Zdravlje 18. listopada 2023.

7 manje poznatih simptoma menopauze, gubitak mirisa i okusa su među njima

miris
Foto: Unsplash Nekim ženama u menopauzi oslabi osjeti mirisa i okusa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste tijekom menopauze izgubili osjete okusa i mirisa i pitali ste se o čemu se radi, niste jedini. Iako promjene ovih osjeta često povezujemo s prehladom, gripom i covidom, njihov gubitak može uzrokovati i menopauza.

Srećom, razgovor o perimenopauzi i menopauzi porastao je posljednjih nekoliko godina pa dolazi do razbijanja tabua oko tema kao što su valunzi i mentalno zdravlje. Ipak, još uvijek postoji malo informacija o manje poznatim simptomima, posebno onima koje biste lako mogli zamijeniti s nekim drugim zdravstvenim stanjima. 

U nastavku pročitajte kojih se 7 neobičnih simptoma može pojaviti tijekom perimenopauze i menopauze. 

Gubitak okusa i mirisa

Nutricionistica i specijalistica za žensko zdravlje Emma Bardwell potvrđuje da tijekom menopauze može doći do gubitka osjeta okusa i mirisa. "Za početak, estrogen je povezan s proizvodnjom sline, pa kada razina hormona padne, ženama se usta mogu sušiti, a budući da je slina važna za stimulaciju okusnih pupoljaka, suha usta mogu utjecati na okus hrane", objasnila je za Womanadnhome

Prema istraživanju, više od jedne od tri žene doživi ovakve senzorne promjene. Njih 46 % je prijavilo promjenu mirisa, a 42 % je prijavilo promjenu okusa. Međutim, oko 91 % žena nije bilo svjesno da je to uobičajeno tijekom faza menopauze piše Womanandhome. 

Možda te zanima... 5 mitova o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati Zdravlje

Živi snovi i noćne more

Zbog promjena u hormonima, menopauza utječe i na cikluse spavanja. Nesanica i nemogućnost brzog usnivanja dobro su poznati simptomi, ali mnoge žene u menopauzi također prijavljuju promjene u svojim snovima.

Fizioterapeutkinja Sammy Margo objašnjava da smanjeni estrogen i progesteron mogu dovesti do povećanja REM faze sna. "Tijekom ovog ciklusa spavanja, bit ćete bliži buđenju, zbog čega će vaši snovi biti živopisniji. To može značiti sanjanje u vrlo specifičnim bojama i sve slike koje vidite mogu izgledati vrlo svijetle."

Margo dodaje da će također postojati veća razina detalja u usporedbi s drugim snovima. Vaš bi se san mogao činiti gotovo realnim i možete iskusiti širok raspon osjeta, kao što su dodir, okus, miris i zvuk.

Ne samo da ti snovi mogu biti vizualno živopisniji i u nekim se slučajevima mogu pretvoriti u lucidne snove, već mogu postati i neugodni. Maria (44), iz Edinburgha, trenutno se nosi sa živopisnim snovima u perimenopauzi. "Tijekom pet dana prije menstruacije sanjam vrlo eksplicitne snove. One mogu varirati od vrlo detaljnih i često jezivih scena ubojstava do pornografskih, nemam pojma zašto", opisala je za Womanandhome.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zbog promjena u hormonima, menopauza utječe na cikluse spavanja

Suha usta

Menopauza može brzo preuzeti neke od svakodnevnih funkcija tijela pa se mogu javiti novi problemi, među njima i suha usta. Prema riječima liječnice opće prakse i specijalistice za žensko zdravlje, dr. Sarah Jenkins, suha usta su zapravo prilično uobičajena. 

"Mnoge žene tijekom menopauze imaju sindrom pečenja u ustima. Zabrinute su da im možda nedostaje vitamina B12 ili folata, ili imaju osjećaj da im je jezik odjednom postao veći i bolan." Međutim, to može biti posljedica smanjenja estrogena, ključnog hormona za usta i žlijezde slinovnice.

