Zdravlje Simptomi i pomoć
8033 prikaza

Hipotireoza: Mogući zdravstveni rizici, ako se ne slijedi pravilna prehrana

Stitnjaca_4
Thinkstock
1/1
Usporeni rad štitnjače ili hipotireoidizam stanje je usporene aktivnosti štitnjače, stanja koje zahtjeva poseban tip prehrane. Uz terapiju je potrebno prehranom pomoći tijelu da se problemi otklone - smanjiti unos životinjskih masnoća, šećera, mliječnih proizvoda i pšenice, a intenzivirati tjelovježbu.
  • Ako govorimo o hipotireozi, kod nepravilne dijete povećava se koncentracija kolesterola u krvi jer je poremećen metabolizam masti i smanjeno je izlučivanje kolesterola iz jetre u žuč.
  • Povećana koncentracija kolesterola u krvi obično je povezana s razvojem ateroskleroze.
  • Posljedice hipotireoze su uglavnom umor, pospanost, mišićna slabost, povećanje tjelesne mase, opstipacija, ljuštenje kože, hrapav glas i u najtežim slučajevima edematozni izgled cijelog tijela, što nazivamo miksedemom.
štitnjača Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Nutricionist, Nenad Bratković iz NutriKlinika kaže da hipotireoidizam jest ozbiljna dijagnoza koja često rezultira debljanjem: "Uz usporeni rad štitnjače prisutni su dodatni simptomi i stanja koja dovode do začaranog kruga  pri nastojanju da se izgube prekomjerni kilogrami , ali prije svega da se dovedu u normalne raspone vrijednosti hormona. Dolazi i do opstipacije i probavnih smetnji često popraćenih čestim osjećajem nadutosti, napadaja prejedanja povezanih s osjećajem umora i klonulosti, nedostatka energije što je posljedica hormonski uvjetovanog snižavanja bazalnog metabolizma, napadaji prejedanja s namirnicama bogatim  jednostavnim ugljikohidratima  (kao brzim i visokokaloričnim izvorima energije). Nakon unosa takvih namirnica dolazi do takozvane postprandijalne depresije, koja pak doprinosi ukupnoj metaboličkoj depresiji, a koja je u biti posredovana hipotireozom."

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.