Psiha i seks Moje emocije 12. listopada 2016.

Kako osjećaj srama utječe na tvoje kilograme i vlastitu percepciju?

Foto: Guliver/Shutterstock Tužna i zabrinuta žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poremećaji prehrane, koji nažalost uzimaju sve više maha, povezani su s emocijama koje mlade djevojke nose u sebi. Ugledni psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Jankomiru, dr. Hrvoje Handl održao je predavanje vezano uz emocije i važnost komunikacije.

Doktor Handl govorio je o tome koliko je važno da razumijemo sami sebe i osvijestimo emocije kako bi ujedno mogli shvatiti i tuđe emocije.

"Kada prepoznaješ svoje vibracije, lako ćeš prepoznati vibracije druge osobe", rekao je dr. Handl.

Takvo prepoznavanje vlastitih emocija je jako važno za obitelji i prijatelje osoba koja se bore s poremećajima u prehrani. Jasno je kako je svaka prosječna osoba imala periode kad je više ili manje bila zadovoljna sobom. No, vrlo se teško usredotočiti na pozitivne stvari ako društvo određuje kakvi moramo biti - u izgledu, poslu ili obitelji te nameće osjećaj krivnje ako se ne dostigne određeni uspjeh ili savršenstvo.

Stoga je važno okružiti se ljudima koji nas neće procijenjivati prema izgledu, a isto tako ljudi koji nam u životu nešto znače ne bi trebali biti oni koji su samo lijepi, već oni koji nas razumiju i s kojima možemo razgovarati.

Jesi li svjesna svojih emocija i kako one utječu na tvoj život?

Osjećaj krivnje je čest u mnogim obiteljima

Svi znamo za one trenutke kada smo, barem u mislima, svalili krivnju za naše probleme na nekog od članova obitelji. Možda majku krivimo za greške u djetinjstvu, oca jer nam nije bio podrška u određenom trenutku, braću ili sestre jer nisu htjeli dijeliti s nama. Možda nekog od članova obitelji krivimo za određeni naš neuspjeh, ali moguće je da nekoga od roditelja krivimo jer su nam nametali određene hobije, školske i poslovne uspjehe kako bi bili uspješni. No, što je savršenstvo i tko ga diktira. Što prije postanemo svjesni da savršenstvo ne postoji, to ćemo manje svaljivati krivnju na druge, ali i sebe.

Doktor Handl također napominje kako je krivnja nešto čega se svaka obitelj treba riješiti. "Ne postoji krivnja u međuljudskim odnosima, samo na sudu postoji krivnja. U međuljudskim odnosima postoji odgovornost, a sami sebi moramo biti odgovorni", rekao je doktor Handl. Sami prema sebi moramo biti odgovorni za mentalno i fizičko zdravlje i shvatiti da uspješnost u školi, na fakultetu ili poslu ne donosti nužno zadovoljstvo, sreću i zdravlje već često samo materijalne povlastice i beneficije. 

Jedno jedino pitanje koje bi si trebala postaviti već danas

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako je krivnja prerasla u nešto puno jače - osjećaj srama

Doktor Handl je na predavanju istaknuo jako važnu promjenu za suvremenog čovjeka, a to je činjenica da su društvene mreže i dostupnost informacija iz privatnog života utjecali na sve češću pojavu osjećaja srama, a iz kojeg se često javljaju poremećaji u prehrani.

"Krivnja je postajala puno prije društvenih mreža, a osjećaj srama se ranije javljao tek nakon krivnje. Danas društvene mreže i mediji postavljaju standarde koje bi morali imati, a ako ih nemamo smatra se da bi se trebali sramiti.", smatra doktor Handl. U tom slučaju, osoba koja želi poštovati standarde koji drugi nameću ne osjeća krivnju ako nije uspjela, već osjeća sram.

Patnja koju ne možemo podnijeti

Svi mi patimo od malih nogu i patnja je vrlo često ta koja nas oblikuje. Patnja djeteta može označavati nešto što se odraslim osobama možda čini nevažnim, a odnosi se primjerice na bebu koja pati jer joj roditelji ne žele više dati dudu varalicu. Patnja školaraca može biti jedinica iz ispita ili to što ima simpatiju koja ga uopće ne primjećuje. 

Sve je to dio života. Kako rastemo, naša patnje postaju sve veće, a vjerojatno i češće. Svaka faza života donosi patnju kroz koju rastemo i gradimo se. 

Doktor Handl je pojasnio kako gradimo svoj kapacitet za podnošenje patnje:

1. Součiti se s emocijama, mislima i patnjama

2. Stvoriti svoje misli (pozitivne)

3. Pričati s nekim i podijeliti patnje jer netko će ti pružiti empatiju

U toj patnji koju bi trebali podijeliti razgovarajući s bliskim osobama, možda je odgovor na naziv predavanja: A gdje je ljubav? Ljubav je ta koju bi u životu trebali težiti, a ne savršenstvo i isključivo uspjeh. 

Predavanje je organizirao Centar za poremećaje hranjenja BEA, a više o njihvim predavanjima saznaj na službenoj Facebook stranici. 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.