Psiha i seks Moje emocije 10. veljače 2020.

Snaga vrlina je golema, a nalazi se u svakome od nas

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što povezuje pojmove kao što su pravednost, iskrenost, timski rad, upornost, opraštanje i poniznost? Možda ste već sami zaključili: to su vrline. Iako se te riječi spominju gotovo svakodnevno, njihova se snaga izgubila te danas, kada se sredstva za život stječu na drugačiji način, zvuče vrlo idealistički.

Svi bismo ih željeli posjedovati, ali malo će nas ulagati u njih jer (pogrešno) smatramo da se rodimo s vrlinom koja je, pukim slučajem, u nas izraženija.

Vrlinama do sreće u životu?

No, mudraci i filozofi vrline spominju u sasvim drugom svjetlu te nam već stoljećima pokušavaju skrenuti pozornost na njih kao sredstvo kojim ćemo postići sreću u životu. Vrline često zanemarujemo jer njihovo razvijanje ovisi o društvu i vremenu u kojem živimo. Ako je vanjski pritisak za stjecanjem ugleda i bogatstva na načine suprotne vrlinama, tako će se i pojedinac početi ponašati. Pogledajmo samo primjer naše zemlje. Političari koji bi trebali voditi državu premazani su svim mastima te bismo se svojski trebali potruditi da pronađemo makar i naznaku vrline u kojem od njih. Ipak, kaže nam autor izvrsne knjige „Snaga ljudskih vrlina”, Nikola Greb, nije sve tako crno.

 | Author: PR Foto: PR

Stil pisanja je zabavan i vodi nas do Konfucija i Bude

Kao mladi psiholog (rođ. 1993.) i istraživač poticajnih tendencija u ljudskome duhu, Nikola je počeo proučavati literaturu iz davnina kako bi pronašao korijene vrlina i njihov značaj tada. Tako je prvi dio svoje knjige posvetio upravo osvrtu na vrline kroz povijest te ih provukao kroz filter moderne znanosti i humanizma. Stil pisanja je zabavan i toliko daleko od suhoparnog kao vrlina „smisao za humor”. Korak u prošlost odvest će nas to Konfucija, Bude, grčkih filozofa, te mnogima zanimljivih kršćanskih vrlina. U vrlo kratkim poglavljima, autor nam daje puno više nego što se isprva može činiti. Također, klasificirao je vrline te je svakome nedvosmisleno jasno o čemu se radi.

Autorov je pristup – iako je svjestan da pleše između nauke i umjetnosti – znanstven: „Današnji, moderan okvir za proučavanje ljudskih vrlina sastoji se od 24 vrline grupirane u šest snaga te se razlikuje od prijašnjih filozofskih i religijskih kategorizacija po tome što se temelji na znanstvenim istraživanjima.” Ako niste znali s koliko vrlina raspolažete, eto, sad znate. A kada čitate ovu knjigu, shvatite da su to 24 moćna alata koji vam doista mogu promijeniti život.

Jasnoća Grebova pristupa očituje se i u tome što se on posvećuje baš svakoj od vrlina, dajući joj cijelo zasebno poglavlje. Autora ovog teksta knjiga je na neki način podsjetila na nekadašnji veliki hit Alaina de Bottona „Utjehe filozofije” što je čini: a) rijetkim postignućem, b) prigodnom za sve razine obrazovanja, c) iznimno nadahnutom. Uživajte u ovoj knjizi u izdanju Planetopije i svojim budućim vrlinama. 

Možda te zanima... Oprah Winfrey daje 5 životnih mudrosti koje možeš primijeniti odmah Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.