Zdravlje 27. ožujka 2024.

Halle Berry liječnik je rekao da ima herpes, a bila je riječ o perimenopauzi

Foto: instagram/halleberry Halle Berry na samitu "A Day of Unreasonable Conversation" govorila o menopauzi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumica Halle Berry (57) ovaj je tjedan otkrila da joj je liječnik postavio pogrešnu dijagnozu. Umjesto perimenopauze, rekao joj je da ima "najgori slučaj herpesa koji je ikada vidio".

Tijekom samita "A Day of Unreasonable Conversation" (u prijevodu Dan nerazumnih razgovora) koji se održao početkom ovog tjedna, Halle je u razgovoru s prvom damom SAD-a Jill Biden otkrila svoje neugodno iskustvo s krivom dijagnozom te su razgovarale o menopauzi, piše People

"Prije svega, egoistično sam mislila da ću preskočiti perimenopauzu. U izvrsnoj sam formi i zdrava sam. Uspjela sam se 'skinuti' s inzulina i kontroliram dijabetes od svoje 20. godine. Tako da sam pomislila: 'Oh, mogu podnijeti menopauzu. Preskočit ću cijelu tu stvar'. Bila sam tako neobrazovana o tome u to vrijeme”, priznala je Halle. 

No, zbog perimenopauze počela je osjećati bol tijekom spolnog odnosa i tada joj je ginekolog rekao da ima herpes. Odmah mu se suprotstavila zbog dijagnoze te je, nakon višestrukih negativnih testova na spolne bolesti, potvrđeno da je njezin ginekolog pogriješio.  

Nažalost, Halle nije jedina koja je imala ovakvo iskustvu s liječnicima koji nisu uočili tjelesne promjene koje se događaju ženama tijekom perimenopauze ili menopauze.

Studije pokazuju da je kod gotovo jedne od tri žene u dobi od 45 do 54 godine liječnik pogrešno dijagnosticirao simptome menopauze, piše Daily Mail

A genitalni herpes samo je jedan od niza stanja koji je ženama pogrešno dijagnosticiran. Od Alzheimerove bolesti do bolesti srca, evo svih zdravstvenih problema koje simptomi menopauze mogu oponašati.

Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje

Spolno prenosive bolesti

Halle je prvobitno tražila pomoć svog ginekologa jer je zbog suhoće rodnice tijekom seksa osjećala intenzivnu bol. Rečeno joj je da su njezini simptomi uzrokovani herpesom. Međutim, otkrila je da su ti isti simptomi česti u menopauzi. 

U menopauzi, vaginalno tkivo postaje tanje, suše i lakše dolazi do iritacija zbog gubitka estrogena, poznato kao atrofični vaginitis. To može učiniti seks bolnim i može uzrokovati izbočine ili posjekotine u tkivu za koje se može činiti da su uzrokovale infekcije. 

Mnoge spolno prenosive bolesti, poput herpesa, gonoreje i klamidije, mogu uzrokovati vaginalnu iritaciju i bol tijekom seksa, prema Johns Hopkins

Možda te zanima... Genitalni herpes: Tri stadija bolesti i kako živjeti s njim Zdravlje

Srčane bolesti

Oko 54 % žena u menopauzi prijavilo je lupanje srca otprilike u vrijeme kad su im počeli simptomi menopauze. 

Estrogen - koji u menopauzi naglo opada - ima niz zaštitnih funkcija za kardiovaskularni sustav, prema British Heart Foundation. To uključuje regulaciju razine kolesterola, smanjenje nakupljanja masti u arterijama i regulaciju krvnog tlaka.

Dakle, kada razina estrogena počne padati, kao što se događa oko menopauze, žene mogu uočiti promjene u radu srca.

S ovim problemom susrela se Oprah Winfrey (70) te je u emisiji "The Checkup with Dr. David Agus" prije dvije godine ispričala da su joj liječnici, kad je u ranim 40-ima počela osjećati lupanje srca, dali lijekove i stavili kateter u srce.

