Zdravlje 15. travnja 2024.

Folna kiselina: koliko je bitna i unosimo li je dovovljno?

Foto: Unsplash Zob i banane sadrže folnu kiselinu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Folna kiselina je ključan nutrijent iz skupine B vitamina. Ima nezamjenjivu ulogu u očuvanju zdravlja krvi i općeg stanja tijela. Nedostatak folne kiseline može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a osobito je bitna za zdravlje fetusa u trudnoći. Zeleno lisnato povrće, voće, mahunarke, integralne žitarice, sjemenka i namirnice životinjskog podrijetla su izvstan izvor folne kiseline u hrani. Doznajte koji su simptomi manjka folne kiseline te kako je osigurati iz hrane kao i kada je neizbježna suplementacija.

U ovom članku možete pročitati:

  • što je folna kiselina i koje su njezine ključne uloge u tijelu
  • kako nedostatak folne kiseline utječe na zdravlje krvi
  • koje namirnice sadrže folnu kiselinu
  • zašto je u trudnoći posebno važno uzimati dovoljne količine folne kiseline
  • kako uzimati folnu kiselinu putem suplemenata
  • koji su simptomi nedostatka folne kiseline.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina, poznata i kao vitamin B9, esencijalni je nutrijent koji tijelo koristi u brojne svrhe, uključujući rast i razvoj, sintezu i popravak DNK te proizvodnju crvenih krvnih stanica. Neophodna je za pravilno funkcioniranje tijela i očuvanje zdravlja.

Bez adekvatne razine folne kiseline, tijelo ne može učinkovito proizvoditi zdrave crvene krvne stanice, što može dovesti do anemije i drugih zdravstvenih problema

Koja hrana sadrži najveći udio folne kiseline?

Folna kiselina se prirodno nalazi u raznim namirnicama, a dostupna je i u obliku dodataka prehrani. Prirodni izvori folne kiseline uključuju:

  • Zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, kelj i blitva
  • Voće, posebno citrusi i banane
  • Mahunarke, uključujući grah, leću i grašak
  • Integralne žitarice i sjemenke
  • Jetra i druge namirnice životinjskog porijekla

Pored prirodnih izvora, mnoge zemlje obogaćuju određene namirnice folnom kiselinom, poput kruha, žitarica i brašna, kako bi pomogle u prevenciji nedostatka na populacijskoj razini.Bioiskoristivost folne kiseline može varirati ovisno o izvoru.

Folna kiselina iz dodataka prehrani i obogaćenih namirnica generalno je bolje iskoristiva od folata koji se nalazi u prirodnim izvorima. Stoga, osobe s povećanim potrebama ili rizikom od nedostatka mogu razmotriti uzimanje dodataka prehrani uz savjetovanje s liječnikom.

Koje su najvažnije uloge folne kiseline za tijelo?

Glavne uloge folne kiseline za tijelo su:

  • Sinteza DNK i formiranje crvenih krvnih stanica - folna kiselina je ključna za proces stvaranja novih DNK molekula, što je temelj za sve stanične procese u tijelu, uključujući i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Adekvatne razine folne kiseline osiguravaju da tijelo može održavati zdravu proizvodnju crvenih krvnih stanica, što je ključno za prijenos kisika i hranjivih tvari kroz tijelo.
  • Prevencija megaloblastične anemije, stanja karakteriziranog neobično velikim i nefunkcionalnim crvenim krvnim stanicama. Osim što utječe na sposobnost krvi da prenosi kisik, megaloblastična anemija može uzrokovati umor, slabost i druge simptome koji negativno utječu na kvalitetu života.
  • Utjecaj na opće dobrostanje i energiju - adekvatan unos folne kiseline pomaže u održavanju visoke razine energije i općeg dobrostanja. Kroz svoju ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i sintezi DNK, folna kiselina doprinosi efikasnom funkcioniranju tijela i sposobnosti da se odupre bolestima.
  • U trudnoći, nedostatak folne kiseline povezan je s povećanim rizikom od neuralnih defekata kod novorođenčadi, što dodatno naglašava važnost adekvatnog unosa folne kiseline za zdravlje. Osim direktnih učinaka na zdravlje krvi i razvoj fetusa, nedostatak folne kiseline može doprinijeti i dugoročnim zdravstvenim problemima, uključujući povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i potencijalno, određenih vrsta raka.

Održavanje optimalnih razina folne kiseline ključno je za zdravlje krvi i može se postići pravilnom prehranom bogatom folatom ili suplementacijom, posebno u populacijama s povećanim potrebama, kao što su trudnice.

