Zdravlje 27. studenoga 2023.

Ova 3 dijela tijela mnogi zaboravljaju oprati

pupak trbuh
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se možda čini da je tuširanje instinktivno i nešto što svi učinkovito radimo, nova studija je pokazala da to baš i nije tako.

Osim što su vam roditelji ili bake stalno govorili da morate prati ruke, možda su vas podsjećali da ne zaboravite i na druge dijelove tijela poput ušiju, nogu ili pupka. Istraživače sa Sveučilišta George Washington (GW) zanimalo je jesu li upravo ti savjeti prijašnjih generacija utjecali na naše zdravlje i higijenu. Zbog toga su odlučili testirati takozvanu "hipotezu bake", a u nastavku saznajte zašto biste trebali obratiti pažnju na ova tri zanemarena dijela tijela tijekom tuširanja. 

Što je "hipoteza bake"?

Kada je Keith Crandall, doktor znanosti i profesor biostatistike i bioinformatike na Sveučilištu GW, bio dijete, njegova je baka govorila da tijekom tuširanja ili kupanja treba oprati kožu i iza ušiju, između nožnih prstiju i u pupku. Upravo su te upute njegove bake bile temelj za istraživanje, a Crandall i njegov tim to su nazvali "hipoteza bake". Prema toj hipotezi mnogi ne peru ova tri dijela tijela jednako često kao što to čine s kožom na, primjerice, rukama i nogama. Kao rezultat toga, ovi dijelovi tijela mogu sadržavati različite vrste bakterija, uključujući neke koje bi mogle negativno utjecati na zdravlje.

Istraživači su analizirali briseve kože 129 studenata i otkrili su da da su mikrobi iz područja koja se obično redovito peru - u ovom slučaju, podlaktice i listovi - bili raznolikiji i potencijalno dio zdravijeg mikrobioma od uzorka iza ušiju, između nožnih prstiju i unutar pupka. Crandall i njegovi kolege objašnjavaju da kada se vlažna, masna područja tijela poput ovih ne peru dovoljno često, to određenim nepoželjnim mikrobima daje priliku da promijene cijeli mikrobiom, što može potencijalno rezultirati kožnim bolestima poput ekcema ili akni. 

"Pranjem se rješavate prljavštine, mirisa i alergena koji su se nakupili na vašoj koži tijekom dana, ali također uklanjate mrtve stanice kože s vašeg tijela, znoj i prirodna ulja koja se nalaze na vašoj koži. Vaša koža također može biti domaćin nekim bakterijama, virusima ili gljivicama, stoga je pranje tih područja važno za čišćenje vaše kože", rekla je za Real Simple liječnica obiteljske medicine Laura Purdy.

Evo kako pravilno možete očistiti ove često zanemarene dijelove tijela.

Iza ušiju

Dermatologinja Stacey Tull objašnjava da se iza ušiju nakuplja sebum, mrtve stanice kože te prljavština, a sve to može iritirati kožu. "Nakupljanje tih mrtvih stanica kože može uzrokovati kroničnu upalu kože poznatu kao seboroični dermatitis, stanje koje je slično peruti na tjemenu", dodaje Tull. Zbog seboroičnog dermatitisa mogu se stvoriti bijele ili žute ljuskice na tjemenu i iza ušiju pa ta upaljena područja mogu svrbjeti i može doći do ljuštenja. "Svako upalno stanje kože može dovesti do oštećenja u prirodnoj kožnoj barijeri, dopuštajući bakterijama da uđu i uzrokuju infekcije", kaže Tull.

Ako ne perete redovito kožu iza ušiju, Purdy kaže da koža može postati osjetljiva ili nadražena te da se može razviti i ekcem. Dodaje da se posebno osobe s probušenim ušima trebaju posvetiti čišćenju tog područja kako bi izbjegli infekcije. Osim sebuma i mrtvih stanica kože, znojne žlijezde iza ušiju proizvode znoj pa kada je on izložen bakterijama, može se s vremenom razviti neugodan miris.

Ne postoji posebna metoda ili proizvod kojim trebate čistiti kožu iza ušiju, a Tull preporučuje korištenje bilo koje vrsta sapuna na koju je vaša koža navikla. Purdy napominje da je dovoljno vršcima prsiju lagano trljati kožu iza ušiju kako bi ju učinkovito očistili.

Kosa2 Možda te zanima... Svrbež i prištići na vlasištu, dermatologinje navode česte uzroke Zdravlje

Između nožnih prstiju

Tull napominje da se između nožnih prstiju nakupljaju mrtve stanice kože i prljavština, a ako se ne peru redovito, mogu nastati gljivice na noktima. Purdy također ističe da se stopala često znoje, a budući da nošenje cipela zadržava taj znoj, to može rezultirati rastom bakterija i gljivica. "Mogli biste razviti atletsko stopalo, gljivičnu infekciju kože koja se obično javlja između prstiju. Stopala mogu svrbjeti i ljuštiti se, a na koži se može pojaviti osip ili oštećenja”, objašnjava Purdy.

Također može doći i do bakterijskog dermatitisa ili celulitisa (bakterijske infekcije kože koja se može proširiti uz nogu). “Posebno je važno da dijabetičari peru stopala i kožu između nožnih prstiju jer su skloniji kožnim infekcijama”, napominje Tull.

Pranje između nožnih prstiju također je prilično jednostavno. Prema Tull, to biste trebali činiti kad god se tuširate, a idealno bi bilo svaki dan ili dva. Za pranje stopala možete koristiti ono što inače koristite za pranje tijela, a nemojte zaboraviti promijeniti čarape i oprati nošene jer se na njima može nakupiti mnogo bakterija. 

stopala Možda te zanima... Gljivice na noktima i stopalima: Zašto kreme pa čak ni laser nisu dovoljni za izlječenje Zdravlje

Unutar pupka

Osim što je taman i vlažan, pupak također ima višestruke kožne nabore, što je, kaže Purdy, idealno okruženje za nakupljanje mrtvih stanica kože, znoja i drugih mikroorganizama, poput bakterija i gljivica. Sve to može uzrokovati neugodni miris, ali i infekcije među kojima su najčešće infekcije stafilokokom i gljivične infekcije. "Ovo područje može postati izrazito nadraženo, inficirano, upaljeno, crveno, može svrbjeti, te može čak nastati krasta", dodaje Purdy. 

Tull kaže da bi čišćenje pupka svaki dan ili dva trebalo bi biti dovoljno, dodajući da nije potreban poseban sapun. Ako imate osjetljivu kožu ili stanja poput ekcema, Purdy preporučuje korištenje sapuna za vaš određeni tip kože, a oni s piercingom na pupku trebaju njegovati to područje i redovito ga prati. 

Kako biste učinkovito očistili pupak, nježno protrljate unutrašnjost pupka sapunom, a zatim isperete. Možete koristiti i štapić za uši, ali Tull napominje da ne smijete agresivno čistiti, odnosno "kopati" po pupku s vrhom štapića kako ne biste oštetili kožu.

Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih tvoj pupak čudno miriše Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.