"Liječnica me poslala na angiogram i dala mi lijekove za srce i nijednom nije spomenula da bi to mogla biti menopauza ili perimenopauza", rekla je Oprah.

Otišla je kod pet različitih liječnika, dok nije otkrila da su njezini simptomi uzrokovani hormonalnim promjenama zbog perimenopauze. 

Možda te zanima... Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti? Zdravlje

Demencija

Jedan od simptoma s kojima se mnoge žene suočavaju zbog menopauze je moždana magla. Neuropsihologinja Jessica Caldwell objasnila je za Prevention da se to događa jer u mozgu postoje estrogenski receptori koji igraju važnu ulogu u pamćenju i govoru.

Dakle, kada proizvodnja estrogena počne padati, mozak pati od nedostatka hormona i mora se prilagoditi. "Tada vaš mozak smišlja kako može raditi bez onoliko estrogena na koliko je navikao", rekla je Caldwell. 

Žene u perimenopauzi mogu imati više poteškoća s koncentracijom, obavljanjem više zadataka i prisjećanjem prema Dementia UK.  To je slično nekim simptomima koji se mogu primijetiti kod osoba s demencijom.

"Imala sam pacijentice kojima je pogrešno dijagnosticirana demencija i Alzheimerova bolest, a zapravo je to bila moždana magla povezana s menopauzom", rekla je za Prevention dr. Gayatri Devi, profesorica neurologije u SUNY Downstate Medical Centre. 

Možda te zanima... Neurolog obolio od Alzheimera priča kako usporava bolest i o sudjelovanju u istraživanjima Zdravlje

Depresija

Hormonalne promjene koje donosi menopauza uključuju promjene u kvaliteti sna, tjeskobu, promijenjen apetit, umor i poremećaje raspoloženja, što su često i simptomi depresije.

Zbog tih simptoma je upotreba antidepresiva kod žena najveća u dobi kada nastupa menopauza, pri čemu je 44,3 % svih žena u SAD-u koje uzimaju lijekove starije od 40 godina, piše Daily Mail

Možda te zanima... Od svrbeža kože do promjene teksture kose, neobični simptomi perimenopauze i menopauze Zdravlje

Sindrom iritabilnog crijeva

Ovo stanje je prilično uobičajeno i uključuje grčeve, zatvor, proljev, plinove i nadutost. Mnoge žene također doživljavaju ove promjene tijekom menopauze, prema Menopause Charity.

Prema studijama, kada se razine estrogena i progesterona smanje, žene osjećaju intenzivniju nadutost, bolove u trbuhu i promjene u crijevima. Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu stoga su povezali da mnoge žene koje ulaze u menopauzu mogu doživjeti neke od simptoma koji se povezuju sa sindromom iritabilnog crijeva.

Možda te zanima... Sindrom iritabilnog crijeva i mjesečnica: Sve što treba znati Zdravlje

Fibromialgija

Riječ je kroničnom stanju koje može uzrokovati bolove u cijelom tijelu, umor, poteškoće sa spavanjem,moždanu maglu i sindrom iritabilnog crijeva, prema Menopause Charity

Budući da ne postoje krvni testovi ili službene dijagnoze za fibromialgiju, mnogi liječnici prebrzo postavljaju dijagnozu čim čuju ove simptome, koji se javljaju i kod žena u menopauzi, napisala je na svojoj web stranici liječnica opće prakse dr. Deborah Brunt.

Jedna korisnica foruma Menopause Matters, Hill Wimp, rekla je da joj je perimenopauza više od pet godina pogrešno dijagnosticirana kao fibromialgija

"Imala sam beskorisnog liječnika opće prakse koji mi je, nakon godinu dana žaljenja na moždanu maglu, spavanje 18 sati dnevno, nevjerojatne bolove u zglobovima i mišićima i odsutnost menstruaciju, dijagnosticirao fibromialgiju i kronični umor uz stres", napisala je. 

Možda te zanima... Kako se slavni nose s reumatskim bolestima? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.