Koji su uzroci nedostatka folne kiseline?

Nedostatak folne kiseline može proizaći iz različitih uzroka, koji se kreću od prehrambenih nedostataka do zdravstvenih stanja koja utječu na apsorpciju. Razumijevanje ovih uzroka ključno je za prevenciju i liječenje nedostatka folne kiseline.

Prehrambeni nedostatak

Jedan od najčešćih uzroka nedostatka folne kiseline je nedovoljan unos hrane bogate folatom. To uključuje zeleno lisnato povrće, voće, mahunarke, i obogaćene žitarice, koje bi trebale biti redovan dio prehrane.

Problemi s apsorpcijom

Određena zdravstvena stanja, poput celijakije i upalnih bolesti crijeva, mogu ometati sposobnost tijela da apsorbira folnu kiselinu, čak i ako je unos kroz prehranu adekvatan.

Upotreba određenih lijekova

Neki lijekovi, uključujući antikonvulzive i lijekove za liječenje reumatoidnog artritisa, mogu utjecati na razinu folne kiseline u tijelu.

Posebno rizične skupine

Trudnice, osobe s ovisnošću o alkoholu, i pojedinci s određenim gastrointestinalnim bolestima spadaju u skupine s povećanim rizikom od nedostatka folne kiseline.

Koji su simptomi nedostatka folne kiseline?

Simptomi nedostatka folne kiseline uključuju:

  • Umor i slabost
  • Glavobolje i razdražljivost
  • Kratkotrajna otežana koncentracija
  • Bljedilo kože
  • Poremećaji u radu probavnog sustava, kao što su proljev ili zatvor
  • U težim slučajevima, simptomi mogu uključivati ozbiljne neurološke posljedice poput promjena u ponašanju i kognitivnih funkcija.

Nedostatak folne kiseline može izazvati niz simptoma, koji se mogu kretati od blagih do ozbiljnih, ovisno o stupnju nedostatka. Pravovremena dijagnoza i liječenje ključni su za sprječavanje dugoročnih zdravstvenih posljedica.

Kako se dijagnosticira nedostatak folne kiseline?

Dijagnoza nedostatka folne kiseline obično uključuje kliničku evaluaciju simptoma, zajedno s laboratorijskim testovima krvi koji mjere razine folne kiseline. Specifični testovi mogu uključivati mjerenje razine folata u serumu, koji pruža uvid u trenutne razine folne kiseline u tijelu.

Uz to, liječnik može naručiti dodatne testove kako bi se isključili drugi uzroci, poput testova na vitamin B12 i kompletnu krvnu sliku. Pravovremena dijagnoza i adekvatno liječenje nedostatka folne kiseline ključni su za sprječavanje potencijalnih komplikacija, uključujući dugotrajne neurološke posljedice i povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Specifičan test za mjerenje razine folne kiseline u krvi je serumski folat test. Prije testiranja, liječnik može preporučiti privremeno prekidanje uzimanja suplemenata folne kiseline kako bi se osigurali točni rezultati.

Koliko folne kiseline dnevno trebaju unositi zdrave odrasle osobe, a koliko trudnice?

Prehrambene preporuke za dnevni unos folne kiseline variraju ovisno o dobi, spolu i posebnim stanjima kao što je trudnoća. Na primjer, preporučeni dnevni unos za odrasle osobe je 400 mikrograma, dok trudnice trebaju unositi oko 600 mikrograma dnevno za podršku pravilnom razvoju fetusa.

Razine folne kiseline u krvi ključan su pokazatelj nutritivnog statusa pojedinca i mogu pomoći u dijagnosticiranju nedostatka folne kiseline, kao i u praćenju učinkovitosti liječenja.

Kako se određuje razina folne kiseline u krvi?

Optimalne razine folne kiseline u krvi variraju, ali se generalno smatra da su vrijednosti iznad 7 nmol/L (nanomola po litri) pokazatelj adekvatnog nutritivnog statusa. Međutim, preporučene vrijednosti mogu varirati ovisno o laboratorijskim standardima i kliničkim smjernicama.

Značaj gornjih i donjih granica folne kiseline u krvni

Vrlo niske razine folne kiseline mogu ukazivati na nedostatak koji zahtijeva intervenciju, dok izrazito visoke razine, iako rijetke, mogu ukazivati na prekomjeran unos folne kiseline, što također može imati zdravstvene posljedice.

