Zdravlje 20. lipnja 2023.

Kako prepoznati meningitis i kada potražiti liječničku pomoć?

termometar
Foto: Unsplash Iznenadna visoka temperatura može biti simptom meningitisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom na Odjelu neonatologije KB Sveti Duh u Zagrebu. Što je meningitis, koji su simptomi meningitisa te kako se liječi, pročitajte u nastavku.

Kako navodi Jutarnji list, bebe su se razboljele u periodu 11. i 12. lipnja, te su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj i u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Iz KB Sveti Duh poručuju da su zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija prisiljeni, do daljnjega, zabraniti posjete Klinici za ginekologiju i porodništvo. Dodaju da su odmah po uočenome poduzete sve potrebne aktivnosti te da je obaviještena Služba za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koja je donijela mjere koje se već provode uključujući i zabranu posjeta na odjelima. 

Što je meningitis?

Meningitis je upala zaštitih ovojnica koje koje okružuju mozak i leđnu moždinu. Najčešći uzroci meningitisa su virusne i bakterijske infekcije. Ostali uzroci mogu uključivati:

  • Rak
  • Gljivične infekcije
  • Reakcije izazvane lijekovima.

Neki virusni i bakterijski meningitisi su zarazni te se mogu prenijeti kašljanjem, kihanjem ili bliskim kontaktom. Sedamdeset posto infekcija javlja se u djece mlađe od pet godina i najčešće je enterovirusni. Virusni meningitis je blaži i javlja se češće od bakterijskog meningitisa, a zahvaća osobe mlađe od 30 godina. Meningokok (bakterijski meningitis) može se pojaviti u zatvorenim grupama škole, vrtiće, vojarne, domovi. Pneumokok je najčešći uzrok meningitisa u odraslih i rizičnu skupinu čine alkoholičari, osobe s kroničnom upalom uha, sinusa, upalom pluća. Bakterijski meningitis je rjeđi i ozbiljniji.

Simptomi meningitisa

Prema klinici Mayo, rani simptomi meningitisa mogu oponašati gripu (influenzu). Simptomi se mogu razviti tijekom nekoliko sati ili tijekom nekoliko dana. Mogući znakovi i simptomi kod osoba starijih od dvije godine uključuju:

  • Iznenadnu visoku temperaturu
  • Ukočeni vrat
  • Jaku glavobolju koja je drugačija od normalne
  • Glavobolju s mučninom ili povraćanjem
  • Zbunjenost ili poteškoće s koncentracijom
  • Napadaje
  • Pospanost ili poteškoće s buđenjem
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Nedostatak apetita i žeđi
  • Osip po koži.

Potrebno je potražiti hitnu liječničku pomoć ako osoba ima znakove ili simptome meningitisa, kao što su:

  • Groznica
  • Jaka, uporna glavobolja
  • Zbunjenost
  • Povraćanje
  • Ukočeni vrat.

Bakterijski meningitis je ozbiljan i može biti smrtonosan u roku od nekoliko dana bez pravovremenog liječenja antibioticima. Odgođeno liječenje povećava rizik od trajnog oštećenja mozga ili smrti.

Liječenje meningitisa

Prema klinici Mayo, liječenje ovisi o vrsti meningitisa.

Bakterijski meningitis - Akutni bakterijski meningitis mora se odmah liječiti intravenskim antibioticima, a ponekad i kortikosteroidima te se odvija u bolnici. Antibioticima treba oko dva tjedna da počnu djelovati, a pomažu osigurati oporavak i smanjiti rizik od komplikacija, kao što su oticanje mozga i napadaji. Antibiotik ili kombinacija antibiotika ovisi o vrsti bakterije koja uzrokuje infekciju, a liječnik može preporučiti antibiotik širokog spektra dok ne utvrdi točan uzrok meningitisa. Liječnik može očistiti zaražene sinuse ili mastoide, kosti iza vanjskog uha koje se spajaju sa srednjim uhom. Liječenje sekundarnih simptoma poput edema mozga, šoka i epileptičnih napadaja  koriste se drugi lijekovi.

Virusni meningitis - Antibiotici ne mogu izliječiti virusni meningitis, ali se kod blagih slučajeva virusnog meningitisa obično preporučuje: mirovanje, unos puno uno tekućine, lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta za snižavanje vrućice i ublažavanje bolova u tijelu. Liječnik može propisati kortikosteroide za smanjenje otekline u mozgu i antikonvulzivne lijekove za kontrolu napadaja. Ako je virus herpesa uzrokovao meningitis, dostupan je antivirusni lijek. Virusni meningitis traje od sedam do 10 dana, a ponekad i do dva tjedna.

Druge vrste meningitisa - Ako je uzrok meningitisa nepoznat, liječnik može započeti antivirusno liječenje i liječenje antibiotikom dok se ne utvrdi uzrok. Liječenje kroničnog meningitisa provodi se na njegovom temeljnom uzroku. Lijekovi protiv gljivica liječe gljivični meningitis, a kombinacija specifičnih antibiotika može liječiti tuberkulozni meningitis. Međutim, ti lijekovi mogu imati ozbiljne nuspojave pa se liječenje može odgoditi dok liječnik ne potvrdi da ga je uzrokovala gljivica. Neinfektivni meningitis uzrokovan alergijskom reakcijom ili autoimunom bolešću može se liječiti kortikosteroidima. Meningitis povezan s rakom zahtijeva terapiju za određeni rak. Ovaj članak je informativan, ako osjetite bilo koji od spomenutih simptoma ili ih ima netko u vašoj obitelji, obavezno potražite liječničku pomoć.

Ako se bolest ne liječi il se zakomplicira može uzrokovati: oštećenje mozga, gluhoću, padavicu, gubitak vida, slabost udova. Rano liječenje ključno je za oporavak.
 

Možda te zanima... Prirodni načini skidanja povišene temperature Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.