Zdravlje 02. travnja 2021.

Četiri razloga zašto bi ovog trena trebala skinuti grudnjak i prestati ga nositi zauvijek!

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ne možeš zamisliti da ti dan prođe i da iz kuće izađeš bez ovog odjevnog predmeta, koji je mnogim ženama neudoban, razmisli ponovno.

Grudnjaci možda i nisu bezazleni kao što se čine - osim što uzrokuju nelagodu, oni mogu i biti skupi te mogu nadražiti kožu i uzrokovati ozlijede ili osipe. Bez obzira jesu li oni čipkasti, sportski ili oni bez naramenica, većina ih je neudobna, a društvene norme ne bi trebale stajati na putu tvojoj slobodi i izboru želiš li ga nositi i kako se zbog njega osjećaš. 

Osim toga, dokazano je i da oni utječu na zdravlje dojki. Zbog toga, donosimo ti četiri valjana razloga zbog kojih bi se trebala zapitati kada i koliko dugo ćeš nositi grudnjake.

Možda te zanima... Nošenje grudnjaka uzrokuje rak dojke - mit ili činjenica? Zdravlje

Grudnjak sprečava prirodan i privlačan oblik dojke

Stalno nošenje grudnjaka oslabljuje mišiće dojke i čini ih opuštenima. Prirodna potpora stoga prestaje funkcionirati. Anatomski su grudi prekrivene tankom elastičnom kožom i poduprte ligamentima, ali ako cijelo vrijeme nosiš grudnjak, mogla bi osjetiti blagu nelagodu na tom području jer ligamenti dojke s vremenom će prestati djelovati kao prije. No, prirodna elastičnost kože povećat će se kad prestaneš nositi grudnjak.

Uz to, ispod grudnjaka obično se skuplja znoj i nečistoća koji mogu utjecati na razvoj infekcije ili prištića. Zato je važno što više paziti na higijenu tijekom toplijih mjeseci ili ih kompletno izbaciti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Loša je navika danima nositi isti grudnjak bez pranja jer to može dovesti do mrlja i postojanih mirisa, kao i iritacije kože, osipa ili infekcija kože

Istraživanja su pokazala vezu između grudnjaka i razvoja benignih fibrocističnih kvržica

Istraživači su dokazali da zaista postoji veoma jaka veza između nošenja (neudobnih i nekvalitetnih) grudnjaka i razvoja kvržica na grudima. Gotovo 90 posto žena s dijagnozom fibrocističnih promjena osjetilo je poboljšanje kada su prestale nositi grudnjak.

Možda te zanima... Je li nošenje grudnjaka povezano s rakom dojke plus vježbe za podizanje grudi Fitness

Remenje grudnjaka može uzrokovati bolove u ramenima i leđima

U jednom istraživanju, pacijenticama je bio savjetovano da prestanu nositi grudnjake i analiziraju osjećaj u svojim mišićima. Na kraju, u zaključku je navedeno kako je 79 posto žena prijavilo pozitivna iskustva vezana uz svoje mišiće, odnosno osjetile su olakšanje kada su u pitanju bolovi u leđima svega nekoliko dana nakon prestanka nošenja grudnjaka. 

Bez obzira na to koliko je dobar ili skup tvoj grudnjak, velika je vjerojatnost da će on ostaviti tragove na koži i da će te barem na jednom dijelu stiskati i uzrokovati ti nelagodu, prenosi Bright Side. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prirodna masaža za slobodne grudi

Kad hodaš bez grudnjaka, grudi se pomiču i dolazi do prirodne masaže i relaksacije tih mišića i tkiva oko njih. To će ublažiti napete veze u mišićima i poboljšati cirkulaciju te "spriječiti ili liječiti" upale. Limfa je važna tekućina u našem tijelu jer pomaže u uklanjanju bakterija, abnormalnih stanica i drugih stvari. Uklanjanjem grudnjaka stimulirat ćeš njezin protok, ali i cirkulaciju općenito, što će pomoći tvojoj koži da bude čvršća. 

 Većina žena zna kakvo je to veliko zadovoljstvo skinuti grudnjak nakon dugog (radnog) dana. Odmah nakon što se to učini, slijedi slatki osjećaj slobode. Stoga, uživaj u njemu cijeloga dana!

Možda te zanima... Sedam znakova koji ti govore da nosiš pogrešnu veličinu grudnjaka Ljepota i relax
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar ivica915cmpenis
      ivica915cmpenis

      ja sam za to i jasam reka svojoj djevoki da skine grudnjak i da ga baciu smeće i poslusalame i vec 2 g ne nosi grudnjaka i super joj je jer ima srednje velike okrugle sise koje izgledaju lubenice

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.