Niske, granične i visoke razine folne kiseline imaju različite implikacije za zdravlje. Niske razine zahtijevaju povećani unos folne kiseline kroz suplementaciju, dok visoke razine mogu zahtijevati prilagodbu doze suplemenata ili preispitivanje prehrane.

Tumačenje rezultata

Razumijevanje i održavanje optimalnih razina folne kiseline ključno je za prevenciju nedostatka i povezanih zdravstvenih problema. Redoviti medicinski pregledi i laboratorijska testiranja mogu pomoći u praćenju razina folne kiseline i osigurati pravovremenu intervenciju kada je to potrebno.

Kako nedostatak folne kiseline utječe na zdravlje krvi?

Nedostatak folne kiseline može imati značajne negativne posljedice na zdravlje krvi, što može dovesti do niza komplikacija ako se ne adresira pravovremeno.

Razvoj megaloblastične anemije

Glavni učinak nedostatka folne kiseline na zdravlje krvi je razvoj megaloblastične anemije, stanja karakteriziranog proizvodnjom abnormalno velikih i nezrelih crvenih krvnih stanica. Ovo smanjuje sposobnost krvi da učinkovito prenosi kisik po tijelu, što može rezultirati umorom, slabosti i otežanim disanjem.

Defekt neuralne cijevi fetusa

Nedostatak folne kiseline posebno je zabrinjavajući tijekom trudnoće jer je ključan za pravilan razvoj neuralne cijevi fetusa. Nedostatak tijekom ranih faza trudnoće povećava rizik od defekata neuralne cijevi, kao što su spina bifida i anencefalija.

Povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti

Postoje dokazi koji sugeriraju da nedostatak folne kiseline može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, djelomično zbog njegove uloge u metabolizmu homocisteina, aminokiseline povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Dugoročne zdravstvene posljedice

Neadekvatan unos folne kiseline može također doprinijeti dugoročnim zdravstvenim problemima, uključujući potencijalno povećani rizik od određenih vrsta raka i kognitivnih poremećaja.

Kako unositi zadovoljavajuću količinu folne kiseline i nadoknaditi nedostatak?

Kako bi se unosila zadovljavajuća količina folne kiseline, potrebno je uključiti prehranu bogatom folatom. U rijetkim slučajevima je potrebno uvesti suplementaciju folnom kiselinom te čaj i medicinsku intervenciju.

Prehrana bogata folatom

Temelj upravljanja nedostatkom folne kiseline je uključivanje bogatih izvora folata u prehranu. To uključuje zeleno lisnato povrće, citrusno voće, mahunarke, i obogaćene žitarice koje mogu pomoći u povećanju razine folne kiseline.

Suplementacija folnom kiselinom

U mnogim slučajevima, prehrana sama po sebi možda neće biti dovoljna za ispravljanje nedostatka, posebno u skupinama s visokim rizikom kao što su trudnice. U takvim slučajevima, suplementacija folnom kiselinom može biti preporučena. Doziranje suplemenata trebalo bi odrediti liječnik na temelju individualnih potreba.

Medicinska intervencija

U slučajevima gdje je nedostatak folne kiseline posljedica određenih zdravstvenih stanja ili upotrebe određenih lijekova, može biti potrebna medicinska intervencija kako bi se riješio temeljni uzrok.

Važnost suplementacije tijekom trudnoće

Suplementacija folnom kiselinom posebno je važna prije začeća i tijekom prvih tjedana trudnoće kako bi se smanjio rizik od defekata neuralne cijevi kod fetusa. Preporučuje se da žene koje planiraju trudnoću započnu s uzimanjem suplemenata folne kiseline najmanje mjesec dana prije začeća.

Pravilnim upravljanjem i liječenjem, većina ljudi može uspješno ispraviti nedostatak folne kiseline i smanjiti rizik od povezanih zdravstvenih problema. Redovita kontrola kod liječnika može pomoći u praćenju razina folne kiseline i prilagodbi liječenja prema potrebi.

Zaključno o folnoj kiselini

Folna kiselina je vitalni vitamin B skupine, igra nezamjenjivu ulogu u održavanju zdravlja krvi i općeg dobrostanja. Kroz svoje kritične funkcije u sintezi DNK, formiranju crvenih krvnih stanica i prevenciji megaloblastične anemije, folna kiselina pomaže osigurati da naše tijelo funkcionira optimalno.

Nedostatak folne kiseline može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, komplikacije tijekom trudnoće i povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, stoga je ključno osigurati adekvatan unos kroz prehranu ili suplementaciju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.