Psiha i seks Seks i veze 18. veljače 2017.

Prevarila sam partnera. Trebam li mu reći?

Foto: Guliver/Shutterstock Zreo muškarac nikada ne prebacuje svu odgovornost na partnericu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prevara je ozbiljna stvari i svakako nije ponašanje kojem treba težiti u vezi. Međutim, što napraviti ako se dogodi? Trebaš li reći partneru i riskirati kraj vaše veze ili šutjeti i ponašati se kao da se ništa nije dogodilo?

Odluka o tome hoćeš li priznati nevjeru ili ne nije nimalo laka. Javlja se prirodan strah da će te partner ostaviti ako sazna i želiš učiniti sve da sačuvaš vezu. S druge strane, ako mu ne kažeš mučit će te grizodušje i vjerojatno ćeš živjeti u strahu da će on jednog dana saznati i onda biti još više ljut. 

Većina muževa oprostila bi supruzi nevjeru

Što napraviti?

Prema psihijatru Scottu Haltzmanu, važno je da li se radi o jednokratnoj prevari ili već stvaraš naviku varanja: "Ako se dogodilo samo jednom ili jako davno i nema šanse da se ponovi, to je prilično snažan argument protiv priznavanja nevjere."

S druge strane, ako si varala više puta, posebno ako to postaje sve češće, to je obično znak da s vezom nešto nije u redu i o tome s partnerom moraš razgovarati.

Horoskopski znak i sklonost prevari

Kako priznati?

Haltzman preporučuje da takav razgovor obaviš u intimi doma, nikako na nekom javnom mjestu. Tako će tvoj partner moći slobodno izraziti sve svoje emocije i misli, pokazati ti svoju najiskreniju reakciju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Budi direktna. Nema smisla "pakirati" tu informaciju i uvijati se oko nje, istina je takva kakva je i kako god da mu to priopćiš, boljet će. To ne znači da si okrutna već realno pristupaš situaciji i govoriš istinu.

Nije potrebno ići previše u detalje, osim ako to partner ne traži. Ako te pita nešto o tvom ljubavniku, vašim sastancima i sl, odgovori mu. Morate ponovno izgraditi povjerenje, a jedini put do toga je iskrenost.

Naš mozak je dizajniran za nevjeru

Što nakon toga?

Kao prvo, ako si odlučila priznati partneru nevjeru i ponovno graditi vaš odnos, jasno ti je da moraš prekinuti svaki kontakt s onim drugim. 

Drugi korak je ponovno uspostavljanje povjerenja. Najbolji put prema tome je da govoriš partneru gdje se krećeš tijekom dana, s kim i sl. Ako želiš, možeš mu dati i lozinke svog maila i Facebooka da bi dokazala svoju vjernost, savjetuje Haltzman.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pojedini parovi se odlučuju i za  psihoterapiju za parove. Pomoć stručnjaka svakako može biti korisna u procesu ponovnog građenja povjerenja u odnosu.

Muškarci su vjerniji spol?

Naposljetku, najvažnije je da preuzmeš odgovornost za svoje postupke. "Reci mu da znaš da si pogriješila i da želiš raditi na vašem odnosu", preporučuje Haltzman.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      turkbar5

      Kada dođe do prevare, tada su već prije bili narušeni odnosi partnera. Ako želite graditi odnos s partnerom, znači da je prevara usputna i kratkotrajna, mislim da je vrlo sebično priznati i time opteretiti partnera. Sebično je svoj osjećaj krivnje prebaciti na partnera. Treba se usmjeriti na izgradnju boljeg odnosa i na dobre stvari. Ako ne želite odnos s partnerom onda treba priznati i otići iz te veze.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.