Zdravlje 23. veljače 2023.

Medicinske sestre će uskoro obavljati preglede umjesto liječnika

Foto: Pexels Priprema se 20-ak specijalizacija za medicinske sestre
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već iduće godine bismo mogli dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice koje će preuzeti dio posla liječnika.

Za medicinske sestre priprema se 20-ak posebnih sestrinskih specijalizacija koje bi trebala financirati država, a obuhvaćaju sve preglede od onkoloških do hematoloških, navodi Danas.hr. Po sličnom principu već se radi u nekim zemljama kao što su Nizozemska, Švedska i Danska. 

"Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi", rekla je za Danas.hr Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur. Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, objašnjava na primjeru transfuzije krvi kako će takav posao medicinske sestre izgledati: "Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra". 

Specijalizacija je plaćena, kao i posao koji rade

Medicinske sestre koje prođu posebnu obuku te preuzmu ovakvu vrstu posla bit će za to i plaćene. "Puno sestara odlazi možda van, možda u druge bolnice, možda izvan bolničkog sustava, ali i u druge struke. Mislim da kada bi imale priliku, da zna da je specijalizirana sestra, da bi ih to zadržalo u sustavu", rekla je Pomper.

Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija, a na temelju prijedloga će Ministarstvo zdravstva pripremiti plan i program. Proces je već pokrenut za područje hitne medicine. "Već je utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine koji će pružati pomoć dakle u nekim situacijama kada je to moguće da preuzmu ulogu i liječnika", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš."Postupak nije brz ni lagan. Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bi možda u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Morao sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika, jer je to prvi pravi prijenos ovlasti", zaključio je Gazić.
 

Možda te zanima... Hrvatski liječnici jedinstvenom metodom uklanjaju tumore bez operacije i dugotrajnog oporavka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.