Ako se borite sa suhim ustima, Jenkins predlaže da prvo odete liječniku kako biste provjerili nedostaju li vam neke hranjive tvari. Međutim, ako su vaša suha usta nuspojava menopauze, kaže da je najbolje piti puno vode i tekućine. 

Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje

Kandidijaza

Kada je riječ o koži u kasnijoj životnoj dobi, puno je faktora koji mogu početi utjecati na nju, a jedan od njih je menopauza. Možda ste otkrili da menopauza utječe na vaše samotamnjenje ili su vam se pojavile akne. No, ne mora biti zahvaćena samo koža na vašem licu.

"Kandidijaza (gljivična infekcija) i lichen planus/sclerosus (kožne bolesti) nažalost su česti simptomi koji se rijetko prijavljuju. Kako se koža mijenja zbog pada razine estrogena u vašem krvotoku, ne proizvodite toliko kolagena i elastina da biste održali zdravu i elastičnu kožu. To utječe na cijelo vaše tijelo jer je koža najveći organ", objasnila je Jenkins. 

Ulaskom u menopauzu dolazi i do skraćivanja vaginalnog kanala. Koža vaginalnih zidova može postati tanja i može izgubiti svoju prirodnu podmazanost s iznenadnim nedostatkom prirodnog iscjetka. Sve ove promjene mogu brzo dovesti do problema poput genitalne kandidijaze i drugih vaginalnih problema. Iako ovo može biti zabrinjavajuće i uvijek biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti, to je potpuno normalan simptom menopauze.

Naleti hladnoće

Naleti vrućine česta su pojava tijekom menopauze, ali naleti hladnoće također mogu biti problematični. "Jedan od neuobičajenih simptoma menopauze, s kojima se i sama nosim, jest hladno znojenje. Umjesto valova vrućine pri kojima biste osjećali toplinu unutar vašeg tijela što rezultira znojenjem, zbog valova hladnoće imate osjećaj kao da se ne možete zagrijati", objasnila je nutricionistica Adele Johnston.

Kako biste se zagrijali tijekom naleta hladnoće, Johnston preporučuje da se slojevito oblačite, čak i tijekom vrućih dana. "Obično nosim termofore, deke, pa čak i termo čarape kada mi je previše hladno", dodala je.

Lomljivi nokti

Slično kao i koža, zdravlje vaših noktiju može se pogoršati od samog početka perimenopauze. Ako ste možda imali čvrste nokte koji su brzo rasli, oni odjednom mogu postati lomljivi. "Tijekom perimenopauze i menopauze nokti mogu postati tanki ili mekani, što znači da mogu lakše pucati. Vaši nokti izgrađeni su od proteina koji se zove keratin, koji im daje strukturu i pomaže da ostanu čvrsti. Estrogen pomaže u proizvodnji keratina, pa kada su razine niže, vaši nokti mogu biti podložniji lomljenju", objasnila je dr. Louise Newson, liječnica opće prakse i specijalistica za menopauzu.

Maria je problem svojih lomljivih noktiju riješila trajnim lakom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Nokti su tijekom perimenopauze i menopauze slabiji i podložniji lomljenju

Vrtoglavica

Prema dr. Rebecci Tomlinson, liječnici opće prakse i stručnjakinji za menopauzu, oko 25 % žena opisuje vrtoglavicu kao jedan od simptoma perimenopauze. "Nije u potpunosti poznato zašto se to događa, ali smatra se da estrogen igra ulogu unutar unutarnjeg uha i simptoma ravnoteže tako da fluktuacije ovog hormona također mogu uzrokovati fluktuacije ravnoteže", objasnila je za Womanandhome.

Međutim, uvijek se savjetujte s liječnikom ako imate redovite vrtoglavice, osobito ako dođu iz vedra neba. Postoje i druga stanja koja bi mogla uzrokovati ovaj simptom uključujući niski krvni tlak, dehidraciju i stres.

žena Možda te zanima... "Mislila sam da imam rak vrata maternice, a bila je to menopauza" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.