Zdravlje 03. siječnja 2024.

10 kratkih poteza za bolje zdravlje i odnose, dokazano djeluju!

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrav život ne treba biti kompliciran, bilo da je riječ od mentalnom ili fizičkom zdravlju.

Male promjene mogu napraviti veliku razliku u tome kako se osjećate, a jednostavni testovi i navike mogu ponuditi iznenađujuće uvide u vaš život. Evo 10 najboljih zdravstvenih trikova su obilježili 2023., a mogu vam pomoći.

11 minuta hodanja dnevno poboljšava zdravlje

Prema istraživanju objavljenom u British Journal of Sports Medicine koje je provedeno na 30 milijuna ljudi, hodanje najmanje 11 minuta svaki dan moglo bi smanjiti rizik od preuranjene smrti za gotovo 25 %. Tih 11 minuta također je smanjilo rizik od srčanih bolesti za 17 % i od raka bilo koje vrste za 7 %. Za određene vrste raka, uključujući mijeloičnu leukemiju, mijelom i neke vrste raka želuca, rizik je pao za čak 26 %.

Prema jednoj drugoj studiji 8000 koraka jednom ili dva puta tjedno može biti dovoljno da bi se značajno smanjio rizik od smrti tijekom 10 godina. 

Čučnjevi uz zid mogu sniziti krvni tlak

Tjelovježba može sniziti krvni tlak bez lijekova, pa stručnjaci pozivaju liječnike da je prepišu osobama s hipertenzijom. Ali kakva je tjelovježba najbolja? Prema pregledu studija riječ je o izometrijskoj vježbi, pri kojoj stavljate mišiće u napetost bez kontrakcije, posebice čučanj uz zid. Četiri čučnja uz zid u trajanju od dvije minute s odmorom između svakog od jedne do četiri minute tri puta tjedno mogli bi smanjiti krvni tlak. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Čučnjevi uz zid mogu sniziti krvni tlak

Isprobajte test sjedni-ustani da vidite koliko ste zdravi

Započnite u stojećem položaju, zatim sjednite prekriženih nogu na tlo i nakon toga ponovno ustanite. Sve to napravite bez korištenja ruku. Reumatologinja Natalie Azar objašnjava za Today da je ovaj test učinkovit pokazatelj zdravlja jer morate imati dobro kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost te snagu tijela i nogu da biste ga mogli izvršiti.

Sok od višanja može vam pomoći da zaspite

Nakon što je postao viralan na TikToku, stručnjaci su za Today rekli da bi vam sok od višanja mogao pomoći da zaspite, ali samo nakon provjere s liječnikom. Prema klinici Cleveland, kisele višnje sadrže melatonin i triptofan koji pomažu kod spavanja jer povećavaju količinu melatonina u tijelu. Prema nekoliko malih studija, odrasle osobe koje su navečer pile sok od višnje duže su spavale. Ako ovaj trik želite isprobati, nutricionistica Bonnie Taub-Dix preporučuje sok od kiselih višanja koji ne sadrži dodani šećer uz konzumiranje hrane koja može izazvati san, poput sira (sadrži visoki udio triptofana) ili badema (sadrži visoki udio melatonina).

višnje Možda te zanima... Namirnice bogate melatoninom, dodajte ih u prehranu za bolji san Hrana

Sok od kiselih krastavaca protiv grčeva u mišićima 

Sportaši ponekad tijekom intenzivnih treninga piju sok od kiselih krastavaca kako bi ublažili grčeve u mišićima. Kiselina koja se nalazi u tom soku pokreće živčani refleks u grlu koji šalje signal niz leđnu moždinu da grč prestane. Sljedeći put kad osjetite grč u mišićima, pokušajte popiti žlicu soka kiselih krastavaca na bazi octa kako biste osjetili olakšanje. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Jedna žlica soka od kiselih krastavaca na bazi octa može pomoći u ublažavanju grčeva

Tiho hodanje može vam pomoći da se osjećate smirenije 

Riječ je o brizi za mentalno zdravlje koja uključuje odlazak u šetnju prirodom, bez ometanja i gužve. "Ideja je da budete svjesni svakog udisaja i svakog koraka, slušate zvukove prirode oko sebe, osjećate zahvalnost za sunce koje ljubi vašu kožu i iskoristite vrijeme za razmišljanje", kaže za Today Lalah Delia, autorica knjige o svjesnosti Vibrirate Higher Daily.

Možda te zanima... Ako želite da vam vježbanje postane navika, držite se ovih sedam savjeta Fitness

Koje alkoholno piće je "najzdravije"?

Prema Svjetskoj zdravstvenog organizacija, bilo koja količina alkohola nije zdrava. Ali ako odlučite piti alkohol u umjerenim količinama, odaberite čašu šampanjca ili pjenušavog bijelog vina jer sadrži samo 100 kalorija. Osim toga, suho bijelo vino i suhi pjenušac nemaju dodanog šećera kao mnoga druga pića. 

Zaustavite debljanje u srednjim godinama jednostavnom zamjenom

Istraživači su otkrili da škrob predstavlja veći problem od šećera kada je u pitanju debljanje nakon 40. godine. Kako biste to izbjegli, birajte kvalitetnije ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica, voća i povrća bez škroba. 

Test s pticama može pokazati koliko će vaša veza trajati

Test koji je postao viralan na TikToku uključuje pokazivanje ptice partneru i promatranje njegove reakcije. Ako reagira s iskrenim zanimanjem ili je na bilo koji način znatiželjan zašto obraćate pozornost na pticu, postoji šansa da je vaša veza snažna i da će biti dugotrajna. Međutim, ako je vaš partner nezainteresiran, vaš odnos je navodno manje zdrav.

Riješite se nereda uz švedsko čišćenje prije smrti

Ovaj trik idealan je za novu godinu koja simbolizira novi početak i odricanje od starih navika i stvari koje vas opterećuju. "Ideja je da ne bismo trebali ostavljati brdo smeća za sobom samo da bi ga se naši voljeni morali riješiti nakon naše smrti", objasnila je švedska umjetnica i autorica Margareta Magnusson, koja je osmislila ovaj koncept za osobe starije od 50 godina. Prilikom čišćenja, mnogi se teško rješavaju stvari koje im zaista ne trebaju jer imaju sentimentalnu vrijednost. Ako je to slučaj i kod vas, Magnusson savjetuje da fotografirate te stvari, budete zahvalni na njima i jednostavno ih pustite. 

Pospremanje Možda te zanima... Očisti svoj dom japanskom metodom Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.