Psiha i seks Seks i veze 16. lipnja 2023.

Neugodne posljedice učestalih i intenzivnih spolnih odnosa

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prosječna odrasla osoba ima spolni odnos 54 puta godišnje, to jest jednom tjedno, prema studiji objavljenoj u Archives of Sexual Behavior 2017. Ako je vaš osobni prosjek puno veći, možda se pitate, koliko seksa je previše i koje su posljedice preučestalog spolnog odnosa?

"Definicija čestog seksa je varijabilna, a glavni kriterij je osobno zadovoljstvo. Međutim, treba prepoznati neke znakove koji ukazuju na to da bi možda trebala svom tijelu dati predah od seksa", kaže Rebecca C. Brightman, dr. med., prof. ginekologije i reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu u New Yorku za Health.

Rizici koji dolaze s čestim spolnim odnosima

Glavna fizička opasnost od previše seksa je prekomjerno oticanje rodnice i stidnih usana, kaže Sherry A. Ross, stručnjakinja za zdravlje žena u Santa Monici u Kaliforniji. "Uz puno seksualne stimulacije, rodnica i stidne usne napune se krvlju, a to može dovesti do pretjeranog oticanja i boli kod seksualnog kontakta", objašnjava ona.

Dugotrajni seksualni odnosi također mogu uzrokovati isušivanje prirodnog podmazivanja rodnice, što može dovesti do trenja i boli. "Ako niste imali pravu količinu predigre kako biste se seksualno uzbudili, rodnica će biti suha - što će seks učiniti bolnim kad penis ili prsti uđu u rodnicu", kaže dr. Ross. Ističe da se suhoća rodnice može pojaviti i u žena u menopauzi, što rezultira osjećajem žarenja u rodnici tijekom spolnog kontakta. Ako vam se to događa razmislite o upotrebi lubrikanata.

Možda te zanima... Ovisnost o seksu: Izmišljotina ili stvarnost? Psiha i seks
 

Muškarci također mogu iskusiti sličnu nelagodu kad pretjeraju, ističe dr. Ross. "Penis može biti bolan i oticati, a muškarac može imati poteškoća s mokrenjem." Češći spolni odnosi  donose rizik od infekcija mokraćnog mjehura i rodnice. To je zbog narušavanja prirodne pH ravnoteže rodnice, objašnjava dr. Ross, kada bakterije iz rodnice i anusa pronađu svoj put u mokraćni mjehur. Kako biste to spriječili, isprazni mokraćni mjehur nakon seksualnog odnosa. U nekim slučajevima, zbog nuspojava prilikom puno seksa ljudi zatraže liječničku pomoć. Ako imate bilo kakav abnormalni iscjedak, neobično ili trajno krvarenje, bol prilikom mokrenja ili neprestanu bol u vulvi, obavezno odite na pregled.

Ali, ako je jedino što ti je seks ostavio osjećaj zadovoljstva (i možda malo umora), nema razloga zbog kojeg ne bi mogla nastaviti dalje. "Komunikacija je vitalna u vezi - posebno tijekom odnosa. Iskrenost i ugoda s partnerom osiguravaju zdrav i zadovoljavajući seksualni odnos. Slušaj svoje tijelo cijelo vrijeme", dodaje dr. Brightman. Ako osjetite da nešto nije uredu - bilo da ste imali spolni odnos jednom u tjedan dana ili treći krug u 24 sata, zaustavite se i razgovarajte o tome s partnerom. Ako vam se čini da pretjerujete, napravite pauzu dan ili dva.

Možda te zanima... Ovisnica o seksu otkriva što joj je konačno pomoglo da se izliječi Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.