Zdravlje Simptomi i pomoć 27. prosinca 2017.

5 pogrešnih stvari koje radiš kada si prehlađena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško dišeš, kišeš, kašlješ, ulovila te je prehlada, očajna si i želiš što prije ozdraviti. Misliš da ćeš uzimanjem više lijekova prije suzbiti prehladu, a zapravo su naša tijela spremna na svoj način sama se obraniti od infekcije.

Pročitaj pet pogrešaka koje sigurno radiš u pokušaju da što brže “otjeraš” prehladu.

Pretjeruješ s lijekovima

Upravo si popila lijek da ublažiš bol u grlu, prošlo je već 15 minuta i ništa se ne događa. Zašto ne uzeti još jedan? Ovo je potpuno pogrešno razmišljanje. Treba imati na umu da većina lijekova počinju djelovati tek nakon najmanje pola sata od uzimanja. Problem je u tome što kada si prehlađena, nestrpljivost prevlada jer želiš da iritacija i bolovi što prije prođu. Moraš se naučiti suzdržati i biti strpljiva. Unosom više lijekova nego što je potrebno nećeš učiniti ništa, osim prouzrokovati neke druge simptome.

Možda te zanima... Kura zlatnim medom za prevenciju i liječenje simptoma prehlade Zdravlje

'Pušeš' nos prejako

Normalno je da ovo radiš kada si prehlađena, ali nos ne trebaš ispuhivati prečesto. Stalnim 'puhanjem' nosa, nosnu tekućinu možeš dovesti do sinusnih šupljina. U nosnoj tekućini nalaze se različite bakterije i virusi, a kada završe u sinusnim šupljinama, mogu izazvati infekciju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na poslu pretjeruješ s kavom

Možda misliš da će ti kava osigurati veliku količinu energije i pomoći ti 'izgurati' cijeli dan. Tvome izmorenom tijelu je potreban odmor i hidratacija kako bi se što prije oporavilo. Kava ti neće pomoći, osim što će isušiti tvoj organizam i tijelo.

Možda te zanima... 7 načina kako izbjeći virozu na poslu u sezoni prehlada i upala Zdravlje

Liječiš se samostalno

Svatko od nas ima malu kućnu apoteku i kada se prehladi, odlazak doktoru je na posljednjem mjestu. Nemoj se oslanjati na svoje znanje o prehladama i informacije na internetu već posjeti liječnika. Nikada ne znate je li u pitanju prehlada, bakterijska infekcija ili nešto treće.

Koristiš kapi za nos duže nego što se preporučuje

Kada je nos začepljen, stalno posežemo za bočicom kapi. Djelovanje kapi je vrlo kratko, pa tako nikada ne možemo skroz 'prodisati'. Njihova svrha je olakšavanje simptoma prehlade, a ne izlječenje. Ako koristiš kapi duže od tri dana, riskiraš dobivanje upale sluznice nosa.

Možda te zanima... Imunitet: Hrana zbog koje si sklonija prehladama i gripi Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.