Zdravlje 04. travnja 2024.

Kako odabrati idealnu kremu za lice sa zaštitnim faktorom ovisno o tipu kože?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljeće kao da je već na vratima i sve češće imamo priliku uživati u toplim sunčanim danima. Iako je još uvijek zima, ne trebamo podcijeniti jačinu sunčevih zraka i izlagati im nezaštićenu kožu predugo. SPF (Sun Protect Factor), ili zaštitni faktor od sunca, ključan je čimbenik u očuvanju zdravlja i ljepote kože.

Što točno znači SPF?

SPF je mjera koliko sunčeve energije, posebno UV zračenja, treba da bi se na koži zaštićenoj SPF kremom stvorile opekline u usporedbi s nezaštićenom kožom. Drugim riječima, SPF je vaš saveznik protiv oštećenja koja sunce može prouzročiti. Što je viša SPF vrijednost, to je veća zaštita od opeklina i drugih neželjenih posljedica. Jedan od čestih nesporazuma je da se SPF povezuje s vremenom provedenim na suncu.

Mnogi vjeruju da ako obično dobiju opekline od sunca nakon jednog sata izlaganja, tada im krema sa SPF 15 omogućuje boravak na suncu 15 sati (tj. 15 puta dulje) bez opeklina. Ovo je, međutim, netočno jer SPF nije izravno povezan s vremenom izlaganja suncu, već s količinom sunčeve energije koju koža apsorbira.

Kako djeluju mineralni SPF proizvodi

Mineralni SPF proizvodi su formulirani cinkovim oksidom i titanijevim oksidom. Ovi sastojci djeluju kao nevidljiva barijera na koži, reflektirajući sunčeve zrake poput zrcala. Ova fizička barijera pruža iznimnu zaštitu, odbijajući štetno UV zračenje. Mineralni SPF proizvodi štite kožu od širokog spektra UVA i UVB zračenja. Njihova sposobnost zaštite postaje aktivna odmah nakon nanošenja, što ih čini izvrsnim izborom za brzu i pouzdanu zaštitu od sunca. Posebno su preporučljivi za osjetljivu dječju kožu, gdje je važna visoka razina zaštite. Osim toga, mineralni SPF proizvodi duže traju kada su izloženi direktnom sunčevom zračenju, što znači da neće brzo izgubiti svoju učinkovitost.

Jedna od prednosti mineralnih SPF proizvoda je manja mogućnost iritacije i smanjen rizik od začepljenih pora. Osim toga, rjeđe uzrokuju peckanje očiju, što je često problem s drugim tipovima zaštitnih krema. Važno je napomenuti da su mineralni SPF proizvodi gušći i teže se upijaju u kožu. Ovo može rezultirati bijelim tragom na koži, iako novije formulacije postaju manje vidljive. Zbog njihove gušće teksture, potrebno je obilnije nanošenje kako bi se osigurala potpuna zaštita. Također, treba imati na umu da se mineralni SPF proizvodi brže skidaju znojenjem, pa je važno redovito ih nanositi, posebno tijekom aktivnosti na suncu. Kemijski SPF Sastojci koji se često koriste u kemijskim proizvodima za zaštitu od sunca uključuju Oxybenzone, Octinoxate, oktisalat i avobenzon. Ovi sastojci apsorbiraju UV zračenje putem kemijskih reakcija. Kroz te reakcije, oni pretvaraju UV zračenje u toplinu, koja se potom otpušta iz kože. Ovaj proces deaktivira štetno zračenje, sprječavajući ga da ošteti kožu.

Možda te zanima... Dermatologinja otkriva što je važno znati prilikom odabira proizvoda za zaštitu od sunca Zdravlje

Svojstva kemijskih sredstva za zaštitu kože od sunca

Kada je riječ o kemijskim sredstvima za zaštitu od sunca, važno je napomenuti da se oni dijele na UVA i UVB filtere. Pri odabiru kreme s kemijskim SPF filterima bitno je obratiti pažnju da se na pakiranju nalaze oznake UVA + UVB kako biste dobili potpunu zaštitu kože od UV zračenja. Neke od prednosti kemijskih filtera su lakša tekstura i bolja razmazivost u usporedbi s kremama s mineralnim SPF filterima, što ih čini popularnim izborom za mnoge.

Također, manja količina proizvoda obično je potrebna kako bi pružili učinkovitu zaštitu. Dodatna prednost kemijskih filtera je njihova sposobnost kombiniranja s tipičnim sastojcima za njegu kože, pružajući dodatne prednosti za ljepši ten. Važno je napomenuti da je potrebno nanijeti proizvod s kemijskim filterima 20 minuta prije izlaganja suncu kako bi se osigurala optimalna učinkovitost.

Koza-Zastita Možda te zanima... Štite li te puderi s UV zaštitom? Ljepota i relax

Unatoč mnogim prednostima, korištenje kemijskih filtera za zaštitu od Sunca može uzrokovati začepljenje pora na masnoj koži i iritaciju kod osjetljivih stanja kože. Također, neki ljudi mogu osjetiti iritaciju i peckanje prilikom korištenja kemijskih filtera, što može biti neugodno, osobito za osobe s osjetljivom kožom. Stoga je važno pažljivo odabrati proizvod koji odgovara vašem tipu kože i potrebama. Važno je napomenuti da je potrebno redovito nanositi proizvode s kemijskim filterima svakih nekoliko sati kako bi se održala kontinuirana zaštita od štetnih UV zraka.

Izbor između mineralnih i kemijskih SPF proizvoda ovisi o osobnim preferencijama, tipu kože i potrebama. Mineralni proizvodi pružaju fizičku barijeru i posebno su korisni za osjetljivu kožu, dok su kemijski proizvodi lagani i lako se primjenjuju, ali zahtijevaju pažljivo nanošenje. Važno je redovito koristiti SPF proizvode kako biste očuvali zdravlje i ljepotu kože te pružili potrebnu zaštitu od štetnih UV zraka. Zaštita od sunca je ključna komponenta svakodnevne rutine za očuvanje zdravlja kože i prevenciju oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem.

Više o Sanji Cvetkovski, autorici teksta doznajte na https://www.instagram.com/sanjacvetkovski

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.