su od razloga", objašnjava Golob. Različiti stilovi privrženosti, nedostatak komunikacijskih vještina i prošli nezdravi odnosi mogu pridonijeti sadašnjem sebičnom ponašanju.

Ipak, sebični ljudi i sebični ljubavnici mogu se promijeniti, ako to žele. "Ako je to individualni cilj, a osoba želi da njezina veza ili brak dobro funkcionira, učinit će sve da se promijeni", kaže Golob. Neophodna je promjena u načinu razmišljanja i trebat će se žrtvovati. Obje osobe trebaju reći što misle i točno reći što traže od partnera. "Morate dati prioritet sebi, svojoj vezi i svom seksualnom zdravlju. Ako se vi ne možete zauzeti za sebe, ne očekujte to ni od koga drugoga", dodaje Golob.

No, ponekad je u redu biti sebičniji u krevetu, ali ne bi trebalo prijeći u naviku. "U zdravoj seksualnoj vezi važno je uspostaviti ravnotežu između vlastitih želja i želja vašeg partnera. To uključuje otvorenu komunikaciju za razumijevanje međusobnih potreba i granica, kao i spremnost za pružanje i primanje užitka na obostrano zadovoljavajući način. Pristanak, poštovanje i empatija ključni su elementi u svakom seksualnom odnosu", kaže neuropsihologinja Sanam Hafeez. 

Kako biste vi ili vaš partner riješili sebičnost u krevetu, dajte prioritet predigri i obostranom zadovoljstvu. Osim toga, potrebno je i strpljenje pa uzmite vremena i nemojte žuriti sa samim činom. Dobro je razgovarati tijekom i nakon seksa kako biste razumjeli što oboje volite ili ne volite i prilagodili se po potrebi. Povratne informacije nemojte shvaćati osobno, već o tome razmišljajte kao o prilici za učenje. 

par zagrljaj intimnost Možda te zanima... 3 razloga zašto je nekima lakše imati seksualnu nego intimnu vezu Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.