Zdravlje Prirodno liječenje 12. siječnja 2018.

7 pripravaka na bazi đumbira protiv 7 tegoba

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Đumbir se obilno koristi u azijskoj kuhinji, a kao ljekovita biljka, osobito se preporučuje protiv zimskih bolesti i mučnine te za jačanje imuniteta. Bez obzira radiš li čaj ili smoothie, imaj na umu da, želiš li iskoristiti njegovu ljekovitu moć, moraš koristiti barem centimetar njegova korijena, a ribanjem se otpušta više aktivnih sastojaka nego sjeckanjem i rezanjem.

Za mršavljenje - pomiješaj po 30 grama cimeta, klinčića i đumbira i pij pola sata prije obroka pola male žlice ove mješavine, razmućene u decilitru vode.

Protiv trudničke mučnine - đumbir je jedna od rijetkih biljaka koje su prikladne za upotrebu u svim stadijima trudnoće. Dodaj ga jelima ili svakodnevno pij čaj od đumbira.

Kod prehlade - pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav i pomaže pri mršavljenju. Pij ga dva puta na dan.

Možda te zanima... Hrana i napitci koji skraćuju trajanje viroze i prehlade Hrana

Protiv bolova u mišićima - pomiješaj u jednakom omjeru temeljno ulje (bademovo, sezamovo) i iscijeđeni đumbirov sok. Dobro promiješaj i masiraj bolno područje dok ne dođe do olakšanja tegoba.

Protiv prhuti i opadanja kose - pomiješaj žlicu naribanog đumbira i žlicu maslinova ulja. Nanesi na vlažnu kosu i desetak minuta masiraj vlasište. Potom ostavi da maska djeluje još dvadesetak minuta i na kraju ju isperi mlakom vodom.

Možda te zanima... Jednostavan test s čašom vode: otkrij koliko je zdrava tvoja kosa! Ljepota i relax

Protiv menstrualnih tegoba - kod izostanka mjesečnice čajnu žlicu (suhog) đumbira u prahu razmuti u pola litre vrele vode. pripremi po jednu šalicu toplog čaja (polagano piti) 3 do 4 puta na dan. U kombinaciji s kamilicom i peršinom, suhi đumbir može pomoći i kod upale jajnika.

Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Zdravlje

Napitak za čišćenje krvi - protiv kolesterola u sokovniku pripremi sok od pet mrkvi, pola jabuke, komada đumbira (oko 1 cm) te svežanj peršina.Pij ujutro ili kao zamjenu za međuobrok. Ovaj ukusni napitak također opskrbljuje tijelo vitaminima, olakšava oslobađanje od toksina i jača imunitet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.