Zdravlje 25. rujna 2023.

Dodaci prehrani s đumbirom mogli bi biti od pomoći u liječenju autoimunih bolesti

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja otkrivaju da bi suplementi đumbira mogli pomoći u upravljanju upalama kod osoba s autoimunim stanjima. Studija naglašava sposobnost đumbira da utječe na neutrofile, čineći ih manje osjetljivima na NETozu koja je povezana s upalom i raznim autoimunim bolestima.

Kako se sve više pacijenata okreće prirodnim lijekovima poput đumbira za ublažavanje simptoma, istraživači su željni dalje istraživati njegov terapeutski potencijal, posebno za stanja poput lupusa, reumatoidnog artritisa, pa čak i covida. A upravo u novoj studiji, objavljenoj u JCI Insightu, istraživači opisuju kako đumbir utječe na neutrofile, vrstu bijelih krvnih stanica

Primarni fokus bio je na procesu NEToze, ili formiranju struktura poznatih kao neutrofilne izvanstanične zamke (NET). NEToza je proces u kojem specifične imunološke stanice (neutrofili) proizvode NET. Ove mreže se sastoje od DNK materijala u kombinaciji s proteinima koji mogu uništiti bakterije. Razni okidači, kao što su infekcije, imunološki odgovori i određeni stanični signali, mogu aktivirati ovaj proces stvaranja NET-a.

No, istraživanje sugerira da su neutrofili manje skloni NETozi ukoliko zdrava osoba konzumira dodatke prehrani s đumbirom. Ovo otkriće je značajno jer NET-ovi, nalik mikroskopskim mrežama, mogu potaknuti upalu i zgrušavanje, faktore povezane s različitim autoimunim stanjima poput lupusa, antifosfolipidnog sindroma i reumatoidnog artritisa piše Medical News Today

Kako đumbir djeluje?

Tijekom kliničkog ispitivanja, istraživači su primijetili da je kod zdravih osoba, koje su uzimale dodatak đumbira dnevno tjedan dana (20 mg gingerola dnevno), došlo do povećanja kemijske tvari koja se zove cAMP unutar neutrofila. Povišene razine cAMP-a kasnije su spriječile NETozu kada su bile izložene okidačima povezanim s određenim bolestima.

"Ovo istraživanje sugerira da bi dodaci đumbira mogli revolucionirati liječenje autoimunih bolesti, kao što su antifosfolipidni sindrom i lupus, mijenjajući način na koji funkcioniraju specifične imunološke stanice. Kombinacija đumbira s postojećim tretmanima potencijalno bi mogla poboljšati terapijske rezultate kod kroničnih upalnih bolesti”, rekla je za Medical News Today Kelsey Costa, registrirana dijetetičarka i savjetnica za prehranu Nacionalne koalicije za zdravstvenu skrb, koja nije sudjelovala u istraživanju. 

Možda te zanima... Lupus: Uzroci, konvencionalne i alternativne metode liječenja Zdravlje

Potrebna su dodatna istraživanja

Važnost ove studije je u tome što pokazuje koja bi doza đumbira za oralnu primjenu mogla biti učinkovita (20 mg). "Ono što još trebamo razumjeti je kako to utječe posebno na one s autoimunim stanjima i mogu li se ovi nalazi ponovno stvoriti u tim populacijama budući da su kvalifikacije ove studije specificirale zdrave odrasle osobe", rekla je Megan Hilbert, registrirana dijetetičarka specijalizirana za zdravu prehranu crijeva iz Top Nutrition Coachinga. 

Istraživači se nadaju da će izgraditi dodatne dokaze o prednostima đumbira, posebno o izravnom načinu na koji utječe na neutrofile, nadajući se da će to potaknuti medicinske stručnjake i pacijente da razmotre prednosti uključivanja dodataka đumbira u svoje terapije. Također, žele istraživati učinke đumbira na pacijente s autoimunim i upalnim stanjima karakteriziranim hiperaktivnim neutrofilima.

“Budući da su pretjerano aktivni neutrofili uključeni u upalu koja se vidi kod niza bolesti kao što su reumatoidni artritis, antifosfolipidni sindrom, lupus pa čak i covid-19, naša otkrića daju znanstveno obrazloženje da bi upotreba dodataka đumbira kod ljudi s ovim bolestima mogla biti korisno za smanjenje upale", rekla je dr. Kristen Demoruelle, autorica studije i izvanredna profesorica medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Colorado na Odjelu za reumatologiju.

No, đumbir možda neće pomoći jer nisu sve upale iste, a prema dr. med Lawrenceu Tawu, đumbir može pogoršati druge oblike upale, uključujući psorijatični artritis, upalnu bolest crijeva i dermatitis. No, nutricionistica Samantha Heller za Everyday Health dodaje da kuhanje sa đumbirom može ponuditi neke zdravstvene prednosti i dodatnu dimenziju okusa. 

Možda te zanima... Teški oblik COVIDA-19 mogao bi potaknuti autoimune bolesti Zdravlje Možda te zanima... Iskustva: Kako se hraniti, ako boluješ od Hashimota, Crohnove i drugih autoimunih bolesti? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.